Část Plzně bude kvůli odstávce od čtvrtka do soboty bez teplé vody

Po patnácti letech dojde ve dnech 21. – 23. 5. 2015 k úplné odstávce Plzeňské teplárenské. Vyhasnou všechny uhelné kotle – K4, K5, K6, a zastaví se dvě hlavní turbosoustrojí - TG1 a TG2.

Jarní servisní akce AUTO CB

V provozu zůstane jen nejmenší z kotlů K7, jenž spaluje výhradně biomasu a k němu příslušející nejmenší turbína TG3, které prošly údržbou a opravami v předcházejících třech týdnech. Energie z tohoto nejmenšího teplárenského zdroje bude sloužit pouze pro potřeby samotné teplárny a k dodávce páry pro Plzeňský Prazdroj. Přerušení dodávky tepla by vzhledem k předpokládanému vývoji počasí nemělo nijak ovlivnit komfort bydlení jeho odběratelů. Přerušena ovšem bude i dodávka teplé užitkové vody, a s tím by měli občané počítat.

Odstávka se týká především celého Severního předměstí, Doubravky a Slovan, částečně i centra města. Dodávky tepla a teplé vody budou naopak bez přerušení pokračovat ve Skvrňanech a části Bor, které zásobuje Plzeňská energetika z areálu bývalé Škodovky. Fakultní nemocnice na Lochotíně využije během odstávky své dva záložní zdroje, v nemocnici PRIVAMED budou po dobu odstávky instalovány dva mobilní kotle.

Nutnost odstávky je dána nejen každoroční potřebnou údržbou, opravami a rekonstrukcemi technických zařízení Plzeňské teplárenské, ale také nutností připojit nově budovaný tzv. „Horkovod MOVO“, který nahradí dosavadní už neekonomický parovod směrem na Slovany. K potrubní síti bude připojen i horkovod z budované spalovny komunálního odpadu ZEVO Chotíkov. Na pracích se bude nonstop podílet téměř stovka dělníků a techniků, odstávka by podle harmonogramu měla trvat 72 + 2 hod. Obtížnost prací charakterizuje například nutnost vypustit z části primárního potrubí jeden milión litrů vody. Jeho opětné napouštění bude trvat 10 hodin při doplňování 100 tun vody za hodinu. Výrobní ředitel Plzeňské teplárenské k tomu říká: „Cílem je kromě už uvedených důvodů minimalizovat riziko poruch v topném období. Náklady budou činit pět miliónů korun, polovina půjde na horkovody, druhá na zařízení v samotné teplárně. Harmonogram prací je skutečně mimořádně napjatý, ale disponujeme tak kvalitními pracovníky, že pokud nenastane nějaká opravdu nepředvídatelná okolnost typu „zásah bleskem“, mám jen malé obavy, že bychom snad všechno nestihli ve stanoveném termínu.“


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka