CARMINA BURANA PŘIBLÍŽÍ DUŠI STŘEDOVĚKU

Letošní, v pořadí již třetí ročník Noci s operou, vypukne v lochotínském amfiteátru v pátek 23. června ve 20:30.

Cílená propagace v Plzni

V první polovině večera zazní nejoblíbenější melodie z děl Giuseppa Verdiho – diváci se mohou těšit na árie z Aidy, Macbetha, Rigoletta, Nabucca a dalších oper, a to v podání hvězdy opery DJKT Ivany Veberové a dalších skvělých interpretů.

Vrcholem programu bude scénické provedení jednoho z nejslavnějších hudebních děl 20. století, kantáty Carmina burana. Geniální hudbu Carla Orffa podpoří působivé jevištní ztvárnění a atraktivní obsazení: kromě pěveckých hvězd evropského formátu vystoupí v mluveném partu oblíbený herec Martin Stránský. „Martin přijede na jeviště coby rytíř a oživí dávný příběh přednesem původních středověkých básní, jimiž se nechal skladatel Carl Orff inspirovat,“ vysvětluje režisér Tomáš Pilař. „Na roli rytíře se moc těším. Jsem opravdu zvědavý, jak to dopadne, na koni už jsem nějaký čas neseděl,“ přiznává herec.

Jeviště amfiteátru se zaplní stovkami účinkujících, kromě sólistů se za doprovodu orchestru DJKT pod taktovkou Jiřího Štrunce představí operní i dětský sbor Divadla J. K. Tyla a sbor Nová česká píseň posílený o externí sborové zpěváky. Významně se do inscenace zapojí také tanečníci souboru baletu, žáci Baletní školy DJKT a početný komparz. Diváci se také mohou těšit na vystoupení akrobatů, žonglérů, plivačů ohně a parkouristů. Jedinečná kostýmní výprava čítá bezmála tisícovku dobových kostýmů, a to včetně velmi efektních, takzvaných hořících kostýmů. „Scénická složka je inspirovaná středověkými uměleckými díly, měla by evokovat známý obraz Hieronyma Bosche Zahrada pozemských rozkoší. Na jevišti se budou odehrávat výjevy vystihující duši dob dávno minulých: tanec kolem májky nebo ruch na tržišti,“ říká Tomáš Pilař. Pro produkci vzniká monumentální scénografie, kterou doplní projekce na pěti velkoplošných LED obrazovkách. Vizuální složku představení podtrhne videoart Petra Hlouška, světelné a laserové efekty, ale také pyrotechnická show.

Vstupenky rychle ubývají, ale stále jsou k dispozici, dostatek je zatím míst na stání, respektive na sezení na dece na travnatých plochách hlediště. Ceny vstupenek se pohybují ve čtyřech skupinách: 380, 460 a 540 Kč a 200 Kč, abonenti DJKT mohou využít 20% slevu.    

Projekt finančně podpořilo Město Plzeň, UMO 1 a Plzeňský kraj.

www.nocsoperou.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka