Asistenti prevence kriminality rozšíří svou činnost na lokalitu Petrohrad

Asistentka a asistent prevence kriminality, kteří v loňském roce působili převážně v okolí Centrálního autobusového nádraží Plzeň a v ostatních přilehlých ulicích, rozšíří svou působnost v určitých dnech i do lokality Petrohrad.

Jarní servisní akce AUTO CB

V této části Městského obvodu Plzeň 2 žije vyšší procento obyvatel ohrožených sociálním vyloučením převážně z řad romské minority. Město si od jejich působení slibuje podobné výsledky jako v místech kolem centrálního autobusového nádraží, tedy zklidnění dané lokality. Dvojice je pracovně zařazena do obvodové služebny Městské policie Plzeň – Střed.

„Asistentům prevence kriminality se podařilo dosáhnout toho, že je jejich činnost místní komunitou dobře přijímána, velmi se osvědčili. Zklidnění problematické situace si slibujeme také od jejich působení na Petrohradě,“ uvedl plzeňský primátor Martin Zrzavecký. 

Projekt Asistent prevence kriminality realizuje město Plzeň díky podpoře Ministerstva vnitra České republiky od roku 2014. Prioritně byl zacílen na lokalitu Plac, tedy na blok ulic Plachého a Korandovy. „Protože se zde problémy zklidnily, byla koncem roku 2015 činnost asistentů více směřována do okolí Centrálního autobusového nádraží Plzeň a ostatních přilehlých ulic, tedy do Tylovy, Kotkovy, Koperníkovy, Husovy i do přilehlého Husova parku, kde se k večeru schází místní mládež. I v této oblasti si již místní obyvatelé na jejich činnost zvykli a v případě potíží vyhledávají jejich pomoc,“ vysvětlil vedoucí Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně Aleš Průša. 

K povinnostem asistentů kriminality patří mimo jiné dohled nad dodržováním veřejného pořádku ve spolupráci se strážníky Městské policie Plzeň a Policií České republiky v přidělených lokalitách, dále monitorovat tyto prostory za účelem zvyšování bezpečí obyvatel, přispívat k odhalování přestupkové a jiné nežádoucí činnosti pachatelů protiprávního jednání, upozorňování a motivování občanů na nutnost dodržování právních norem, pomoc školám při řešení záškoláctví.

„Důležité je, aby získali detailní znalosti o komunitě v místě jejich působení, což umožňuje lepší komunikaci jak směrem ven, tak i dovnitř komunity,“ přiblížila manažerka prevence kriminality magistrátního odboru Andrea Gregorová. Za úspěch asistentů lze podle ní považovat zejména zvyšování důvěry obyvatel v represivní složky zejména ve vnitrobloku Plac. „Díky tomu se lidé mnohem častěji obracejí na tísňové linky 156 a 158 obzvláště v nočních hodinách v případě, že zde dochází k porušování bezpečnosti či veřejného pořádku,“ dodala.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka