Část výstavy Má plast se stěhuje do Prahy na Designblok. V listopadu zve depo na filmy

Dosud největší česká výstava designu a umění z recyklovaného plastu, která v plzeňském prostoru DEPO2015 ukazuje díla patnácti českých i zahraničních designerů, výtvarníků a inovátorů, přivítala během prvních dvou týdnů tisícovku návštěvníků.

Jarní servisní akce AUTO CB

Část výstavy Má plast se navíc v tomto týdnu představí i na prestižním Designbloku, největší výběrové přehlídce designu a módy ve střední Evropě, která začíná na výstavišti v Holešovicích 27. října.

„Do Prahy přivezeme ty nejzajímavější exponáty – unikátní botu Adidas navrženou pro ekologický projekt Parley for the oceans londýnským designerem Alexandrem Taylorem, stoličku přetavenou přímo na palubě lodi z vyloveného plastu Sea chair od Studia Swine, designové dlaždičky New Marble holandských Better Future Factory, popelnicovou motokáru pro děti od Bena Tolara a na ukázku jeden z vlastnoručně vyrobených recyklačních strojů Precious Plastic. Kromě toho se osobně představí holandský inovátor Thijs Bierstecker z Better Future Factory, který se zaměřuje na řešení společenských problémů a jeho práce nemá v Česku obdoby,“ vyjmenovává autor výstavy a programový ředitel DEPO2015 Jiří Sulženko.

Kromě originálního designu chce výstava také upozornit na zaplavování životního prostředí plastovým odpadem. Tématu recyklace, snižování spotřeby plastu a hledání ekologických řešení se věnuje doprovodný program, který v listopadu pozve na dvojí filmové promítání a tvůrčí dílnu s největší českou PET-ART umělkyní Veronikou Richterovou. 

Ve středu 16. 11. proběhne přímo ve výstavě v objektu od Plastique Fantastique projekce norského filmu „Na sever od slunce“, o dva týdny později se bude promítat estonský dokument „Co se nenosí“ o snaze módní návrhářky smysluplně využít vyhozené oblečení. 

V sobotu 26. 11. se mohou zájemci zapsat na tvůrčí dílny s Veronikou Richterovou, autorkou vystavených funkčních lustrů z použitých plastových flašek. Právě ty si budou účastníci workshopu s názvem ČESKÝ KŘIŠŤÁL sami vyrábět z donesených PET lahví. Předtím bude pod vedením umělkyně probíhat také workshop určený dětem s názvem KORUNOVAČNÍ KLENOTY, kde si děti vyrobí královskou korunu z PET lahví. Vstupenky jsou k dostání prostřednictvím Plzeňské vstupenky, v případě volné kapacity i na místě.

Výstava Má plast trvá až do 28. února 2017, otevřeno je denně mezi 11 – 19 h ve všední dny a 10 – 18 h o víkendech. Kvůli chybějícím exponátům platí v depu do 31. 10. zlevněné vstupné na 50 Kč, v pátek 28. října bude v rámci oslav Dne vzniku republiky dokonce jen za symbolických 28 korun.

Generálním partnerem výstavy je společnost EKO-KOM, hlavními partnery jsou firma Curaprox a  společnost Čistá Plzeň, mezi další partnery patří Designblok, Bella Brutta, Precious Plastic, EU Japan Fest, Pebal, Průša Research, Replast, In Situ.

Podrobnosti k doprovodnému programu výstavy „Má plast: umění, design a recyklace“:


16.11. 19:30

Má plast: Projekce filmu Na sever od slunce


Inge a Jorn nejsou běžní surfaři. Spojení s vodou a přírodou se rozhodli prožít si až na dřeň. Na devět měsíců se usadili na opuštěné pláži ostrova u břehů Norska daleko za polárním kruhem, kde našli nejen perfektní vlny, ale také spousty naplavených odpadků. Na pláži chtějí zůstat, dokud neposbírají alespoň tunu toho, co sem dennodenně přináší moře ze vzdálených míst.  Norsko 2012, 46 min, vstup zdarma, promítáme přímo ve výstavě v objektu od Plastique Fantastique!


26.11. 14:00

Má plast: Workshopy pro děti i dospělé s Veronikou Richterovou


Tvůrčí dílny s největší PET-ART umělkyní Veronikou Richterovou. Od 14 hodin bude probíhat workshop určený pro děti s názvem KORUNOVAČNÍ KLENOTY, kde si děti vyrobí královskou korunu z PET lahví. V 16 hodin je pak připraven workshop pro dospělé s názvem ČESKÝ KŘIŠŤÁL. Jednoduchý lustr pak může sloužit jako dekorace i jako svítidlo. Nezapomeňte si přinést vlastní použité PET lahve! Kapacita omezena.


30.11. 19:30

Má plast: Projekce dokumentárního filmu Co se nenosí


Upcyklace je čím dál rozšířenější metoda, která dokáže využít materiál z přebytečných výrobků k vytvoření produktu vyšší hodnoty. Své kolekce podle tohoto principu vytváří i estonská módní návrhářka Reta Ausová. Využívá textil, který by běžně skončil na skládce, podobně jako další tisíce tun oblečení, které se neprodalo nebo vyšlo z módy. O nutnosti upcyklace chce přesvědčit vedení nadnárodních módních korporací. Estonsko 2015, 59 min, vstup zdarma, promítáme přímo ve výstavě v objektu od Plastique Fantastique!

Více informací na www.depo2015.cz 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 26.10.2016 10:11



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka