Březnová Beseda: Iva Bittová, Dan Bárta a Winston Churchill

Tichá, krásná, poetická. Taková je ve zkratce poslední deska Ivy Bittové a kapely Čikory s názvem At Home. Vyšla sice už před rokem, ale na koncertních pódiích se zatím moc nehrála.

Cílená propagace v Plzni

Nové album se tak v Plzni představí až letos, a to v Měšťanské besedě již tuto neděli 4. 3.

Jedna z prvních mimopražských repríz Pensionu pro svobodné pány se uskuteční 8. března v Plzni. Jak to vypadá a co se stane v mládeneckém penzionu, kde platí přísná pravidla a kam si jeden z nájemníků přivede slečnu, bude k vidění v Měšťanské besedě. V hlavních rolích se představí Lukáš Příkazký, Patrik Děrgel a Marie Doležalová.

Dan Bárta a jeho Illustratosphere chystají na jaro zcela nové turné, kde budou hrát písně z nově připraveného alba. V Měšťanské besedě vystoupí ve čtvrtek 29. března.

Březnové  pondělky budou v Kině Beseda patřit těm nejlepším filmům, které vznikly v loňském roce. V přehlídce Best of 2017 uvidíte filmy, které se mohou pochlubit Zlatými glóby nebo s nominacemi čekají udílení Oscarů. Na plátně se tu setkáte s jednou z největších osobností 20. století Winstonem Churchillem, stojícím před hrozbou německé invaze ve filmu Nejtemnější hodina (5. 3.). Do světa módy 50. let v Londýně vás přenese Nit z přízraků (12. 3.) o podivínském návrháři šatů. Trochu jiným příběhem o lásce a o jednom z nejpodivuhodnějších a nejromantičtějších únosů v dějinách filmu je Tvář vody (19. 3.). Válku mezi vládou a novináři o zveřejnění tajné vládní zprávy líčí Akta Pentagon: Skrytá válka (26. 3.).

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

4. 3. 19:00 Iva Bittová & Čikori

Houslistka, zpěvačka a herečka Iva Bittová se vrací do Plzně, aby na začátku března vystoupila se svou kapelou Čikori vMěšťanské besedě, se kterou v prosinci 2016 vydala své zatím poslední album At Home. Čikori se představí ve složení Jaromír Honzák (kontrabas), Vladimír Václavek (kytary) a Oskar Török (trumpeta).

Iva Bittová již léta kráčí po cestě, kterou stejným dílem vyznačuje její velké hudební a interpretační nadání a vyhraněná osobnost. Není divu, že ji tyto vlastnosti často dovedou i na místa, kde se obvyklé žánrové škatulky rozpouštějí a smyslem tvoření a hraní se stává především její vlastní umělecká výpověď a osobitý interpretační styl.

8. 3. 19:00 40 let Nezmarů

Speciální koncert skupiny NEZMAŘI, ke svému 40. výročí. Během vystoupení zazní písničky od počátků skupiny až po současnost. Diváci uslyší například písničky Ráno bylo stejný, Bodláky ve vlasech, Musíš jít dál, Písek, Růže, samozřejmě nebudou chybět ani další písně ze všech 13 CD kapely. Díky videoprojekci posluchači uvidí i spoustu fotografií spojených s historií Nezmarů.

15. 3. 19:30 Pavel Dobeš & Tomáš Kotrba

Hudební začátky písničkáře, textaře a skladatele Pavla Dobeše jsou spojeny s ostravskými bigbeatovými kapelami, s nimiž hrál v 60. letech. Postupně se jeho zájem přesměroval na country a folkovou hudbu (B-komplex, později Minimum), přechod k folku je spojen i s prvním vystoupením na festivalu Folkový kolotoč v roce 1983. Od poloviny 80. let vyvíjí intenzívní koncertní činnost, s Martinem Kratochvílem nahrávají Skupinové foto, opakovaně přijímá pozvání Miloslava Šimka do divadla Semafor, vystupuje v rozhlase a televizi.

19. 3. 19:00 The Backwards - Beatles Revival (SK)

Love Songs

Kapela vystoupí se zcela novým koncertním programem s názvem LOVE SONGS. Na koncertech zazní průřez milostnými hity kapely Beatles, písně veselé i melancholické, pro všechny zamilované, ale nejenom pro ně…

THE BACKWARDS - Beatles revival je bezpochyby jeden z nejlepších Beatles revivalů na světě! Kapela je dvojnásobným vítězem Světového Beatlefestu v New Yorku a účinkovala ve 3 muzikálech o Beatles - Nová scéna Bratislava, Divadlo Spirála Praha, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava.

Složení kapely:

Dalibor Štroncer (John Lennon)

Miroslav Džunko (Paul McCartney)

František Suchanský (George Harrison)

Daniel Škorvaga (Ringo Starr)

29. 3. 19:00 Dan Bárta & Illustratosphere: Mezi vrcholy tour 2018

Dan Bárta, jedenáctinásobný držitel Ceny Anděl v kategoriích Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí, se zapsal v devadesátých letech do širokého povědomí s kapelou Alice a účinkováním v muzikálu Jesus Christ Superstar. Stal se také neodmyslitelnou součástí kapely J.A.R. V roce 2000 překvapil fanoušky s vlastní skupinou Illustratosphere, se kterou aktuálně připravuje páté řadové album. Ochutnávky z něj představí v obměněné sestavě s mezinárodně uznávaným bubeníkem Martinem Valihorou na "Mezi vrcholy tour 2018".

Nezaměnitelný hlas s vynikající technikou zpěvu, prvotřídní hudebníci a písně vzlétající nad tuzemský standard populární hudby. Dan Bárta & Illustratosphere okouzluje posluchače napříč generacemi i hudebními žánry již osmnáctým rokem!

Nové složení kapely:

Dan Bárta - vocals

Filip Jelínek - keyboards

Míra Chyška - guitars

Robert Balzar - bass

Martin Valihora - drums

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

8. 3. 19:30 Pension pro svobodné pány

Premiéra Divadla Palace

Divadelní aktovka Seana O´Caseyho „Bedtime Story“ ve slavné úpravě Jiřího Krejčíka pod názvem Penzion pro svobodné pány, která byla dlouhá léta úspěšně uváděna v pražském Činoherním klubu. Komedii, odehrávající se v pokoji jednoho penzionu, kam si nájemník přivede slečnu, čímž poruší upjaté předpisy domovního řádu.

V pojetí Divadla Palace se bude jednat o poctu klasické komedii, přioděnou do elegantního, bezstarostného a nostalgického hávu secese 1. desetiletí 20. století s akcentem atmosféry úplňkové noci, kde bláznivé situace získávají až pohádkově něžnou vůni.

Hrají: Patrik Děrgel, Lukáš Příkazský, Marie Doležalová nebo Anna Fialová a další

10. 3. 16:00, 19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

11. 3. 19:00 Halina Pawlowská: Manuál zralé ženy

Zralost je báječná! Můžete si gratulovat, že jste se dožili už pěkného počtu let, a pokud jste to i přesto nezabalili a chcete vědět, jak zvládnout své šikanující děti, nezadržitelně se zvětšující tělo, jak znovu najít lásku a hlavně jak se smát všemu blbému přijďte se podívat.

Repríza úspěšné zábavné dvouhodinovky Haliny Pawlowské.

Pořadatel Jakub Karásek

12. 3. 19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

16. 3. 19:00 Hospoda na mýtince

Opereta Divadla Járy Cimrmana s výpravou a kostýmy.

Autoři: Cimrman, Smoljak, Svěrák

Režie: Ladislav Smoljak

Hudební spolupráce: Jan Klusák a Pavel Vondruška

Výprava a kostýmy: Jiří Benda

Hrají:

Hostinský: Zdeněk Svěrák nebo Jan Hraběta

Hrabě Zeppelin: Miloň Čepelka

Vězeň: Petr Brukner nebo Petr Reidinger

Trachta: Václav Kotek nebo Robert Bárta

Pořadatel: JT PROMOTION s.r.o.

18. 3. 19:00 Filumena Marturano aneb Manželství po italsku

Agentura Harlekýn

Simona Stašová, Svatopluk Skopal

Co musí podstoupit prostá žena, aby dostala k oltáři boháče? Simona Stašová a Svatopluk Skopal v komedii, jejíž nesmrtelnou filmovou adaptaci natočil pod názvem Manželství po italsku Vittorio De Sica. Do hlavních rolí tehdy obsadil Sophii Lorenovou a Marcella Mastroianniho.

Hrají: Simona Stašová, Svatopluk Skopal, Jaroslava Pokorná, Čestmír Gebouský ad.

Režie: Zdeněk Kaloč

Představení je uváděno pod záštitou Italského velvyslance v Praze.

22. 3. 19:30 Lordi

Martin Hofmann, Filip Rajmont, Peter Serge Butko

Komedie Oscara Wildea a Robbieho Rosse s "jemnými" erotickými prvky, která se v Praze stala kultovním představením. Přítmí, salonní atmosféra, neuvěřitelné kecy! Představení je nevhodné pro mládež do 15 let a puritánsky založené dámy po šedesátce.

Hraje se ve slovenštině, ačkoliv hrají čeští herci. Když jim role byly nabídnuty, český překlad se teprve připravoval. Herci však dali přednost těžšímu úkolu a také vtipnému vyznění textu – role se naučili slovensky.

Hrají: Martin Hofmann, Filip Rajmont, Peter Serge Butko, Martin Kotecký a Mário Bobek

Představení je nepřístupné mládeži do 15 let!

25. 3. 19:00 Hvězdné manýry

Divadelní společnost Háta

Jak ubytovat v jednom hotelu dvě vynikající umělkyně, které se ale navzájem nesnášejí a nejraději by si vjely do vlasů? Lukáš Vaculík, Adéla Gondíková či Iva Andrlová vás zaručeně pobaví v nové špičkové bláznivé komedii.

Hrají: L. Vaculík, M. Zounar, F. Tomsa, M. Bočanová a další

26. 3. 19:00 Besídka Divadla Sklep 2018

Soubor založený v roce 1971 prezentoval své Besídky, tedy pásma scének, skečů, písní a tanců, čerpající z nasazení interpretů a jejich svérázného smyslu pro humor, nejdříve jen svým kamarádům. Postupem času se z nich stal tradiční pořad, se kterým přijíždí všem dobře známé tváře i letos. A jako vždy s novými scénkami a hudebními čísly.

Hrají: David Vávra, Milan Šteindler, Jiří „Fero“ Burda a další

OSTATNÍ ŽÁNRY

16. 3. 18:00 Taneční večer

Cyklus tanečních večerů pro seniory v režii Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. K tanci
a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

VSTUP ZDARMA

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?&

13. 3. 19:00 Skotsko vdodávce

Přednáší Martin Kamín

Jsem profesionálním fotografem a občas se mi stane, že chci být někde sám – v přírodě. Dlouho sám. Bez klientů, bez známých tváří, bez dotazů, prostě sám. Sedět na skále nad údolím a tři hodiny se dívat na ten pohyb dole, cítit, jak mi vítr pročechrává vlasy, nestarat se o čas, jíst jen když už opravdu musím, spát, kdy se mi chce, mluvit, kdy se mi chce. Takové vypnutí světa mě vždycky postaví do latě, uvnitř jsem pak takový čistý, odpustím lidem, odpustím sobě. O jedné takové cestě do Skotska bych vám chtěl vyprávět.

Martin Kamín

Profesionální fotograf, lektor fotografie, pořádá FOTOEXPEDICE do celého světa, vydává fotografický časopis FOCUSmagazine.cz, fotografické klubové portály CanonClub.cz, NikonClub.cz, FocusClub.cz a Ročenku Fotografie, unikátní publikaci se stovkami fotografických projektů.

27. 3. 19:00 Nejlepší treky v Peru

Přednáší Martin Úbl

Huayhuash trek patří mezi deset nejkrásnějších treků na světě. Kombinace nádherných ostrých štítů s lagunami neuvěřitelných barev dělá tento trek nezapomenutelným. A přesto sem prakticky nikdo nejezdí. Machu Picchu je nejznámější památkou Jižní Ameriky a je snem mnohých cestovatelů. A přestože je toto místo opravdu magické a opředené mnohým tajemstvím, může spoustu návštěvníků zklamat. Povídání o trekování neznámým Peru a jeho kontrastech aneb Nikdy nevěř místním!

Martin Úbl

Plzeňan Martin Úbl je v nejlepším smyslu slova dobrodruhem. S partou podobných nadšenců vyhledává ve světě lokality, kam vás žádná cestovka nepozve.

AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

3. 3. 2018 14:30 Hravá sobota pohádková

Bylo - nebylo... ale hlavně bude! Bude pohádková Hravá sobota! A tahle se ponese v duchu hned několika pohádek. Uhádnete kterých? No, tak přijďte se pochlubit, jaké všechny pohádky znáte.

Vhodné pro děti 3+

4. 3. 2018 14:30/16:00 O Koblížkovi (Divadlo Meluzína)

Jaká dobrodružství potkají Koblížka na cestě z babiččina okénka do světa? To se dozvíte v pohádce plné zvířátek a jejich veselých písniček.

Vhodné pro děti od 3+

11. 3. 2018 14:30/16:00 Zlatovláska (Divadlo Dráček)

Klasická loutková pohádky podle předlohy Karla Jaromíra Erbena. Spolu s loutkami mohou diváci prožít strastiplnou cestu Jiříka za zlatovlasou pannou.

Vhodné pro děti 3+

18. 3. 2018 14:30/16:00 Pohádky pana Pohádky (Agentura KK)

Vtipné a hravé zpracování známých pohádek O Budulínkovi a O Červené Karkulce zkušeného autora Jiřího Středy.

Vhodné pro děti 3+

24. 3. 2018 14:30 Hravá sobota: Veselé Velikonoce!

Kdo by se netěšil na Velikonoce - pomlázka, mazanec, řechtačka, kraslice... že některá ta slovíčka neznáte? Tak, to jste u nás na správné adrese, protože tuhle Hravou Sobotu si o Velikonocích povíme úplně všechno. A nezůstane jen u povídání - jako vždy si zatančíme, zasoutěžíme a vyrobíme nějaké hezké velikonoční dárky. Nikdo neodejde s prázdnou.

Vhodné pro děti 3+

25. 3. 2018 14:30/16:00 Dlouhý, Široký a Bystrozraký (Divadlo ŠUS)

A je tu klasická pohádka zpracovaná klasickou formou. Loutky – marionety hrají, zpívají a předvádějí všechny kousky, které umějí: Dlouhý se opravdu vytahuje, Široký nafukuje a Bystrozraký vše prohlédne. To vše se děje na klasickém kukátkovém jevišti i mimo ně. Napínavé okamžiky střídá odlehčení a nakonec samozřejmě vše dobře dopadne.

Vhodné pro děti od 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

1. 3. 2018 19:15 Akta Pentagon: Skrytá válka

26. 3. 19:15 Cyklus: Best of 2017
ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Steven Spielberg
HRAJÍ: Tom Hanks, Meryl Streep
ZNĚNÍ: anglicky sčeskými titulky
HUDBA: John Williams
DOBA TRVÁNÍ: 116 min

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu.

Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers.

1.3.2018 17:00 Sláskou Vincent

26. 3. 2018 17:00

ZEMĚ / ROK: VB, Polsko / 2017
REŽIE: Dorota Kobiela & Hugh Welchman
HRAJÍ: Douglas Booth, Robert Gulaczyk, Eleanor Tomlinson, Jerome Flynn, Saoirse Ronan ad.

DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že “může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by “rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan”. Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory.

Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

2. 3. 2018 18:00 Earth: Den na zázračné planetě
ZEMĚ / ROK: VB / 2017

REŽIE: Richard Dale, Lixin Fan, Peter Weber.
DOBA TRVÁNÍ: 95 min
ZNĚNÍ: sčeským dabingem Ivana Trojana


Něco, co tady ještě nebylo: strhující film o naší planetě, který dokonale využívá možnosti velkého plátna. Nejnovější snímek z produkce BBC Earth Films, tvůrců Zázračné planety, představuje divákům všech věkových kategorií nezapomenutelné hrdiny: mládě zebry, snažící se překonat rozvodněnou řeku; pandu, která usměrňuje svého hravého potomka; rodinu vorvaňů, s oblibou pospávající ve svislé poloze; lenochoda toužícího po lásce a mnoho dalších. Během jediného dne putujeme spolu se sluncem od nejvyšších hor k těm nejvzdálenějším ostrovům, z hlubin exotické džungle až do labyrintů velkoměst. V každém koutě Země nacházíme fascinující obyvatele, k jejichž dobrodružstvím se díky revoluční technologii dostáváme blíže, než jsme si kdy dokázali představit. Škatulka dokument se nehodí, chvílemi jde o drama, chvílemi o romantickou komedii a někdy western… Všichni ti tvorové se ve finále slévají do jediné ódy na život…

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

2. 3. 2018 20:00 Prezident Blaník
ZEMĚ / ROK: CZ / 2018
REŽIE: Marek Najbrt
HRAJÍ: Marek Daniel, Michal Dalecký, Halka Třešňákováadalší
ZNĚNÍ: česky
DOBA TRVÁNÍ: 90 minut

Antonín Blaník je jedním znejvýznamnějších lobbistů vzemi. Pracuje pro politické strany, pro samotného prezidenta a hlavně sám pro sebe.Jednoho dne serozhodne, že už je na čase vystoupit z politického zákulisí, a oznámí kandidaturu nafunkciprezidenta České republiky. Kampaň, ve které spomocítajemníkaŽížalya asistentkyLenkynaslibujelidem, co jim nikdonemůžedát, má úspěch.Tondovakandidatura však skončí dřív, než začala, protože Žížala nedoručína ministerstvovčaspodpisové archy. Jenže to bynebyl Tonda Blaník, aby si s takovou „nepříjemností“ neporadil.Je přece ještě dost jiných kandidátů a do Tondovy hlavy nikdo nevidí…Příběh filmu navazujícího naúspěšnýseriál se odehrává na pozadí skutečných událostí druhé přímé volby prezidenta České republiky.Vystupuje v něm celá řada reálných aktérů českého politického a společenského života.

4. 3. 2017 15:45 Romeo a Julie

Cyklus: Bolšoj balet 2017/2018

Hudba: Sergei Prokofiev

Choreografie: Alexei Ratmansky

Délka představení: 2h 30min

Nová inscenace slavného baletu na motivy stejnojmenné tragédie Williama Shakespeara v choreografii mladého talentovaného autora Alexeje Ratmanského, který je v současné době rezindetním choreografem American Ballet Theatre. Světová premiéra patrně nejvýznamnějšího baletu 20. století se uskutečnila v Brně 30. prosince 1938.

4. 3. 2018 19:00 Sex Pistols: Anglie tu bude navždy
SEX PISTOLS - NIKDO JINÝ NEMĚL TAKOVÝ POSTOJ, TAKOVÉ KOULE, TAKOVOU UPŘÍMNOST.

Na hudební scénu vtrhli v roce 1975, udělali bordel a zmizeli stejně rychle, jako přišli. Legendárním koncertem “Anglie tu bude navždy” oslavili 30 let a zmizeli znovu. Naštěstí ho zaznamenali pro velká plátna kin…

SEX PISTOLS jsou PUNK. Ti ostatní jsou “punk rock”. Velkej rozdíl…

DE´LKA: 75 MIN

PRˇI´STUPNOST: od 15-ti let (nevhodný jazyk)

5. 3. 20018 17:00 Intimissimi on Ice

ZEMĚ / ROK: Itálie / 2017
DOBA TRVÁNÍ: 120 min

S více než 80 miliony prodaných alb se Andrea Bocelli vrací jako hlavní hvězda celovečerní show na ledě. Zazní nejznámější operní árie, písničky pop music a diváci se můžou těšit na překrásné bruslařské vystoupení ozvláštněné překrásnými kostýmy. To vše vkulisách ikonické Arena di Verona v Itálii.

Intimissimi on Ice je audiovizuálním vrcholem letošní zimy v kinech. Překrásnou hudbu a kouzelnou choreografii doplní laserová show a ohňostroje přímo na ledové ploše. Mezi vystupujícími budou nejznámější bruslaři světa jakými jsou Evgeny Plushenko, Stéphane Lambiel a Shizuka Arakawa.

Příběh se bude točit kolem nejznámějších žen z řecké mytologie, symbolů lásky a tragédie, které naplňují naše životy. Skrze příběhy Venuše, Heleny Trojské, Medúzy a Kirké oslaví Intimissimi on Ice ženskost prostřednictvím nejtalentovanějších hudebníků a sportovců světa. Klasická mytologie v moderním pojetí. Diváci v kinech si budou moct užít vystoupení v kulisách amfiteátru s atmosférou římských arén.

5. 3. 2018 19:15 Nejtemnější hodina

Cyklus: Best of 2017

ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Joe Wright
HRAJÍ: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Ronald Pickup, Ben Mendelsohn
ZNĚNÍ: anglicky sčeskými titulky
DOBA TRVÁNÍ: 114 min

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin.

7. 3. 2018 19:15 The Florida Project
ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Sean Baker
HRAJÍ: Willem Dafoe, Bria Vinaite, Brooklynn Kimberley Prince a další
ZNĚNÍ: anglicky sčeskými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 112 min

Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních pestrobarevných motelů. Okouzlující šestiletá Moonee (Brooklynn Prince) a její přátelé, kteří si naplno užívají léta, bydlí v jednom z nich. Radost ze svobody, potulování a neodolatelných kopečků zmrzliny nemá nudný a složitý svět dospělých šanci ohrozit. Co na tom, že její 22letá máma (Bria Vinaite) každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho (Willem Dafoe). Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat dalších pár průšvihů! Režisér Sean Baker přichází s neobyčejně silným snímkem, který se stal miláčkem kritiků i diváků ihned od svého uvedení na festivalu v Cannes.

8. 3. 2018 19:15 Hora

22. 3. 2018 17:00

ZEMĚ / ROK: Austrálie 2017
REŽIE: Jennifer Peedomová
HRAJÍ: Willem Dafoe (vypravěč)
ZNĚNÍ: anglicky sčeskými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 74 min

Nikdy víc necítíte, že žijete, než když víte, že každou chvíli můžete zemřít. Vydejte se snámi knejvyšším vrcholům světa ve snímku, který sleduje vztah člověka a hor. Australský komorní orchestr a režisérka filmu Šerpa uvádějí jedinečnou filmovou a hudební odyseu, ve které slovem provází W. Dafoe.

9. 3. 2018 19:15 Věčně tvá nevěrná
ZEMĚ / ROK: ČR / 2018
REŽIE: Milan Cieslar
HRAJÍ: Lenka Vlasáková, Vilma Cibulková, Saša Rašilov, Sára Sandeva, Natalie Germani, ad.

DOBA TRVÁNÍ: 92 min

Josef (Saša Rašilov) a Miluška (Lenka Vlasáková) jsou manželé už snad celou věčnost. Miluška učí aerobik a svého manžela i dospívající dceru neúnavně zahrnuje péčí. Josef svou ženu miluje, ale má slabost i pro mladší a krásnější ženy.

Jejich manželství, spolu s Josefovým krachujícím nakladatelstvím, se pomalu řítí do záhuby. Na záchranu přijíždí teta Marta (Vilma Cibulková), která má šílený plán jak krachující manželství i nakladatelství Josefa zachránit. Jako zkušená psycholožka, pracující vmanželské poradně, naordinuje manželům nevěru - musejí se přistihnout in flagranti. Bláznivá hra může začít.

Po velmi úspěšném filmu Život je život, který získal ocenění na festivalu, napadla režiséra Milana Cieslara myšlenka pokračovat vkomediálním žánru. Tentokrát se režisér pustil do romantické komedie s cílem přinést na plátna kin zábavu, zprostřed-kovanou nezastupitelnými hereckými osobnostmi jako je například Vilma Cibulková, Jiří Lábus, Lenka Vlasáková, Saša Rašilov a další.


12. 3. 2018 19:15 Nit zpřízraků

Cyklus: Best of 2017

ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Paul Thomas Anderson
HRAJÍ: : Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville
ZNĚNÍ: anglicky sčeskými titulky
DOBA TRVÁNÍ: 130 min

Nit z přízraků vypráví příběh muže posedlého zničující dokonalostí. Muže natolik soustředěného na každičký detail, že mu unikalo vše podstatné. Muže, kterého zničila láska. Nebo zachránila. Záleží na úhlu pohledu. Úspěšný tvůrčí tandem Paul Thomas Anderson a Daniel Day-Lewis si zopakovali spolupráci a po oscarové lahůdce Až na krev stvořili další film, který se zařadí mezi nezapomenutelné.

Mít šaty od návrháře Reynoldse Woodcocka (Daniel Day-Lewis) znamenalo v dynamické éře obrozujícího se poválečného Londýna úplně nejvíc. Dáma musela mít dostatek peněz, patřičný rodokmen a odpovídající vychování, aby mohla vyrazit na večírek v jeho modelech, které byly vždy unikátní. Status génia si ale vybíral svou daň v podobě Woodcockovy totální emocionální vyprázdněnosti. Odtržen od reality všedního dne, neboť o vše praktické se starala jeho sestra (Lesley Manville), stavěl všechny ženy na roveň krejčovských panen. Měl sice vždy po ruce nějakou milenku či múzu, ale stačilo, aby si ráno při snídani trochu hlasitěji mazala topinku máslem a už se pakovala z jeho života. Když v kavárně v zapadlém přístavním městečku Reynolds objevil stydlivou servírku Almu (Vicky Krieps) a rozhodl se jí nabídnout momentálně uvolněné místo po svém boku, netušil, s čím si zahrává. Tahle zdánlivě neškodná submisivní bytost totiž rychle pochopila pravidla hry a rozhodla se aktivně bojovat za to, aby neskončila jako její předchůdkyně. Situaci jí usnadňuje i to, že se do ní Reynolds zamiloval. Nápor citů se však velmi negativně začal odrážet na jeho tvorbě, a umělcova praktická sestra se proto rozhodne rázně zakročit.

14. 3. 2018 19:15 Rudá volavka
ZEMĚ / ROK: USA / 2018
REŽIE: Francis Lawrence
HRAJÍ: Jennifer Lawrence, Mary-Louise Parker, Joel Edgerton, Jeremy Irons, Sergej Polunin
ZNĚNÍ: anglicky sčeskými titulky

Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) je žena mnoha tváří. Oddaná dcera odhodlaná chránit svou matku za každou cenu. Primabalerína, jejíž dravost dotlačila její tělo a mysl na samotný limit. Mistryně ve svůdném a manipulativním boji.

Když utrpí zranění, které ukončí její baletní kariéru, Dominika spolu se svou matkou čelí neradostné a nejisté budoucnosti. To je důvod, proč se nechá zmanipulovat, aby se stala nováčkem ve Škole Volavek – tajné zpravodajské službě, která cvičí výjimečné mladé lidi jako je ona sama, aby používali své tělo a mysl jako zbraň. Po ukončení zvráceného a sadistického tréninku se z Dominiky stává nejnebezpečnější Volavka, která kdy ze školy vyšla. Nyní se musí smířit s tím, kým je, a využívat schopnosti, které má. Její život a životy všech, které má ráda, jsou v ohrožení. Včetně agenta CIA, jenž se jí snaží přesvědčit, že je jediný člověk, kterému může věřit.

15. 3. 17:00 Červená

ZEMĚ / ROK: ČR, 2017
REŽIE: Olga Sommerová
HRAJÍ: Soňa Červená a další
ZNĚNÍ: česky
DOBA TRVÁNÍ: 80 min

Celovečerní dokumentární film Olgy Sommerové o světově proslulé operní pěvkyni a herečce Soně Červené je příběhem ženy, jejíž malé dějiny, soukromý a profesní život byly ovlivněny velkými dějinami Evropy 20. století. Její umělecká dráha čítá sto operních rolí ve čtyřech tisících vystoupeních na jevištích pěti kontinentů.

„Život, kariéra i osobnost paní Soni Červené jsou natolik pozoruhodné, až je s podivem, že celovečerní dokumentární film o ní vzniká až teď k jejím 92. narozeninám. Na druhou stranu to tak možná mělo být, protože látka si díky tomu počkala na zkušenou režisérku Olgu Sommerovou, která se jí ujala jistou filmařskou rukou. Film není pouhým chronologickým popisem událostí ze života paní Červené, na pozadí jejího osobního a pracovního života můžeme sledovat i většinu zlomových událostí nejen v dějinách Československa a České republiky, ale i celé Evropy. Jak peripetie velkých dějin můžou ovlivnit život jednoho člověka? Vitalita a kouzlo osobnosti paní Červené dokazuje, že i složité problémy a komplikace mohou člověka „povýšit“ a posunout dál, vše záleží jen na osobním přístupu. Právě to může být pro diváky největší inspirací.“ Radka Urbancová, Aerofilms

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč. 
 

15. 3. 2018 19:15 Lady Bird
ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Greta Gerwig
HRAJÍ: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts,Lucas Hedges

ZNĚNÍ: anglicky sčeskými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 94 min

Christine je osmnáct a má pocit, že ještě nic nezažila. Že umírá zaživa. Že se dusí, ve škole i doma pod dohledem matky, která ví všechno nejlíp. Jako většina jejích vrstevníků se rozhodne svůj život radikálně změnit. Že to bude bolet, si nepřipouští. Komedie Lady Bird herečky a debutující režisérky Grety Gerwig je neobyčejný film o obyčejném dospívání. Chytrý, upřímný a zcela výjimečný, o čemž svědčí jeden Zlatý glóbus a desítky nadšených recenzí.

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří.

16. 3. 2018 18:00 Tátova volha
21. 3. 2018 19:15
ZEMĚ / ROK: ČR / 2018
REŽIE: Jiří Vejdělek
HRAJÍ: Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová, Martin Myšička, Boleslav Polívka, ad.

Eva (Eliška Balzerová) je kostýmní výtvarnice, bonvivánka a manželka šarmantního Ludvíka, který však velmi nečekaně a bez rozloučení umře. Tak nečekaně, že jí nestačí říct, že kromě jejich společné dcery Terezy (Tatiana Vilhelmová) měl ještě stejně starého nemanželského syna. To alespoň naznačuje pečlivě ukrytá dětská kresba, kterou Tereza náhodou objeví. Eva je rozhodnutá nečekané odhalení velkoryse ignorovat. S Ludvíkem si vždycky všechno říkali, o svých milencích a milenkách měli vzájemně přehled, a kdyby nějaký nemanželský syn existoval, určitě by o něm věděla jako první. Tereza, které se vlastní život sype pod rukama, se k přízraku tajemného nevlastního bratra upne. Přemluví svoji matku, aby se společně vydaly po stopách Ludvíkových milenek (Vilma Cibulková, Eva Holubová, Hana Maciuchová) a zjistily o jeho tajemství víc. Na cestu vyrážejí Ludvíkovým veteránem Volha GAZ 21.

Jiří Vejdělek krátce přibližuje svůj nový film: „Tátova volha je vlastně taková cesta po ženském osudu. Emotivní střídá komické, dramatické se často mění v úsměvné a naopak. Podobně jako kdysi ve Václavovi i tady rozhýbávají děj vypjaté rodinné vztahy a mně stejně jako tentokrát láká možnost silným příběhem oslovit diváky a dát šanci velkým hereckým osobnostem, aby zazářili při ztvárnění skvěle napsaných charakterů.“

17. 3. 2018 14:30 Pračlověk

ZEMĚ / ROK: VB, FRA / 2018
REŽIE: Nick Park
HRAJÍ: Hlasy v české verzi: Petr Neskusil, Václav Knop, Tomáš Borůvka, Viktorie Taberyová, Viktor Dvořák, Pavel Tesař, Ludvík Král

ZNĚNÍ: český dabing

DOBA TRVÁNÍ: 88 min

Příběh animované komedie Pračlověk se odehrává v dávné době, kdy po naší zemi ještě kráčeli mamuti a lidé si vážili svých rodných jeskyní. Britské studio Aardman Animations v čele s oscarovým režisérem Nickem Parkem po takových filmech jako jsou Slepičí úlet, Wallace a Gromit a Ovečka Shaun přichází s filmem o střetu civilizací. Vyhraje doba kamenná nebo bronzová?

Dug je typický neohrožený hrdina dosud žijící v celkem poklidně probíhající době kamenné. A teď, spolu se svým čtyřnohým přítelem Čenichem, musí zachránit svůj kmen a milovaný domov před velkou hrozbou. Vtrhla k nim doba bronzová v čele s padoušským lordem Bafoněm. Dug se nakonec díky náhodě ocitá přímo uprostřed nepřátelského území a tam vsadí budoucnost svého kmene do podivné hry, ve které se dvě stejně velké skupiny bojovníků snaží kopat do kožené koule.

Dug má jedinou šanci: naučit sebe a dalších deset hodně nemotorných pralidí hrát fotbal a pak vyhrát zápas proti elitnímu reprezentačnímu klubu Real Bronzio. Jen tak můžou získat zpět své území. To se na začátku jeví naprosto nemožné. Vypadá to spíše na naprostou katastrofu, totální debakl a po ní následující dlouhodobou práci v dolech vítězné civilizace. Naštěstí se jim podaří na svou stranu získat velkou fotbalovou fanynku Tynu a díky jejím trenérským metodám, využívajícím i bublající sopky a vroucí gejzíry, se vše začíná obracet k lepšímu. Dokáže však doba kamenná překonat dobu bronzovou? Vyhraje Dug a jeho tým zápas a získá své území zpět? Nic není jisté.

18. 3. 2018 15:45 Kouzelná flétna

Cyklus: Opery v kině

Autor: W. A. Mozart

Dirigent: Ádám Fischer

Účinkují: Til Von Orlowsky, Martin Piskorski, Fatma Said, Yasmin Özkan, Martin Summer, Sascha Emanuel Kramer, Elissa Huber

Délka: 173 min

Kouzelná flétna je poslední opera W. A. Mozarta. Opera byla poprvé hraná ve Vídni 30. září roku 1791 vtehdy předměstském Divadle na Vídeňce, tedy pouhé tři měsíce před jeho smrtí. Libreto kopeře napsal divadelník Emanuel Schikaneder, libreto je psáno německy. Skladatel se vní vrací kformě singspielu, zpěvohry smluvenými dialogy. Vtéto fantastické opeře se pohádkové a komické prvky snoubí smoudrou filosofií a symbolikou tajuplného zednářského hnutí, jehož byl Mozart členem. Příběh lásky prince Tamina a princezny Paminy, kteří překonají všechny překážky a zkoušky na cestě za společným štěstím, je jedním znejhranějších děl světového operního repertoáru.

19. 3. 2018 19:15 Tvář vody

Cyklus: Best of 2017

ZEMĚ / ROK: USA, Kanada / 2017
REŽIE: Guillermo del Toro
HRAJÍ: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg
ZNĚNÍ: anglicky sčeskými titulky
DOBA TRVÁNÍ: 123 min

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty spodivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu.

Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk.

A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. Ideu filmu Guillermo del Toro přibližuje takto: "Voda má tvar určený tím, v čem zrovna v dané chvíli je. Voda může být velmi příjemná, ale je to také nejmocnější tvárná síla vesmíru. Taková je přeci i láska. Nezáleží na tom, do jakého tvaru vkládáme lásku, ať už je to muž, žena nebo jiné stvoření."

Film Tvář vody získal hlavní cenu na festivalu v Benátkách, sedm nominací na Zlaté glóby, znichž dvě proměnil a je považován za jednoho z adeptů na blížící se Oscary.

22. 3. 2018 19:15 Já, Tonya
ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Craig Gillespie
HRAJÍ: Margot Robbie, Allison Janney, Sebastian Stan
ZNĚNÍ: anglicky sčeskými titulky
DOBA TRVÁNÍ: 120 min

Černočerná komedie „Já, Tonya“ přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. V hlavní roli provokativní a kontroverzní Tonyi exceluje Margot Robbie, která zazářila jako blonďatá sexy manželka Vlka z Wall Street a jako komiksová Harley Quinn v Sebevražedném oddílu.

Stejně fenomenální je ve filmu Allison Janney, která za svou roli získala Zlatý Glóbus pro Nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Film „Já, Tonya“ nabízí komedii i drama a jeho hlavní hrdinku, s veškerou její dravostí a nezkrocenými emocemi, prostě nelze nemilovat. Výbušná, konfliktní a impulzivní Tonya Harding měla do běžné představy cukrkandlové mrkací panenky a princezničky tančící na ledě hodně daleko. Vztyčený prostředníček místo pukrlete, cigáro místo iontového nápoje, vyceněné tesáky místo líbezného úsměvu. Asi víc zvíře, než kráska. Přesto se z naprosté nicoty zapomenutého amerického maloměsta vypracovala na krasobruslařskou šampionku, jako první Američanka skočila trojitého Axela a uměla diváky i americkou komentátorskou obdobu Petra Vichnara přivést do extáze. V zádech ale měla šílenou a drsnou matku (Allison Janney), učebnicového původce všech možných neuróz, psychóz a hromady dalších poruch osobnosti. Tonyina vlastní nespoutanost, její okolí i život opravdový holky z vidlákova nakonec nad zářivými sportovními flitry zvítězili. Tonya Harding proto vešla do historie díky spojení s brutálním útokem na její olympijskou soupeřku Nancy Kerrigan. Organizovala ho sama, věděla o něm nebo se jen stala obětí následné štvanice? Útok byl nedomyšlený, ještě hůře provedený a stal se naprostou senzací.

„Já, Tonya“ je i přes lehce děsivé téma a neuvěřitelný životní příběh především zábavná nekorektní podívaná plná temperamentu, černého humoru, skvělých postav, odpíchnutých skoků a retrokostýmů z přelomu 80. a 90. let. Snímek provází bezpočet filmových cen a nominací, včetně Zlatého Glóbu pro Allison Janney a dalších dvou nominací Zlatý Glóbus pro Nejlepší film v žánru komedie nebo muzikál a Nejlepší herečku v hlavní roli (Margot Robbie)

23. 3. 2018 18:00 Jak balit holky na mejdanech

Future Gate Sci-fi Film Festival 2018

ZEMĚ / ROK: VB/ 2017

REŽIE: John Cameron Mitchell

HRAJÍ: Alex Sharp, Elle Fanning, Nicole Kidman, Ruth Wilson, Matt Lucas

ZNĚNÍ: Anglicky s českými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 102 min

Milujete punk, „rajcují“ vás latexové oblečky a baví vás ujeté vtípky? Pak vyrazte na zahajovací film festivalu, který vás zavede na londýnské předměstí Croydon do 70. let. Hlavní hrdina Enn vyráží se svými dvěma kámoši na koncert legendy Queen Boadicea. To ale ještě netuší, že se připletou na trošku jiný a o dost vesmírnější mejdan plný sexy mimozemšťanek. Tu nejkrásnější z nich, Zan (Elle Fanning), bude muset zachránit před záhubou. Starci její rasy totiž požírají své potomky! Povede se londýnským pankáčům z předměstí v čele s nečekaně tvrdou Nicole Kidman aka Queen Boadiceau zvrátit zvrhlou mimozemskou misi a nastolit v galaxii konečně slušné chování?

23. 3. 2018 20:00 Terminátor 2: Den zúčtování

Future Gate Sci-fi Film Festival 2018

ZEMĚ / ROK: USA/ 1991

REŽIE: James Cameron

HRAJÍ: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick, Michael Edwards

ZNĚNÍ: Anglicky s českými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 137 min

Když už jednou řekl, že se vrátí, svému proroctví musel dostát! Arnold Schwarzenegger se vrací zpět do minulosti jako T-800 ve Dni zúčtování, aby zachránil Johna Connora před svou modernější a téměř nezničitelnou verzí T-1000. A vy vězte, že vás tahle devadesátková klasika, kterou mnozí kritici považují za nejlepší akční a sci-fi film všech dob, bude na velkém plátně pekelně bavit! Filmová parta kolem Jamese Camerona získala za film řadu ocenění, mezi nimi třeba čtyři Oscary. Není se čemu divit, na rok 1991 se jednalo o průlomový snímek nejen na poli CGI. Pojďte se o tom znovu přesvědčit na festival Future Gate.

24. 3. 2018 15:00 Vynález zkázy

Future Gate Sci-fi Film Festival 2018

ZEMĚ / ROK: Československo/ 1958

REŽIE: Karel Zeman

HRAJÍ: Arnošt Navrátil, Lubor Tokoš, František Šlégr, Miloslav Holub, Václav Kyzlink

ZNĚNÍ: Česky s anglickými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 81 min

Kultovní snímek na motivy nesmrtelného románu Julese Verna z rukou jednoho z našich neoriginálnějších režisérů Karla Zemana vás zve za vynálezcem profesorem Rochem. Ten je na pokraji úžasného objevu, jež ale může mít za následek zničení celého světa, dostane-li se k nesprávným lidem. Než jej stačí dokončit, objev se již do nesprávných rukou dostane. Ještě, že má profesor svého asistenta inženýra Harta, který právě včas zakročí a umožní záchranu světa před padoušským hrabětem. Unikátní je na snímku především jeho animace, asi nějak takto by vypadal, kdyby jej natáčel sám Jules Verne. Výtvarná složka totiž vychází z původních ilustrací jeho románů.

24. 3. 2018 18:00 Sexmise

Future Gate Sci-fi Film Festival 2018

ZEMĚ / ROK: Polsko/ 1983

REŽIE: Juliusz Machulski

HRAJÍ: Olgierd Łukaszewicz, Jerzy Stuhr, Bożena Stryjkówna, Boguslawa Pawelec, Hanna Stankówna

ZNĚNÍ: Český dabing s anglickými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 120 min

Polská sci-fi klasika vás zavede do utopického světa, v němž žijí a vládnou výhradně ženy. Když se dva dobrovolníci Max a Albert probouzí po desítkách let spánku v hibernační komnatě, ještě netuší, jaký svět na ně čeká. Prvotní nadšení z krásných žen ovšem záhy střídá zděšení. Coby jediné muže na zemi je totiž nečeká nic pěkného, buď rovnou smrt nebo nucená přeměna na ženy. Dokáží s pomocí spojenkyně Lamie přežít a poukázat na absurditu politického zřízení, nebo už mužům skutečně odzvonilo? Sexmise bývá považována za nejlepší polskou komedii, dílem i proto, nakolik dokázala s nadhledem komentovat dění v socialistickém Polsku 80. let.

24. 3. 2018 20:30 Sci-fi kraťasy od iShorts

Future Gate Sci-fi Film Festival 2018

ZEMĚ / ROK: 2018

REŽIE: různí

DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Pořádné scífko nepotřebuje obří rozpočty, ani nekonečné stopáže. Nevěříte? Tak přijďte mrknout na výběr sci-fi kraťasů od iShorts. Máme všechno od robotů přes kyborgy až po mimozemšťany.

Jsem brána

r. Robin Kašpařík, ČR, 2017, 15 min.

První česká adaptace příběhu Stephena Kinga. Muž uvězněný v karanténě vesmírné lodi a podivná nemoc, která ovládá jeho tělo a mysl. Aby se zachránil, bude muset podniknout drastický krok.

28. 3. – 30. 3. 2018 Ozvěny Febio Festu

28. 3. 2018 17:00 Planeta Česko

Ozvěny Febio Festu

Dokumentární
Česko, 2017, 81 min
Režie: Marián Polák
Hrají: Kryštof Hádek (vyp.)

Dokumentární snímek Martina Poláka dokazuje, že nemusíme jezdit do exotických zemí, abychom mohli žasnout nad divy přírody. Často je totiž máme přímo před očima, stačí se jen pořádně rozhlédnout. Pak uvidíme třeba vlaštovky, které dokážou otevřít dveře na fotobuňku. Právě režisérova schopnost objevovat nevšední detaily, dělá z Planety Česko přírodopisný dokument světového formátu.

Naše příroda je pestrá jako málokde na světě. Krásu a dobrodružství máme na dosah ruky - stačí se jen dobře dívat! První celovečerní film o české přírodě ukazuje díky nejmodernějším technologiím fascinující dobrodružství zvířat a rostlin žijících kolem nás zcela zblízka. Seznamte se s tetřevem tokajícím za úsvitu, se vzácnými sysly, s nimiž na louce laškují děti, ledňáčkem prorážejícím při lovu střemhlav vodní hladinu, s lososy putujícími z českých řek do moře a zpátky nebo s užovkami v dramatickém zápase s rybí kořistí. Prožijte vzrušující výpravu za muflony, bobry, modrajícími žabáky a desítkami dalších hrdinů. Některé z nich možná ani neznáte – divočina přitom začíná hned za vašimi dveřmi!

28. 3. 2018 19:15 Operace Entebbe

Ozvěny Febio Festu

Krimi / Drama / Thriller
Velká Británie, 2018, 107 min
Režie: José Padilha
Hrají: Rosamund Pike, Daniel Brühl, Eddie Marsan, Ben Schnetzer, Denis Ménochet, Mark Ivanir

V roce 1976 unesli čtyři teroristé z Lidové fronty pro osvobození Palestiny letadlo společnosti Air France, které letělo z Tel Avivu do Paříže. Únosci přistáli na ugandském letišti Entebbe, kde drželi izraelské a francouzské cestující jako rukojmí. Již čtvrté filmové zpracování riskantní protiteroristické mise zpracoval režisér José Padilha, autor drsné Elitní jednotky či dvou epizod seriálu Narcos.

29. 3. 2018 17:00 The Leisure Seeker

Ozvěny Febio Festu

Drama
Itálie / Francie, 2017, 112 min
Režie: Paolo Virzi
Hrají: Helen Mirren, Donald Sutherland, Kirsty Mitchell, Christian McKay

Stárnoucí manželé Ella a John, v podání Helen Mirren a Donalda Sutherlanda, se vydávají na poslední cestu napříč USA. Ella umírá na rakovinu a John trpí Alzheimerovou nemocí, ale ani jeden z nich nechce zemřít připojený na přístrojích. Místo toho sednou do auta a vyrazí z Bostonu na Floridu. Hořkosladkou road movie, adaptaci stejnojmenného románu Michaela Zadooriana, natočil úspěšný italský režisér Paolo Virzi.

29. 3. 2018 19:15 Hvězdy neumírají vLiverpoolu

Ozvěny Febio Festu

Životopisný / Drama / Romantický
Velká Británie, 2017, 105 min
Režie: Paul McGuigan
Hrají: Jamie Bell, Annette Bening, Julie Walters, Vanessa Redgrave, Stephen Graham

Annete Benning a Jamie Bell excelují v romantickém dramatu vycházejícím z reálného vztahu stárnoucí hollywoodské femme fatale a mladého nadějného herce. Jejich z počátku bezstarostný a nekonvenční vztah bude prověřen vnějšími dramatickými okolnostmi a dvojici čeká na společné cestě série velmi nečekaných událostí. Snímek natočil podle memoárů Petera Turnera skotský režisér Paul McGuigan.

30. 3. 2018 18:00 Foxtrot

Ozvěny Febio Festu

Drama
Izrael / Německo / Francie, 2017, 113 min
Režie: Samuel Maoz
Hrají: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yehuda Almagor, Shira Haas, Irit Kaplan

"Zámožný telavivský pár se dozvídá, že jejich syn zemřel při výkonu vojenské služby. Snímek Foxtrot vretrospektivě ukazuje, co přesně mladý muž spolu sdalšími čtyřmi vojáky zažil na příhraničním kontrolním stanovišti. Vzávěru se děj stáčí opět krodičům, šest měsíců poté. Realistické drama vyvolalo silnou kritiku izraelské vlády, při níž byli tvůrci obviněni zprotiizraelských postojů."

 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka