Byt ve Skrétově ulici inspirovaný Adolfem Loosem dostane nová okna

Bytová jednotka v domě Skrétova 24 je zachovalým dokladem atypické interiérové tvorby.

Jarní servisní akce AUTO CB

Interiér bytu byl navržen neznámým autorem pro židovského obchodníka Otto Herrmanna, realizace proběhla v letech 1931 – 1933. Návrh bytu, a to jak dispoziční uspořádání, tak vlastní provedení jednotlivých prostor, bylo nepochybně inspirováno plzeňskou tvorbou světoznámého architekta Adolfa Loose. Zastupitelstvo města schválilo půlmilionovou dotaci na provedení výměny oken za přesné repliky oken původních.

„Vlastník bytové jednotky zahájil postupnou etapovitou opravu celého interiéru, jedním z důležitých kroků bude kompletní výměna historických oken za přesné repliky oken původních, historické kování a důmyslné ovládací mechanismy budou zachovány, repasovány a použity na nových oknech. Konstrukce oken je poměrně složitá, například ve dvorním traktu budovy se jedná o téměř kompletně prosklenou obvodovou stěnu. Celkem bude kompletní výměna zahrnovat 11 kusů oken a celoprosklenou obvodovou stěnu v bývalém dětském pokoji. Celkové náklady na výměnu jsou vyčísleny na 795 tisíc korun,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

„V daném bytě je ve velké míře použit nábytek vestavěný do obvodových stěn a hladké obklady stěn z kvalitního dřeva v kombinaci s mramorovým obložením. Adolf Loos však autorem návrhu není, protože adaptace proběhla až po jeho smrti, navíc se zde objevují kombinace materiálů, které vysloveně odmítal. Autorem tedy byl nejspíš některý z jeho bývalých asistentů,“ popsal interiér Karel Zoch z magistrátního odboru památkové péče.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka