ČD na konec prázdnin a začátek školního roku posílí vlaky i pokladny, které vydávají žákovské a studentské průkazy

Desítky posilových vozů Českých drah vyrazí na železnici o nadcházejícím víkendu, kdy končí prázdniny a začíná školní rok. Na cestu se po prázdninách vydají především žáci a studenti, kteří tráví týden na internátech.

Cílená propagace v Plzni

Žáci i studenti mohou po dobu celého školního roku využívat při dojíždění do škol zvláštní slevu na základě předložení průkazky, kterou jim mohou vydat osobní pokladny na železničních stanicích.

Posilové vozy vyrazí na tratě v celém Česku a na Moravě
Národní dopravce České dráhy zařadí do pravidelných spojů desítky posilových vozů. Nejvíce jich pojede v neděli 3. září. Tradičně půjde hlavně o operativní posily vlaků, které se provádějí podle aktuálního zájmu o rezervace. Čím dříve budou již nabízená místa ve spojích rezervována, tím je větší pravděpodobnost, že daný vlak bude doplněn o dodatečné posilové vozy.
Posilové vozy jsou tradičně soustředěny ve významných železničních uzlech, jako jsou např. Bohumín, Brno, Olomouc, České Budějovice, Plzeň nebo Cheb. Pravidelně jsou nejvíce posilovány spoje z Bohumína a Ostravy, Valašska nebo z jižní Moravy do Prahy, vlaky mezi Brnem, Olomoucí a Ostravou a také spoje směřující z různých míst Čech do hlavního města, např. z Chebu, Českých Budějovic nebo z Hradce Králové. 

Do školy půjde opět cestovat s žákovskou nebo studentskou slevou
Slevu až 71,5 % pro žáky do 15 let při dojíždění do školy a 55 % z obyčejného jízdného pro studenty učilišť, středních a vysokých škol nabízí kombinace zvláštního jízdného regulovaného státem a zákaznické In Karty Českých drah s aplikací IN 25. Na samotný žákovský nebo studentský doklad je pak možné získat slevu 62,5 %, resp. 40 % z obyčejného jízdného. Vedle jednotlivých jízdenek si mohou žáci a studenti pro každodenní dojíždění zakoupit zlevněné týdenní nebo měsíční jízdenky.    

Sleva pro žáky a studenty – žákovské jízdné – je poskytováno žákům a studentům do 26 let na základě výměru Ministerstva financí České republiky. Nárok na žákovské jízdné musí být prokázán žlutomodrým žákovským průkazem u žáků do 15 let a naopak oranžovým u studentů od 15 do 26 let. Sleva je poskytována při dojíždění žákům prezenční formy studia z místa trvalého bydliště do místa školy / místa praktického vyučování, a to v trase nejkratší nebo časově nejvýhodnější. Žáci či studenti, kteří vlastní In Kartu druhé generace, si mohou žákovský průkaz na pokladnách ČD nechat „nahrát“ také do In Karty. Žáci a studenti mohou výhodně kombinovat také slevu na žákovské jízdné a nabídku IN 25, díky čemuž získají ještě výhodnější cenu jízdného.

Pro pravidelné denní dojíždění do škol na vzdálenost do 120 km je možné využít také zvýhodněné týdenní a měsíční traťové jízdenky. Například pro studenta (15 – 26 let) stojí měsíční jízdenka Pečky – Kolín (14 km) 476 Kč, v kombinaci žákovského průkazu + IN 25 je to 357 Kč (tj. přibližně 11,90 Kč / 1 cestu, resp. 8,90 Kč / 1 cestu) nebo například měsíční dojíždění na trase Kolín – Praha (62 km) vyjde na 1 568 Kč s žákovským průkazem, resp. na 1 176 Kč při kombinaci žákovský průkaz + IN 25 (tj. přibližně 39,20 Kč / 1 cestu, resp. 29,40 Kč / 1 cestu).
Slevu IN 25 pro juniory je možné pořídit ve třech různých variantách podle délky platnosti. Nejkratší na 3 měsíce stojí 150 Kč, na 1 rok stojí 250 Kč a na 3 roky 490 Kč.

Průkazky na slevy potvrdí více pokladních
České dráhy očekávají velký zájem o vydání žákovských a studentských průkazů na slevu. Studentům doporučujeme, aby si příslušný tiskopis vyzvedli v pokladnách již tento týden, před prvním školním dnem, aby si ho mohli nechat ve své škole hned v první den školní docházky potvrdit. S potvrzeným tiskopisem mohou pak na železničních stanicích požádat o ověření průkazu dopravcem. Aby se zvládl velký zájem žáků a studentů, posílí národní dopravce osobní pokladny ve vybraných železničních stanicích buď o další přepážky, nebo u stávajících prodlouží pracovní dobu. S posílením jednotlivých pokladen se počítá již od 24. srpna a až do 8. září, nejvíce pracovišť navíc ale bude k dispozici v pondělí a v úterý 4. a 5. září.  Žákům a studentům, kteří se budou ze škol a internátů domů vracet až koncem týdne pak doporučujeme požádat o ověření průkazky až v polovině týdně.

Železniční stanice s rozšířeným provozem
• Praha a Středočeský kraj: Praha hl.n., Benešov u Prahy, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Hořovice, Příbram, Kolín, Kutná hora hl.n., Poděbrady, Nymburk hl.n., Pečky.
• Plzeňský kraj: Plzeň hl.n., Klatovy.

• Jihočeský kraj: Tábor, Písek.
• Pardubický kraj: Pardubice hl.n., Česká Třebová, Choceň, Chrudim, Hlinsko v Čechách;
• Královehradecký kraj: Hradec Králové hl.n., Týniště nad Orlicí, Jaroměř;
• Liberecký kraj: Liberec.
• Ústecký kraj: Ústí nad Labem hl.n., Litoměřice město.
• Jihomoravský kraj: Brno hl.n., Brno-Královo Pole, Blansko, Tišnov, Kuřim, Vyškov na Moravě, Veselí nad Moravou.
• Kraj Vysočina: Moravské Budějovice.
• Olomoucký kraj: Olomouc hl. n., Hranice na Moravě, Kroměříž, Nezamyslice, Prostějov, Přerov, Šumperk, Zábřeh na Moravě.
• Zlínský kraj: Vsetín, Staré Město u Uherského Hradiště, Otrokovice.
• Moravskoslezský kraj: Ostrava střed, Opava východ, Frýdek-Místek.
Vedle těchto stanic doporučujeme využít také ostatní prodejní místa Českých drah včetně menších stanic, kde jsou méně frekventované pokladny. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka