Archiv vůní v kladrubském klášteře se v sobotu slavnostně otvírá a láká na novinky

Jedinečný Archiv vůní v klášteře Kladruby přivítá letošní první návštěvníky již v sobotu 30. dubna 2016 v novém kabátě. Přibyly vůně, parfém i výstavní prostory. Během sezóny se chystají speciální prohlídky, ochutnávky vůní, workshopy i individuální relaxační pobyty.

Cílená propagace v Plzni

Stálá expozice vonných látek, vůní a parfémů vznikla v roce 2015 u příležitosti 900. výročí založení kláštera ve spolupráci s parfumérkou Petrou Hlavatou. „V základní části Archivu vůní, která je přístupná zdarma, je vystaveno 18 ingrediencí v několika variantách a formách – pryskyřice, byliny, vonné oleje ad. Celkem tak mohou návštěvníci přivonět k přibližně 80 vůním. Výběr záleží jen na nich a na kapacitě jejich nosů,“ popisuje jádro Archivu vůní kastelán Milan Zoubek.

Pro sezónu 2016 se Archiv vůní rozšířil o Knihovnu vůní. Zde si budou moci návštěvníci přivonět k rozšířené nabídce ingrediencí a vonných látek rozdělených dle orientálního (východního) a západního parfumérství. „V průběhu sezóny se zde budou konat také workshopy a prostor bude sloužit i k individuálním relaxačním vonným pobytům, spojeným se studiem vonných látek a literatury o nich,“ představuje novinky kastelán Zoubek.

Ani v letošním roce nebudou chybět mimořádné prohlídky Lapidária vůní v prostoru ambitové chodby kláštera. Zde je vystaveno téměř třicet soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna. K deseti sochám z řecké a římské mytologie vyrobila Petra Hlavatá konkrétní vůně charakterizující jejich božské vlastnosti. 


Složení 18 základních ingrediencí:

- 9 ingrediencí reprezentujících orientální (východní) parfumérství – jedná se o ingredience, ze kterých je složen parfém „Star of Santini“, prezentovaný v loňském roce – kadidlo, myrha, oud, cedr, růže, jasmín, santal, ambra a pižmo

- 9 ingrediencí reprezentujících západní parfumérství – zde se jedná o ingredience, které jsou součástí nově pro letošní rok vytvořeného parfému „Apotheosa“, který je inspirován sochami v lapidáriu Matyáše Bernarda Brauna v klášteře Kladruby, které představují postavy z řecké a římské mytologie. Jedná se především o bylinné ingredience – levandule, šalvěj, máta, mimosa, heřmánek, rozmarýn, pelyněk, citrusy a lípa.


Je jen málo míst, kde by se člověk mohl setkat s vonnými esencemi v jejich skutečné čistotě a síle.


Archiv vůní je během května a června a září a října přístupný pouze o víkendech od 13 do 17 hodin. V letních měsících červenci a srpnu se návštěvníkům otevře ve stejný čas každý den kromě pondělka.


Program otevření Archivu vůní v sobotu 30. 4. 2016:

12.00 – slavnostní otevření Archívu vůní

14.00 – Trio Naladěno – hudba a vůně lásky – vonné variace

15.00 – Apotheosa – parfém sezony, jeho historie a kompozice

16.00 – Trio Naladěno – hudba a vůně lásky – vonné variace

17.00 – Afrodiziaka – vůně a dýmy lásky – ochutnávka


Představení kulturních akcí pořádaných v rámci Archivu vůní v sezoně 2016

V sezóně 2016 je připraveno v rámci Archivu vůní v klášteře Kladruby několik kulturních akcí. 

- 13. – 15. 5. 2016 se v rámci Lucemburského roku konají speciální prohlídky kláštera Kladruby „Putování Karla IV.“, pro které připravila Petra Hlavatá v rámci Archivu vůní 5 parfémů na motivy císaře Karla IV. a jeho 4 manželek. Prohlídky provedou návštěvníky ambitovými chodbami a vyvrcholí v kostele Nanebevzetí Panny Marie a v běžně nepřístupné klášterní sakristii. Po celé trase budou umístěny „komponované obrazy“ provázené aranžemi z živých květin a krátkodobými instalacemi drobných exponátů vztahujících se k tématům ze života Karla IV. Komponované obrazy připomenou např. vzdělávání mladého šlechtice, vojenské zkušenosti, zálibu v umění a stavitelství, zbožného panovníka a jeho rodinu. Nové parfémy z vonných pryskyřic a bylin budou umístěny v sakristii a návštěvníky čeká jedinečná příležitost přivonět k vůním namíchaným podle vlastností a povah jednotlivých historických osobností – Karla IV., Blanky z Valois, Anny Falcké, Anny Svídnické a Alžběty Pomořanské.

- 30. 7. 2016 – Kladrubské klášterní delikatesky - Komorní festival chutí a vůní v Klášteře Kladruby. Devět delikátních chutí a vůní v příjemné atmosféře klášterního Archivu vůní probudí vaše smysly. Ochutnávky a řízená degustace čokolády, čajů, kávy, koření a vůní.


Workshopy:

-  1. 5. 2016 – Aromabar č. 1 – Vůně lásky:    Speciální řízená ochutnávka tradičních vůní lásky, afrodiziak a komponovaných parfémů – růže, oudy, ambry, pižma, jasmíny, šalvěje, ylangy, mimosy, tuberosy, labdana a další. Programem vás provede Petra Hlavatá.

- 22. – 24. 7. 2016 - Léto vůní Kladruby - Klášterní byliny a vůně: Letní setkání s vůněmi a klášterem Kladruby, historie vůní a parfémů, vonné ingredience východu a západu, klášterní receptury a tajemství rajských zahrad. Společné míchání kadidla či tvorba společného parfému.

- 12. – 14. 8. 2016 – Léto vůní Kladruby – Umění vůní


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka