Basiková, mše i sklářské průvody: taková je druhá Annínská pouť

ANNÍN - Koncert Báry Basikové zahájí v pátek večer sklářskou anenskou pouť na Annínsku. Pouť obnovili lidé v šumavském Anníně a okolních osadách teprve loni.

Cílená propagace v Plzni

Víkendovými oslavami chtějí tradici ukotvit a oslavit také jmeniny vesnice, která v 19. století dostala jméno po Anně, člence sklářské rodiny. Ani letos nechybí v programu prohlídky skláren a brusíren, sklářské průvody, hudba různých žánrů nebo procesí a mše ve sklářské hrobní kapli. Pro návštěvníky budou připravené stany s občerstvením, pouťové atrakce nebo prodejní stánky.

Zpěvačka Bára Basiková vystoupí v kostele na Mouřenci nad Annínem v pátek v 19 hodin. „Na zpustlém hřbitově na Mouřenci jsme před skoro třiceti lety natočili se skupinou Stromboli klip k písni Košilela. Občas tam chodím na procházky a říkala jsem si, kéž bych mohla v tomto kostele zpívat. Jsem ráda, že se mi to splní. Posluchači se mohou těšit na komorně laděný koncert s duchovními nebo muzikálovými písněmi. A také na skvělé hosty, Aleše Kohouta, Silvii Matičkovou, klavíristu Petra Malínka a sboristy z Rokycan pod vedením Lenky Němečkové,“ láká na Mouřenec Bára Basiková. Při koncertu vyzvedne annínská sklářská královna uložené korunovační klenoty a zahájí tak oficiálně pouť. Od 22 hodin je pro zájemce připravená noční komentovaná prohlídka kostela a mouřenecké kostnice.

V sobotu i v neděli budou od 9 hodin otevřené sklárna v Anníně i brusírna v Rajsku. K vidění bude výroba nebo broušení skla, vinutí perlí a dokořán budou obě sklářská muzea. Zájemci se mohou v sobotu v 9 hodin z parkoviště u továrny vydat také na komentovanou procházku „Po stopách sklářů“ s návštěvou skláren nebo sklářské hrobky. Hlavní program začíná v sobotu ve 14 hodin, kdy ze sklárny i brusírny vyjdou proti sobě průvody v čele s muzikanty, sklářskou královnou Lucií I. Annínskou a majiteli a pracovníky skláren. Průvody se setkají u kapličky na návsi, kde zahraje na lahve duo Flaškinet, odpoledne doprovodí kapela Dobrý ještěr a večer skupina Sebranka. „Hudební lahůdkou bude určitě také vystoupení skupiny Rhapsody of Bohemia, která přiveze do Annína písně skupiny Queen v akustických úpravách. Queen neboli královna bude zpívat pro sklářskou královnu,“ dodává annínský rodák Lukáš Milota. Během večera také dvakrát vystoupí taneční soubor Annínské ženy. „Dámy od 26 do 71 let zatančí country tanec a také kankán. Diváci se mají opět na co těšit,“ odtajnila vedoucí souboru Lada Hanzelínová.

Neděle nabídne duchovní program. V 11 hodin vyjde od kapličky na návsi procesí a zamíří do nově opravené sklářské hrobní kaple. Tam bude od půl dvanácté poutní mše svatá s modlitbou za bývalé i současné obyvatele Annínska. Odpoledne pokračuje program na návsi. Tečkou za annínskou poutí bude nedělní koncert v kostele na Mouřenci, kde od 17 hodin vystoupí hráč na keltskou harfu Sean Barry a varhanice Markéta Schley Reindlová. Sklářská královna opět uloží na rok do kostela korunovační klenoty. „Ke korunce, žezlu a jablku letos nový annínský sklář Martin Šrámek a sklářka Alena Kyrálová z Rajska přidají číši a šperk. Postupně vytvoříme unikátní annínský poklad,“ věří rodák Lukáš Milota.

Annínsko zve také na doprovodné akce. Konat se budou prohlídky kaple rodiny Schmid nebo kostela a kostnice na Mouřenci, kde v těchto dnech sochař Bartoloměj Štěrba vyrábí přímo před zraky návštěvníků pískovcovou sochu sv. Mořice. K práci mu v pátek před koncertem Báry Basikové požehná mouřenecký kněz Jenda Kulhánek. V sobotu a v neděli bude přístupné i Muzeum lehkého opevnění Annín. Na pouť se i letos složili někteří místní obyvatelé a podnikatelé a přispěl obecní úřad Dlouhá Ves, pod kterou Annínsko patří.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka