Carmina burana zazní pod širým nebem, chystá se třetí Noc s operou

Vrcholem divadelní sezony v Plzni bude opět Noc s operou, v lochotínském amfiteátru propukne 23. června od 20:30. Velkolepou operní produkci pod širým nebem letos pořádá Divadlo J. K. Tyla již potřetí.

Cílená propagace v Plzni

Vrcholem divadelní sezony v Plzni bude opět Noc s operou, v lochotínském amfiteátru propukne 23. června od 20:30. Velkolepou operní produkci pod širým nebem letos pořádá Divadlo J. K. Tyla již potřetí, tradici odstartovalo v roce 2015 Operní gala, následující rok byla uvedena opera Aida. Posláním náročného projektu je popularizovat operu mezi diváky, kteří považují prostory klasického kamenného divadla za příliš formální, ale strhující zážitek chtějí organizátoři nabídnout i skalním fanouškům tohoto žánru. „Velmi mě těší, že se nám na Noc s operou daří přilákat nové návštěvníky, kteří do divadla prozatím nechodí. Lochotínský amfiteátr se ukázal být ideálním místem, kde je možné si vychutnat klasickou hudbu v podání výborných pěvců, kvalitního orchestru a sboru DJKT a seznámit se tak s tímto žánrem neformálně,“ říká ředitel DJKT Martin Otava.

Stejně jako vloni slibují tvůrci výjimečné představení, které bude lahodit nejen uchu, ale také oku diváků. V první polovině večera zazní nejoblíbenější árie z oper Giuseppa Verdiho v podání plzeňské hvězdy Ivany Veberové a španělského tenoristy Davida Banose. Vrcholem programu bude scénické provedení jednoho z nejslavnějších hudebních děl 20. století, kantáty Carmina burana. Geniální hudbu Carla Orffa podpoří působivé jevištní ztvárnění a atraktivní obsazení: sólových partů se ujmou Luisa Albrechtová, Tomáš Kořínek a italský barytonista Francesco Baiocchi. Kromě pěveckých hvězd evropského formátu vystoupí v mluveném partu oblíbený herec Martin Stránský. Pro produkci vzniká monumentální scénografie, kterou doplní projekce na pěti velkoplošných LED obrazovkách. Vizuální složku představení podtrhne videoart, světelné a laserové efekty, ale také pyrotechnická show. Úplnou novinkou letošního ročníku bude využití obřích loutek.

Inscenace by měla evokovat atmosféru středověku, inspiraci našel režisér Tomáš Pilař například v obrazu Hieronyma Bosche Zahrada pozemských rozkoší. „Na jevišti se budou odehrávat výjevy vystihující ducha dob dávno minulých: tanec kolem májky nebo ruch na tržišti. Jedinečná kostýmní výprava čítá bezmála tisícovku středověkých kostýmů, a to včetně velmi efektních takzvaných hořících kostýmů,“ prozrazuje Tomáš Pilař. Jeviště amfiteátru se zaplní stovkami účinkujících, kromě sólistů se za doprovodu orchestru DJKT pod vedením Jiřího Štrunce představí operní i dětský sbor Divadla J. K. Tyla a sbor Nová česká píseň posílený o externí sborové zpěváky. Důležitou roli v inscenaci bude mít choreografie v podání souboru baletu a žáků Baletní školy DJKT.

Mimořádná open air produkce se těší velké oblibě, první ročník navštívilo pět tisíc diváků a druhý téměř o tisícovku víc, i letos vstupenky rychle ubývají. Prodej vstupenek ve čtyřech cenových kategoriích byl zahájen 1. března, v současné době jsou dispozici poslední místa k sezení za 460 Kč a vstupenky k stání, respektive k sezení na dece na zatravněných plochách hlediště za 200 Kč.

Náročná kulturní akce vzniká také díky finanční podpoře statutárního města Plzeň, Úřadu městského obvodu Plzeň 1 a Plzeňského kraje. V letošním roce navíc Noc s operou získá i charitativní přesah. Za každou prodanou vstupenku přidá město Plzeň 20 Kč na projekt Burza přání, který realizuje ve spolupráci s neziskovými organizacemi na podporu osamělých seniorů.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka