Brány památek dokořán anebo Spálené Poříčí zahajuje v neděli turistickou sezonu

Město Spálené Poříčí se bude od nové turistické sezony prezentovat mimo jiné jako „brána do jihozápadních Brd“. Kvůli tomu připravilo i nové logo. Slavnostně ho představí v neděli 24. dubna, kdy celé město ožije akcí Brány památek dokořán. Zároveň půjde o zahájení turistické sezony.

Cílená propagace v Plzni

Připraven je i program zaměřený na rodiny s dětmi, ale samozřejmě hlavně na turisty, ať už pěší nebo na kolech, které láká k poznání bývalý vojenský prostor.

„V neděli zahajujeme pro nás výjimečnou turistickou sezonu a zveme lidi z okolí, z Plzně i z dalších koutů kraje, aby tak učinili s námi. Výjimečná bude v tom, že letos slavíme „špičaté“ jubileum 777 let od první zmínky o Spáleném Poříčí a také proto, že se jedná o první sezonu po otevření Brd a zřízení chráněné krajinné oblasti,“ říká starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

A mimořádný bude i program slavnostního zahájení sezony. Bude se konat na všech důležitých místech ve městě. Například na nádvoří hotelu Ve Dvoře, na náměstí, v prostorách zámku i historického špejcharu nebo v ekocentru se záchranou stanicí živočichů, ale třeba také v základní škole nebo městské knihovně.
„Ve Dvoře v 10 hodin celý program zahájíme. Představíme nové logo, nový klip o Spáleném Poříčí v návaznosti na Brdy, který byl točen pomocí dronu, ukážeme nově připravovanou publikaci doporučených cyklovýletů a třeba i nové pohlednice právě z Brd,“ říká vedoucí městského infocentra Ivana Paseková.

Na náměstí zahraje živá hudba, děti se budou moci svézt na konících a k dispozici budou stánky s občerstvením. Přímo pro tuto příležitost nechalo město uvařit i brdský pivní speciál, který se bude čepovat právě na náměstí. Děti i s rodiči mohou absolvovat soutěž, při níž obejdou několik stanovišť a na každém vyřeší jeden tematický úkol. Na všechny úspěšné účastníky čeká odměna.
CHKO Brdy se bude prezentovat v zámku a za zámkem začíná nově zrekonstruovaná naučná stezka podél říčky Bradavy. „Je více zaměřená na historii a život lidí právě v souvislosti s tokem. Nově se jmenuje Za mlynáři od Bradavy. Má zhruba čtyři kilometry, ale lze si ji i zkrátit,“ popisuje dále vedoucí infocentra Ivana Paseková.

Celou neděli budou bezplatně přístupné i výstavy v zámku a špejcharu, kde kromě stálých expozic kreslených vtipů nebo přírody a historie Spálenopoříčska, je momentálně k vidění dočasná výstava Paměť Davidovy hvězdy. Jedná se o kresby českých synagog místního výtvarníka Jaroslava Hodka.
Zahájení turistické sezony ve Spáleném Poříčí navazuje na celorepublikový projekt Brány památek dokořán. Koná se pravidelně vždy v dubnu ve městech, která patří do Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Jedná se o města, která mimořádně dbají o své památky a obdržela za to v minulosti titul Historické město roku. Spálené Poříčí jej získalo už v roce 2004. Památky ale zachraňuje nadále. „Loni jsme upravili zámecký park, v minulých letech jsme dokončili obnovu náměstí a nechali opravit varhany v kostele. Letos ještě hodláme pokračovat v opravách kostela a chceme pomoci i s opravou jedné soukromé historické stavby,“ říká Pavel Čížek.

Časový harmonogram – výběr z programu
10:00 – slavnostní zahájení akce v areálu hotelu Ve Dvoře (viz níže)
10:00 až 16:00 – soutěž pro děti a rodinné týmy po celém městě (viz níže)
10:00 až 16:00 – den otevřených dveří v ekocentru a záchranné stanici zvířat (viz níže)
10:00 až 16::00 – informační stánek CHKO Brdy v zámku
10:00 až 16:00 – expozice ve špejcharu i na zámku zdarma (viz níže)
11:00 až 16:00 – doprovodný program na námětí (viz níže)
13:00 – představení nového cykloprůvodce Ve Dvoře (viz níže), slavnostní otevření obnovené naučné stezky Hvížďalka – Za mlynáři od Bradavy (přístupná celý den)

celý den – infocentrum Spálené Poříčí (9:00 – 17:00)
Náměstí
- živá hudba St. Johnny Blues – vystoupení začínají v 11, 13 a 15 hod.
- projížďky na konících pro děti
- občerstvení, brdský pivní speciál – pivo uvařené přímo pro nedělní akci
Soutěž pro děti a rodiny - všude
- navštivte v libovolném pořadí a čase šest soutěžních stanovišť (zámek, špejchar, ekocentrum, městská knihovna, základní škola, infocentrum), plňte tematické úkoly a získejte zajímavé ceny
- start a soutěžní kartička a úkoly jsou k dostání na libovolném ze stanovišť, odměny pak v infocentru
- vhodné pro děti z prvního stupně ZŠ nebo mladší v doprovodu rodičů
- lze zvládnout za hodinu

Hotel Ve Dvoře
- hotel a restaurace v novém – představení nových provozovatelů
- 10 – 12 h – nový propagační klip „Spálené Poříčí - brána jihozápadních Brd“ památky a přírodu točenou dronem
- 13 h  - repríza propagačního klipu, ukázka nové publikace Cyklovýlety ze Spáleného Poříčí (mapy a popis 15 krásných výletů v okolí Sp. Poříčí na kole), kterou připravili místní zkušení cyklisté a lesáci

Ekocentrum a záchranná stanice živočichů
- ukázky činnosti a práce s děti spálenopoříčského ekologického centra
- minizoo jižního Plzeňska - hendikepovaní živočichové zachránění stanicí na jižním Plzeňsku
Zámek Spálené Poříčí
- informační stánek CHKO Brdy – info a materiály o oblasti Brd, soutěže pro děti
- promítání dokumentu o Brdech
- národopisná expozice o historii Spálenopoříčska (vstup zdarma)
Špejchar
- výstava Paměť Davidovy hvězdy – kresby českých synagog
- stálé expozice – kreslený humor Jiřího W. Neprakty, historie a příroda Spálenopoříčska a Brd
NS Hvížďalka – Za mlynáři z Bradavy
- Nově rekonstruovaná naučná stezka zaměřená na život podél největšího toku Brd – historie, příroda
- Délka NS je 4 km s možnostmi zkrácení
- Začátek NS je za zámkem
Infocentrum
- Informace o zajímavostech města a okolí
- Veškeré tištěné a dostupné publikace a mapy okolí včetně Brd, nové pohlednice Brd, fotokniha Brd


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka