Annínsko zve o víkendu na sklářské sympozium nebo na koncert Štěpána Raka

Na žánrově pestrý program zve o víkendu šumavský Annín a jeho nejbližší okolí.

Cílená propagace v Plzni

Ve sklárnách v Anníně a sousedním Rajsku můžou lidé pozorovat tavení, foukání a broušení skla. Kostel Mouřenec nad Annínem zve na koncert Štěpána Raka nebo na komentovanou prohlídku. Zájemci si můžou také prohlédnout běžně nepřístupnou sklářskou hrobní kapli nad Annínem.

SKLÁRNY

V pátek 2. listopadu v 9.30 oficiálně začalo ve sklárně v Anníně IV. mezinárodní sklářské sympozium. Potrvá až do nedělního odpoledne. Tentokrát přijedou do Annína čeští a zahraniční studenti Katedry užitého umění – sklo Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem pod vedením MgA. Marcela Mochala a studenti Ateliéru Design skla Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pod vedením doc. MgA. Petera Stanického a někteří další výtvarníci. Tématem letošního sympozia je Design nápojového skla.

„Podzimní sympozia jsou vždy radostným setkáváním se sklem, které podkresluje hučení sklářské pece a zvuk skla dotýkajícího se brusičských kotoučů. A uprostřed tohoto ruchu sedí obvykle velmi tiše malíři, pod jejichž štětci postupně vznikají nové dekory. A mezi nimi chodí návštěvníci, kteří se nemusí jen dívat na to, jak se z návrhu na papíru postupně stává skutečný skleněný předmět. V průběhu sympozia se zde každou minutu přirozeně rodí neformální dialog mezi návštěvníky, umělci a skláři,“ říká kurátorka sympozia sklářská historička Jitka Lněničková.

Mimořádně po oba víkendové dny bude tentokrát otevřená i brusírna s galerií Rajský dvůr v osadě Rajsko (poblíž annínského koupaliště). Práci brusičů nebo expozici starého šumavského skla tu lidé můžou obdivovat v sobotu i v neděli od 9 do 14 hodin.

KAPLE V ANNÍNĚ

Mimořádně přístupná bude o víkendu novogotická žlutobílá kaple nad sklárnou v Anníně. Opravená památkově chráněná kaple, pod kterou jsou pochovaní annínští skláři, zve na komentované prohlídky. Začínají v sobotu i v neděli v 10 hodin.

MOUŘENEC

Poprvé se dveře kostela otevřou v pátek 2. listopadu v 18 hodin při Mouřeneckých Dušičkách. „Jako každý rok vzpomeneme na zemřelé. Pobožnost v kostele a na hřbitově povede kněz P. Jenda Kulhánek. Na Mouřenci je přes 200 hrobů. Jen polovinu z nich někdo udržuje. Každý si může koupit svíčku a zapálit ji na některém z opuštěných hrobů,“ popisuje Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence, který o mouřenecký areál pečuje.

Jen o den později, v sobotu 3. listopadu, na Mouřenci poprvé vystoupí kytarový virutos, skladatel a profesor pražské AMU Štěpán Rak. Koncert začíná v 16 hodin a Mouřenec se jím připojí k oslavám 100. výročí vzniku Československa. Rak totiž přijíždí se svým novým koncertním projektem Domov můj, o kterém říká: "Je to můj příspěvek k výročí vzniku naší republiky. V pořadu zazní kytarová zpracování jak oblíbených písní T. G. Masaryka, tak i slavných Hašlerovek. Jelikož lípa je českým státním symbolem, zařadil jsem do programu například i své variace Tance kolem lípy. Jako závěrečné číslo pořadu jsem si připravil fantasii na naši i slovenskou národní hymnu." Vstupenky je možné zakoupit v kině Sušice nebo v IC Hartmanice a nebo přes internet na: www.sirkus.cz. Vstupenky budou k dostání i na místě před koncertem.

Od letošního roku zavedl spolek Přátelé Mouřence pravidelné komentované prohlídky kostela a kostnice. Také o tomto víkendu začíná výklad o historii a současnosti této památky v sobotu v 11 hodin.

VŠE PROPOJÍ KOMENTOVANÁ PROCHÁZKA

Pro turisty, kteří chtějí využít při návštěvě průvodce, je připravená už tradiční komentovaná procházka Po stopách annínských sklářů. Sraz účastníků je v sobotu v 9 hodin na parkovišti u sklárny v Anníně. Po návštěvě sklárny, kde bude v té době sklářské sympozium, bude vycházka pokračovat návštěvou sklářské hrobní kaple, další zastávkou bude kostel na Mouřenci a putování vyvrcholí návštěvou brusírny a galerie v Rajsku. „Procházka je dlouhá 5 kilometrů a propojuje všechny zajímavé cíle v našem údolí. Lidé se dozvědí vše podstatné o minulosti i současnosti Annínska a samozřejmě i řadu informací, které se v brožurách a na oficiálních tabulích nedočtou. Annínského rodáka se můžou také na leccos zeptat,“ láká průvodce Lukáš Milota a dodává: „Většina hradů, zámků a dalších památek už ukončila sezónu. Annínsko je o tomto víkendu dokořán. Všechny proto srdečně zveme do našeho údolí.“

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka