Budoucí myslivci skládali zkoušky v Mýtě

Konec zimy a příchod jara je pro myslivce důležitým obdobím. Je dobou, kdy po roční lhůtě skládají své zkoušky noví zájemci o první lovecký lístek, tedy o možnost provozovat myslivost.

Cílená propagace v Plzni

A nejinak tomu bylo i na Rokycansku.

Vše začalo uplynulou sobotu slavnostním zahájením v salonku Restaurace Club Sladovna Mýto. Zahájení mysliveckými signály v podání ing. Jitky Maxové, uvítání z úst předsedy Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty ing. Stanislava Sudy, krátké seznámení s průběhem zkoušek a již se první odvážlivci ocitli před nesmlouvavou zkušební komisí. Ta zasedla ve složení Jiří Korda – péče o zvěř, Václav Hudec - střelectví, ing. Jan Kozlík - historie, František Hrůza - zákony, Klement Rejšek - zoologie, ing. Lukáš Slabý - lovectví a Pavel Moulis - kynologie.

"Přezkušování se tedy týkalo sedmi předmětů, přičemž otázky se týkaly nejen teoretických znalostí, ale i v řadě případů i praktických, přičemž nebylo nouze ani o mysliveckou latinu. Předsedou zkušební komise byl ing. Stanislav Suda a místopředsedou ing. Jitka Maxová," říká člen komise a rokycanský zvířecí záchranář Pavel Moulis.

Zkoušky úspěšně absolvovalo všech osmnáct uchazečů o první lovecký lístek. "Je potěšitelné, že znalosti uchazečů měly velice dobrou úroveň a s porovnáním s minulými lety i vzrůstající tendenci, což s povděkem kvitovali i zkušební lektoři. Nutno poznamenat, že i k samotnému studiu sami uchazeči přistupovali velice zodpovědně, neboť si vyžádali zvláštní konzultace, což samo o sobě svědčí o skutečném zájmu o myslivost. Na samotném výsledku to také bylo znát. Z osmnácti uchazečů šest frekventantů prospělo a zbylých dvanáct dokonce s vyznamenáním. Nejlepší výkon podal Radek Jandera, ing. Martin Paur, ing. Simona Rezková a Veronika Spoustová," vypočítává Moulis. 

Zkoušky měly ještě jednu zajímavost. Loučil se zde dlouholetý lektor myslivecké zoologie Klement Rejšek z Březiny, který byl lektorem dlouhých 54 let. Navíc v nedávné době oslavil v dobré kondici své osmdesátiny.

Již nyní probíhá další myslivecký kurz, který jistě stejně tak dobře připraví myslivce k úspěšnému složení zkoušek a pokračování tak českých mysliveckých tradic, které ve světě nemají obdoby. Okresní myslivecký spolek ČMMJ v Rokycanech připravuje ale řadu dalších akcí. Bude se jednat především o výstavu trofejí, která proběhne od 13. do 14. dubna v době od 10.00 do 17.00 hodin a 15. dubna od 10.00 do 12.00 hodin v sále Restaurace Na Střelnici v Rokycanech a samozřejmě řadu kynologických akcí.   

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 04.03.2018 08:20



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka