Boxeři přijeli bojovat do Plzně, Plzeňáci sbírali úspěchy

U příležitosti oslav osvobození Plzně americkou armádou uspořádal plzeňský box club Ondřeje Stacha o tomto víkendu již třetí ročník mezinárodního turnaje v boxu mládeže pod názvem „Pohár osvobození Plzně 1945“.

Cílená propagace v Plzni

Diváci v plzeňské Šeříkovce viděli bojovat boxery z Polska, Litvy, Slovenska, Maďarska a výběru  České republiky. Celkem se zúčastnilo ve čtyřech kategoriích – přípravka, kadeti, ženy a muži šedesát tři závodníků. Na turnaji bylo rozdáno osmnáct sad medailí.  Vítězové v každé váhové kategorii obdrželi  pohár pro vítěze turnaje.

K úspěšným plzeňským boxerům patřil v supertěžké váze (+91 kg) podsaditý Patrik Marcel z BC Star Plzeň. V sobotním semifinále dokázal porazit třeboňského dvěstědeset centimetrů vysokého „Goliáše“ Víťu Růžičku. V prvních dvou kolech se jen těžce se o dvě hlavy nižší Patrik probíjel k Růžičkovi. Soupeřovo dlouhé ruce drželi plzeňského borce na „dištanc“. Jenže s přibývajícím časem docházely třeboňskému borci síly a  razantně útočící plzeňský boxer začal probíjet soupeřovu obranu. Kombinacemi zasahoval hlavu i trup soupeře.  V posledním kole již byl „Goliáš“ Růžička zralý na počítání. Nakonec ale zápas skončil na body. Poměrem 2 : 1 porazil Patrik Marcel svého protivníka a postoupil do nedělního finále.

Další skvělý zápas viděli diváci na turnaji v podání plzeňské boxerky Terezy Lukešové. Ve váze do 64 kg měla Tereza skvělý návrat do ringu. Po tříleté odmlce dokázala, že nic z boxerského umění nezapomněla a na turnaji doslova deklasovala svoji slovenskou soupeřku Marii Bartlovou. Neustále tvrdě útočící Tereza často zaháněla soupeřku do provazů a zasahovala přesnými háky soupeřku. V zápase Tereza Lukešová zvítězila 3 : 0 na body a postoupila do nedělního finále.

K finálovému zápasu, ve váze do 75 kg, nastoupil Jiří Kroupa z pořádajícího plzeňského box clubu proti Janu Ardoňovi z Dukly Olomouc. Zápas byl vyrovnaný. V prvních dvou kolech se oba borci nešetřily a tvrdé výměny na obou stranách zvedali diváky ze sedadel. Třetí kolo již bylo v režii olomouckého Ardoně, který byl aktivnější a bylo vidět, že Kroupovi docházela „pára“. Boxer Dukly Olomouc nakonec v duelu zvítězil 2 : 1 na body a vybojoval zlatou medaili a pohár pro vítěze turnaje. 

Pohár pro vítězku váhy 64 kg v kategorii žen ve finále doslova vydřela Tereza Lukešová. Její soupeřka Petra Svítilová z Kladna bojovala takticky. Měla dobrý pohyb po ringu a Tereza se jen těžko probojovával k soupeřce. Naopak si sama musela dávat pozor na rychlé „kontry“, které vystřelovala soupeřka z ústupu. Nakonec ale obrovské nasazení a bojovné srdce Lukešové slavilo úspěch. Udolala  svoji soupeřku 3 : 0 na body a mohla se tak radovat nejen z vybojovaného vítězství, ale i z úspěšného návratu mezi provazy. Tereza turnajovým vítězstvím uctila i památku svého otce a trenéra boxu Petra Lukeše, který před rokem odešel do boxerského nebe. 

Při posledním zápasu nedělního finále hala doslova bouřila. V supertěžké váze Patrik Marcel bojoval s Jakubem Ditrichem z BC Asfalt Dvůr králové.  Domácího borce doslova hnali diváci do útoku a ten bojoval jako lev. Robustní Ditrich dlouho odolával tvrdým úderům Plzeňana. Jenže s postupem času se  uplatnila skvělá fyzická kondice Patrika Marcela. Získal potřebnou převahu ve výměnách a zápas dovedl do vítězného konce. Ziskem dvou zlatých a jedné stříbrné medaile se plzeňští boxeři na turnaji ukázali v tom nejlepší světle. 

„Jsem rád, že turnaj bavil diváky, kteří si zápasy doslova užívaly. Náš turnaj pořádáme pod záštitou Plzeňského magistrátu a Nadace 700 let města Plzně. Má již své místo v evropském boxerském kalendáři a účastníci turnaje se rádi vracejí v době probíhajících oslav osvobození do Plzně, “ hodnotil turnaj Luboš Stach, prezident pořádajícího clubu. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 07.05.2015 06:51



box
0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka