Cena Hanuše Zápala po čtyřech letech opět hledá mimořádné plzeňské novostavby

Primátor města Plzně Martin Zrzavecký vyhlašuje Cenu Hanuše Zápala za období 2014–2017.

Cílená propagace v Plzni

Veřejná architektonická soutěž pojmenovaná po významném plzeňském staviteli po čtyřech letech opět hledá a hodnotí nejkvalitnější novostavby. Stavby dokončené od ledna 2014 do prosince 2017 na území města Plzně může bezplatně přihlásit každý, kdo do konce února 2018 vyplní formulář na webu ukr.plzen.eu nebo písemně doručí přihlášku na adresu Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Posouzení předložených návrhů zajistí odborná porota složená z mimoplzeňských architektů. Cenu udělí primátor města na slavnostním večeru ve čtvrtek 12. dubna 2018, který doprovodí tematická výstava.

„Plzeňští primátoři již tradičně vyhlašují Cenu Hanuše Zápala, aby jednou za čtyři roky upozornila na nejkvalitnější nově vzniklé stavby na území Plzně a ohodnotila je. Považuji za přínosné si jednou za čtyři roky udělat ve městě jakousi architektonickou inventuru a společně se podívat, jak se v Plzni vyvíjí stavební kultura a estetická a technická kvalita novostaveb,“, říká primátor Martin Zrzavecký. 

Název ceny odkazuje na význačnou osobnost plzeňské architektury – Hanuše Zápala, jehož stavby byly pokrokové z hlediska techniky i použitého materiálu. „Cílem ceny je především vzbudit zájem veřejnosti i investorů o to, aby vytvářeli architektonicky kvalitní novostavby stejně, jako to ve své době činil právě architekt Zápal. Snahou je rovněž rozproudit v Plzni diskuzi nad odkazem architektury i její současnou tváří. Součástí soutěže bude také tradiční výstava nominovaných staveb,“ popisuje zástupkyně ředitelky Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Stanislava Maronová.

„Písemný návrh na nominaci může podat kdokoliv se souhlasem autora a vlastníka stavby
a s dalšími náležitostmi, které jsou uvedeny na webu Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně ukr.plzen.eu a webu města Plzně plzen.eu. Návrhy přijímáme do konce února 2018 písemně nebo prostřednictvím formuláře na uvedených webech,“ říká k pravidlům sekretář soutěže z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně architektka Irena Langová.

O udělení ceny rozhoduje primátor města Plzně na základě doporučení odborné poroty, která posuzuje navržená díla na nominaci. „Pro zachování nestrannosti tvoří porotu vždy mimoplzeňští architekti. Letos přivítáme například profesora Jaroslava Šafra, který působí v Praze, kde se věnuje jak vlastní práci architekta v ateliéru SHA (Šafer Hájek Architekti), tak i práci v představenstvu České komory architektů. Vítěz soutěže bude vyhlášen na slavnostním večeru 12. dubna,“ doplňuje Irena Langová.
 
Cena Hanuše Zápala hledá a hodnotí nejkvalitnější stavby reprezentující soudobou architektonickou tvorbu v Plzni a podporuje rozvoj stavební kultury města. Cena je vyhlašována jednou za čtyři roky a tvoří ji grafický list a 100 tisícová finanční odměna. Poprvé byla udělena architektům Václavu Ulčovi a Radku Dragounovi za období 1990–2005 za architektonické řešení budovy Centrální požární stanice HZS Plzeňského kraje. Podruhé ji za období 2006–2009 získal architekt Karel Hanzlík za architektonický návrh areálu 6th RIVER – Plzeňského vědecko-technologického parku. V posledním ročníku byla za návrh budovy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara oceněna práce docenta Jana Štípka in memoriam.

Porota pro posouzení staveb navržených na nominaci na Cenu Hanuše Zápala za období 2014–2017:

    • Prof. Ing. arch. Jaroslav Šafer
    • MgA. Ondřej Císler, Ph.D.
    • Ing. arch. Petr Franta 
    • Ing. arch. Libor Monhart
    •  Ing. arch. Jaroslav Wertig


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka