Čáp z Mirošova už létá ve Vídni

Už jsme o něm psali, původně se vylíhl na hnízdě páru čápů bílých v Mirošově na Rokycansku. Následně spadl z hnízda na rušnou vozovku a nedokázal se ze zástavby vymotat.

Jarní servisní akce AUTO CB

Navíc zde bylo podezření na vrozenou genetickou vadu, a tak skončil přes Záchrannou stanici živočichů Rokycany až ve voliéře plzeňské záchranné stanice živočichů. Tady dostal vysílačku, a od té doby sledují Plzeňáci jeho pohyb dnes už u kolegů v Rakousku.

Nějaký čas se letošní čapí mládě z Mirošova „poflakovalo“ na Tachovsku, kde byl čáp vypuštěn. "Spolu s místními čápy zde cvičil létání, posiloval letové svalstvo, sbíral potravu a nocoval na místních hnízdech. Jednoho dne se se skupinkou několika čápů bílých sebral a vyrazil směr Klatovy. Následně se z Klatov přesunul do Vodňan, pak do Vlachova Březí a v úterý byl v Rakousku u Vídně a večer v Maďarsku u Balatonu. Zatímco někteří čápi se na dalekou cestu do zimoviště teprve chystají, ten Mirošovský je podle nás už na cestě," zamýšlí se šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Vše je podle něj dáno asi i tím, že se vylíhl na hnízdě jednoho z prvních párů, který sem z letošního jara přilétl. "Vzpomínáte si na to, jak media informovala o prvních čápech v Mirošově? Jak jsem se na kameru rozčiloval, že v tom právě tito čápi dělají nám ornitologům „bordel“? Tak tenhle jejich potomek nám teď, pokud všechno dobře dopadne, snad ukáže, kde a jak naši čápi bílí zimují," dodává Makoň.

mapka: B. Mášek a společnost Anitra

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 14.08.2019 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka