Bezpečnost chodců na silnici z Plzně do Klatov chrání Oranžový přechod

V obci Horní Lukavice, kterou denně projede zhruba 15 tisíc vozidel, sloužila dosud k přecházení rušné vozovky jen zebra s ostrůvkem.

Cílená propagace v Plzni

Zvláště v zájmu bezpečnosti dětí a mládeže nechala proto obec s přihlédnutím k horší viditelnosti v zimních měsících přechod osvětlit, a to s přispěním Nadace ČEZ.

Ve čtvrtek 12. října byl v obci Horní Lukavice, která se nachází na hlavním silničním tahu Plzeň – Klatovy, slavnostně představen osvětlený Oranžový přechod. Ten je coby jeden z grantových programů Nadace ČEZ zaměřen na podporu zvyšování bezpečnosti chodců formou instalace osvětlení přechodů na vybraných nebezpečných pozemních komunikacích.
Což je případ i Horní Lukavice, kde přecházení dopravní tepny mezi Plzní a Klatovy dělá každodenně starosti hlavně rodičům malých dětí. „ Po vybudování místa pro přecházení zviditelněné pro řidiče středovým ostrůvkem jsme chtěli přechod pro chodce vybavit všemi potřebnými náležitostmi včetně osvětlení.  Projekt Oranžový přechod prospěje hlavně dětem, které musí přecházet přes frekventovanou silnici I/27 na autobus do Přeštic a do Plzně, kam dojíždějí do školy. Přechod se navíc nachází mezi dvěma zastávkami,“ uvedl starosta obce
Nadace ČEZ poskytla obci příspěvek na instalaci dvou sloupů osvětlení ve výši 118 tisíc korun.
Grantový program Oranžových přechod pomáhá předcházet riziku střetu řidičů s chodci na českých silnicích už od roku 2013. Aktuálně byl deníkem E15 nominován do veřejné ankety GESTO DESETILETÍ.  Hlasování pro jeden z deseti dobročinných projektů firem, které změnily tvář Česka, probíhá na webu deníku až do 6. listopadu. Garantem ocenění je Byznys pro společnost, platforma pro odpovědné podnikání.
„Celkem už Nadace ČEZ podpořila osvětlení 113 přechodů ze všech krajů. Budeme rádi za každou další obec či město, které se v zájmu bezpečnosti chodců a zejména dětí na nás s žádostí o grant obrátí,“ dodává ředitelka nadace Michaela Ziková.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka