Červnová Beseda: Lenka Nová, Langmajer s Gondíkovou i Simon Rattle v kině

Lenka Nová vyráží na nové tour a jednu zastávku má naplánovanou i v Plzni. Na konci června (21. 6.) můžete na zahradě Měšťanské besedy vidět a hlavně slyšet její nový projekt pojmenovaný Ve dvou tour 2018.

Cílená propagace v Plzni

Osobitou zpěvačku s nezaměnitelným sametovým altem na pódiu doprovodí Petr Malásek a těšit se můžete na písně z celé její kariéry.

V Kině besedě promítneme v přímém přenosu Rozloučení se Sirem Simonem Rattlem z Berlínské filharmonie (20. 6.).

 14. listopadu 1987 nadějný dirigent Simon Rattle debutoval v Berlínské filharmonii s Šestou symfonií Gustava Mahlera. Rattle zpětně komentuje: "Cítil jsem, že ten den jsem našel svůj hlas." Po třiceti letech Sir Simon vystoupí jako šéfdirigent s tou samou symfonii naposledy a Vy tento jedinečný koncert můžete zhlédnout na plátně Kina Beseda v přímém přenosu.

PROGRAM:

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

6. 6. Po siréně swing!

Pilsner Jazz Band &

Červnový "Po siréně swing!" bude opět potěšením pro posluchače i tanečníky na hudbu, jež vládla první polovině minulého století - swingu. O hity Glenna Millera, Duke Ellingtona a mnohých dalších velikánů se postará orchestr Pilsner Jazz Band a jeho host Petr Sovič v doprovodu kapely Gramofon, která se věnuje československému swingu a populární hudbě 50. - 60. let. Bude-li přát počasí, bude se swingovat v zahradě Měšťanské besedy, v případě nepřízně počasí je připraven sál.

V každém případě se začíná o hodinu dříve, než bylo dosud zvykem: od 19:00 se hraje, od 18:00 bude nachystaná Lenka Sekaninová s kurzem swingového tančení, který je přístupný všem majitelům vstupenek na tančírnu.

Pořadatel Pilsner Jazz Band

Hrát se začíná v 19:00, ale už v 18:00 bude pro majitele vstupenek připravena lektorka Lenka Sekaninová se svým workshopem swingového tančení!

Akce se koná na zahradě Měšťanské besedy. V případě nepříznivého počasí se přesouvá do interiéru!

21. 6. 19:30 Lenka Nová & Petr Malásek

Ve dvou tour 2018

Osobitá zpěvačka s nezaměnitelným sametovým altem Lenka Nová se v posledních letech sice nejvíce prezentovala na koncertech s Michalem Horáčkem, ale na koncertě na zahradě Měšťanské besedy ji doprovodí Petr Malásek. Hudební spojení těchto dvou osobností hned po prvních koncertech zaznamenalo velkou pozornost a nadšení publika. V písních, které Lenka prezentuje svým velmi osobitým pojetím, se prolínají příběhy ženy, která vedle krásného hlasu, profesionality a noblesy na podiu zůstává duší a srdcem především obyčejnou holkou, která prožívá životní radosti a strasti všedních dnů a nepřestává věřit v lásku a životní naplnění. Vynikající Petr Malásek pak velmi zkušeně a instinktivně doprovází na klavír jednotlivé písně. V sálech vzniká neopakovatelná atmosféra srovnatelná s koncerty, kdy Petr spolupracoval na jednom podiu s Hanou Hegerovou.

Akce se koná na zahradě Měšťanské besedy. Vpřípadě nepříznivého počasí se přesouvá do interiéru!

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

1.6. 19:30 Pánská šatna

Komedy fest

Představení "Pánská šatna aneb Mušketýři v Mexiku" je kolektivní improvizace herců Divadla Ypsilon, úspěšné písničky, řeči, atrakce, nápady a to vše v režii Martina Dejdara. Nepropásněte jedinečnou příležitost nahlédnout klíčovou dírkou do pánské šatny herců.
 

Akce se koná na zahradě Měšťanské besedy. Vpřípadě nepříznivého počasí se přesouvá do interiéru!

7. 6. 19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

11. 6. 19:30 Jo, není to jednoduché

Divadlo Palace

Jiří Langmajer, Adéla Gondíková

Francouzská konverzační komedie Jeana - Clauda Islerta o tom, jak může dopadnout doučování matematiky pod peřinou. Nové představení Divadla Palace s Jiřím Langmajerem v hlavní roli.

Postarší profesor a mladičká žačka. On se s ní chce pro své morální zásady rozejít, ona by ho ráda dotáhla před oltář. Jejich utajovaný poměr však není jediným podivuhodným vztahem na pódiu. Učitelova dcera si začala románek s mužem, který také není zrovna jejím vrstevníkem. Rodiče ho vyhodili z bytu, a tak se ocitá v profesorově domě s přáním, zda by se mohl nastěhovat. Profesor se usilovně snaží ututlat vše před svojí ženou, která s ním už nežije, ale několikrát se zastaví na návštěvu...

Režie: Petr Hruška

Překlad: Jaromír Janeček

Hrají: Jiří Langmajer, Adéla Gondíková, Monika Timková, David Punčochář, Karolína Krejčová

OSTATNÍ ŽÁNRY

4. 6. 19:00 Přednáška RNDr. Václava Cílka, CSc.: Co se děje se světem

Každých několik desetiletí, obvykle jednou až dvakrát za století, probíhá v euro-americké civilizaci nějaká velká změna, po které platí poněkud jiná politická a zejména ekonomická pravidla a společnost se posune do nového pole stability. To ale zároveň znamená nějaký jiný kontext krajiny a životního prostředí. Na otázku, co se děje se světem, se autor pokusí odpovědět z několika propojených hledisek – země samé, klimatu, surovin, energií i sociálních změn.

RNDr. Václav Cílek, CSc. je český geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel a popularizátor vědy. Ve své práci se zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací. Již od útlého věku ho fascinovala příroda a síly s ní spojené. Nějaký čas studoval anglicko-svahilskou střední školu v Tanzanii, po návratu do Československa nastoupil na hornickou průmyslovku v Příbrami, z níž pak na přání rodičů pokračoval na Karlovu univerzitu, kde úspěšně absolvoval přírodovědeckou fakultu, obor geologie. Po sametové revoluci se stal členem znovu vzniklého Geologického ústavu Akademie věd, který od roku 2004 sám vede.

Kromě již zmíněných oborů geologie a klimatologie se věnuje řadě dalších odborných činností, ve svých knihách častokrát píše i o filosofii, teologii či výtvarném umění. Mimo jiného také překládá taoistické a zenové texty. Vede také kurzy věnující se vývoji české krajiny na tuzemských i amerických univerzitách.

Za svou činnost obdržel řadu ocenění, mezi nimiž nechybí ani Cena ministra životního prostředí za výrazný přínos k popularizaci české vědy.

22. 6. 18:00 Taneční večer

Cyklus tanečních večerů pro seniory v režii Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. K tanci
a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

VSTUP ZDARMA

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?&

11. 6. 19:00 Hanka Machalová: Z Plzně do světa chytře, levně, často

Praktický návod na levné cestování šitý Plzni na míru.

Přednáší Hana Machalová, která boří mýty o tom, že cestování je drahé, časově náročné a nebezpečné. Dostaneme praktický návod, jak přímo z Plzně vycestovat chytře a levně do celého světa, kdykoliv v roce i pokud máme jen pár dnů dovolené, závazky a hluboko do kapsy. Hanka obletěla 7x zeměkouli a navštíví kolem 16 zemí ročně. Ukáže všechny fígle jak získat levné jízdenky, letenky a ubytování. Některé jsou k mání zdarma, některé jen za pár korun. Podle jejího návodu si můžeme splnit cestovatelské sny o exotických destinacích, letět k moři klidně 4x do roka a víkendy trávit v evropských metropolích.

Dozvíme se, jak najít levné jízdenky, letenky, jak využívat letiště v okolí Plzně a sestavit si poutavý program. Poradí, jak získat odhodlání vyrazit na vlastní pěst, jak přesvědčit blízké, že se bezpečně vrátíme domů. Ať jste dobrodruh snící o cestě na vzdálený kontinent nebo plánujete rodinnou dovolenou u moře, po této přednášce se budete dívat na cestování úplně jinak.

Doporučujeme si vzít notýsky na poznámky.

O Hance:

https://cestovani.idnes.cz/hana-machalova-cestovatelka-lowcost-nizke-na klady-fw c-/kolem-sveta.aspx?-sveta_hig

Stránky Hanky s profily jejích cest a spoustou tipů:

www.facebook.com/snadnodosveta

Sestřih jejího cestování za 2017

https://www.facebook.com/snadnodosveta/videos/417606915321701/

25. 6. 19:30 Dominika na cestě Jižní Amerikou + Nová kniha

Přednáška a plzeňské představení nové knihy

Znovu v Plzni! Tentokrát se kromě vypilované verze přednášky vrhneme i na představení nové knížky. Ta bude samozřejmě také na prodej i k podpisu.

10 měsíců, 8 zemí, 11 237 kilometrů, 5 píchnutí, 2 návštěvy nemocnice, 1 pád, 1 přepadení, 1 porucha, 1 opravený zub a nekonečno zážitků.

Metr a půl vysoká Dominika na ještě menší motorce se vydává sama napříč Jižní Amerikou z Kolumbie do Uruguaye. Skončí přepadená, v nemocnici, s motorkou na šroubky, uvízne v zasněžených čtyřapůltisícových horách, nahánějí ji rozzuření psi i bouřka na největší solné pláni, ale jí se stejně nechce domů.

AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

3. 6. 2018 14:30 Ovčí pohádka (Nána Divadélko)

Bylo nebylo... na zelené louce páslo se stádo oveček...Ale jednoho dne se začaly ztrácet....

Kam se ztrácejí? A proč beran vyhlásil přísný zákaz se na cokoli ptát? A oč je černá barva horší než bílá?

Na všechny své otázky najde odpověď malé černé jehňátko, které ovečky nejen zachrání, ale vyzraje i nad zlem a hloupostí....

Vhodné pro děti 3+

10. 6. 2018 14:30 Voděnka a Ohniváček (Divadlo Meluzína)

Víla Voděnka má v lese spoustu práce, aby udržela svou studánku čistou a postarala se tak o vodu pro všechny rostlinky i všechna zvířátka. K tomu všemu jí přidělává starosti jeden rozdováděný plamínek Ohniváček, který by nejraději ze všeho vyzkoušel, jak hoří mraveniště. Podaří se Voděnce Ohniváčka napravit k lepšímu? To se dozvíte v pohádce o ohni, který nakonec může být i užitečný.

Vhodné pro děti 3+

17. 6. 2018 14:30 O malé velrybě (Divadlo Dráček)

Většina dětí na prázdniny odjíždí k moři. Malá velryba by chtěla také jet na prázdniny, ale někam jinam, protože moře přeci zná.

Vhodné pro děti od 3+

24. 6. 2018 14:30 Vodnická pohádka (Divadelní společnost M+M)

Pohádka o tom, že není důležité, jak kdo vypadá, jestli je černý, žlutý nebo bílý, ale jaký je to kamarád a jaké má srdíčko. Děti poznají, že přátelství je největší štěstí nejen mezi vodníky.

Vhodné pro děti od 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

4. 6. 2018 19:15 Na krátko

ZEMĚ / ROK: CZE / 2018

REŽIE: Jakub Šmíd
HRAJÍ: Jindřich Skokan, Julia Issa, Petra Špalková, Marta Vančurová, Martin Finger
DOBA TRVÁNÍ: 107 + 6 minut předfilm

Drama o chlapci Jakubovi, který zjistí, že celý jeho dosavadní život byla lež. Nezbývá mu než okamžitě dospět a se ztrátou iluzí se vyrovnat, anebo…skončit špatně. Pomoct mu nemůže nikdo. Na krátko je příběh o dětech, které svoji zkoušku z dospělosti musejí skládat předčasně. A o dospělých, kteří nevědí, jak jim pomoci. Jak by mohli, když nedokážou pomoct ani sobě.

Snímek Na krátko je v distribuci doplněn předfilmem, krátkým kresleným filmem Výměna rolí režiséra a výtvarníka Pavla Koutského o tom, že ne vždy je jasné, kdo řídí a kdo se veze, kdo poroučí a kdo poslouchá, kdo je loutkohercem a kdo loutkou.

6. 6. 2018 19:15 Hastrman

11. 6. 2018

ZEMĚ / ROK: ČR/ 2018

REŽIE: Ondřej Havelka

SCÉNÁŘ: Ondřej Havelka, Petr Hudský
HRAJÍ: Karel Dobrý, Simona Zmrzlá, Jan Kolařík, Jiří Maryško, David Novotný, Norbert Lichý ad.

DOBA TRVÁNÍ: 100 min

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní.

Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. Z počátku 19. století se děj na moment přesune do současnosti, kde příběh jedné lásky, jedné vášně a jedné krajiny končí. Film vznikl na motivy románu Miloše Urbana oceněného Magnesií Literou.

13. 6. 2018 19:15 S láskou Vincent
ZEMĚ / ROK: VB, Polsko / 2017
REŽIE: Dorota Kobiela & Hugh Welchman
HRAJÍ: Douglas Booth, Robert Gulaczyk, Eleanor Tomlinson, Jerome Flynn, Saoirse Ronan ad.

ZNĚNÍ: sčeskými titulky
DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že “může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by “rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan”. Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory.

Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

14. 6. 2018 17:00 Tátova volha
ZEMĚ / ROK: ČR / 2018
REŽIE: Jiří Vejdělek
HRAJÍ: Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová, Martin Myšička, Boleslav Polívka, Emilia Vášaryová ad.

Eva (Eliška Balzerová) je kostýmní výtvarnice, bonvivánka a manželka šarmantního Ludvíka, který však velmi nečekaně a bez rozloučení umře. Tak nečekaně, že jí nestačí říct, že kromě jejich společné dcery Terezy (Tatiana Vilhelmová) měl ještě stejně starého nemanželského syna. To alespoň naznačuje pečlivě ukrytá dětská kresba, kterou Tereza náhodou objeví. Eva je rozhodnutá nečekané odhalení velkoryse ignorovat. S Ludvíkem si vždycky všechno říkali, o svých milencích a milenkách měli vzájemně přehled, a kdyby nějaký nemanželský syn existoval, určitě by o něm věděla jako první. Tereza, které se vlastní život sype pod rukama, se k přízraku tajemného nevlastního bratra upne. Přemluví svoji matku, aby se společně vydaly po stopách Ludvíkových milenek (Vilma Cibulková, Eva Holubová, Hana Maciuchová) a zjistily o jeho tajemství víc. Na cestu vyrážejí Ludvíkovým veteránem Volha GAZ 21.

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

14. 6. 2018 19:15 Escobar
25. 6. 2018 19:15

ZEMĚ / ROK: ESP / 2017
REŽIE: Fernando León de Aranoa
HRAJÍ: Javier Bardem, Penélope Cruz, Peter Sarsgaard

ZNĚNÍ: vpůvodním znění sčeskými titulky

Pablo Escobar. Jméno, které jste slyšeli. Myslíte ale, že ho znáte? Že už víte všechno? V novém thrilleru Escobar se jako legendární narkobaron představí oscarový a charismatický Javier Bardem. Zfilmovaný příběh jednoho z největších zločinců všech dob má překvapivého vypravěče. Novinářku, která s Escobarem prožila žhavý milenecký vztah a kterou ve filmu hraje Penélope Cruz.

Escobar, brutální zločinec, bezohledný vrah, narkobaron a vládce kokainového impéria, ve své době jeden z nejbohatších lidí planety. A jeden z nejnebezpečnějších. Pablo, táta, ochránce chudých, manžel a také pozorný milenec. Jednoho musíte nenávidět, druhého můžete milovat. Dohromady Pablo Escobar, kterému jeho rozporuplnou tvář propůjčil Javier Bardem.

Novinářka Virginia Vallejo poznala nejdříve Pabla, muže, jenž staví domy pro chudinu, umí být zapálený pro věc i galantní. Když objevila Escobara, nelítostného kriminálníka, bylo pozdě. Byla už zamilovaná. Escobarovo kriminální kokainové království stále roste. Má miliony dolarů, vlastní malou armádu, drogy prodává v tunách. Chybí mu ale jedna věc – respekt. Rozhodne se, že si ho vyslouží zabíjením. Vytoužený respekt mu má přinést krev a co nejvyšší částka na mezinárodním zatykači. Pro americkou CIA se brzy stane nejdůležitějším cílem a tajný románek mladé novinářky pak příležitostí, jak Escobara dostat.

18. 6. 2018 19:15 Gauguin

ZEMĚ / ROK: FRA / 2018

REŽIE: Edouard Deluc
HRAJÍ: Vincent Cassel, Ian McCamy, Malik Zidi, Marc Barbé, Samuel Jouy, Pua-Tai Hikutini ad.

ZNĚNÍ: vpůvodním znění sčeskými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 102 min

Nekompromisní vizionář Paul Gauguin opouští Paříž, rodinu i přátele a v roce 1891 se usazuje na exotickém ostrově Tahiti, aby zde načerpal inspiraci pro své obrazy v divoké a neposkvrněné přírodě. Zdánlivý ráj se ale mění v místo samoty a chudoby, na němž Paul zápolí s podlomeným zdravím, odmítnutím i pochybami. Poznává zde ale takové domorodou krásku Tehuru, která se stává jeho ženou i múzou. Film Edouarda Deluca je výpravnou, přitom ale meditativní sondou do duše vášnivého a problematického génia. Dominuje jí naprosto strhující, intenzivní výkon Vincenta Cassela.

20. 6. 2018 19:30 Rozloučením se Sirem Simonem Rattlem z Berlínské filharmonie

PŘÍMÝ PŘENOS Z BERLÍNSKÉ FILHARMONIE.

14. listopadu 1987 nadějný dirigent Simon Rattle debutoval v Berlínské filharmonii s Šestou symfonií Gustava Mahlera. Rattle zpětně komentuje: "Cítil jsem, že ten den jsem našel svůj hlas." Mahlerova mnohotvárná práce je opět na programu – Sir Simon naposledy vystoupí jako šéfdirigent Berlínské filharmonie. Tímto se kruh uzavírá a Vy můžete být u toho.

Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let a pro studenty do 26 let: 200 Kč.

Zvýhodněné vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

21. 6. 2018 19:15 Já, Simon

ZEMĚ / ROK: USA / 2018

REŽIE: Greg Berlanti
HRAJÍ: Nick Robinson, Katherine Langford, Josh Duhamel, Jennifer Garner, Talitha Eliana Bateman ad.

ZNĚNÍ: anglicky s českými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 109 min

Každý si zaslouží zažít velkou lásku. Pro sedmnáctiletého Simona Spiera to je ale trochu komplikovanější: ještě své rodině a přátelům neřekl, že je gay a také nezná skutečnou identitu anonymního spolužáka, na kterého narazil online. Řešení obou otázek se ukáže jako legrační, děsivé a schopné změnit život. Režie Greg Berlanti (Everwood, The Flash, Riverdale), scénář Elizabeth Berger a Isaac Aptaker. Film je natočen podle uznávaného románu Becky Albertalliové JÁ, SIMON a je zábavným a srdečným příběhem o dospívání a vzrušující cestě k nalezení sebe sama a zamilování se.

 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.06.2018 17:10



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka