Úspěšné projekty ROP Jihozápad: Techmania v Plzni nabízí atraktivní cestu k vědě

Plzeňské Techmania science center je v České republice ojedinělým projektem, který napomáhá veřejnosti rozvíjet osobní vztah k vědě a technice.

Cílená propagace v Plzni

Nejen žáci a studenti mohou v této experimentální stanicí pro zvídavé objevovat možnosti lidského poznání. Centrum slouží veřejnosti už pět let a jeho vybudování podpořila Evropská unie.

Necelých deset milionů korun z EU prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad získala na vybudování Techmania Science Center stejnojmenná obecně prospěšná společnost. „Projekt byl předložen v rámci 3. výzvy ROP NUTS II Jihozápad a uspěl se žádostí o dotaci ve výši 9,3 milionu korun. Celkové náklady přitom dosáhly částky 10,7 milionu korun,“ řekl Karel Hron, pověřen vedením Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. Doplnil, že se centrum budovalo čtyři roky.
Science center systematicky nabízí stálé i putovní expozice, jejichž doménou je interaktivnost. Projekt „Techmania science center – restaurování regionálních průmyslových exponátů“ zvýšil kvalitu stálé muzejní expozice restaurováním několika kulturních památek. Mezi tyto významné movité kulturní památky patřila například lokomotiva, trolejbus nebo parní stroj. Aby byla expozice pro návštěvníky co nejatraktivnější, byly vystavované objekty doplněny interaktivním informačním panelem a doprovodným informačním systémem - mapou k lokalizování exponátů.

„Projekt přispěl ke zvýšení atraktivity plzeňského regionu. Do Plzně jezdí rodiny s dětmi z celé České republiky, aby navštívily Techmanii a hravou formou se dozvěděly více informací o různých vědeckých objevech. Návštěvnost se zvýšila celoročně, což je velmi významné,“ sdělil Ivo Grüner, předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka