Cestu k zámku Kozel doplnily nové duby

Prostranství u zámku Kozel nedaleko Šťáhlav na Plzeňsku již dlouho zdobí rozsáhlá dubová alej. Cestu ke klasicistní lovecké stavbě a přilehlé parkoviště nyní v rámci startujícího projektu na revitalizaci zeleně ve Šťáhlavech a okolí doplnily nové stromy původních druhů.

Cílená propagace v Plzni

V jejich výsadbě obec podpořila Nadace ČEZ příspěvkem 147 330 korun.

Klasicistní lovecký zámek Kozel leží asi 15 kilometrů jihovýchodně od Plzně v blízkosti malé obce Šťáhlavy. Její zastupitelé se letos rozhodli doplnit dubovou alej podél živičné komunikace vedoucí k zámku a nově vysadit vhodnou zeleň i na přilehlé parkoviště. „Dubová alej je významným krajinným prvkem v naší lokalitě, která spojuje obě části obce se zámkem Kozel  a jeho přenádhernou zahradou. Zároveň je místem příjemných procházek mnoha lidí z Plzně  a širokého okolí. V příštím roce v rámci revitalizace zeleně chceme požádat o evropské dotace na obnovu celé dubové aleje. Díky Nadaci ČEZ jsme toto místo již nyní rozšířili o nové mladé stromy, které časem nahradí stávající poškozené a přežilé duby. Zeleň typickou pro Plzeňský kraj jsme vysadili rovněž na přilehlém obecním parkovišti, kde jsme skladbu dřevin přizpůsobili jejich přirozeným podmínkám a dali na rady odborníků nejen z památkového úřadu," sdělil místostarosta Šťáhlav Dušan Krňoul. Alej podél cesty k zámku doplnilo 18 dubů letních, zeleň na parkovišti nově tvoří stromky javorů klenu a mléče. Šťáhlavy na výsadbu dřevin v blízkosti zámku Kozel věnovaly celkem 237 762 korun, necelých 150 tisíc pokryl nadační příspěvek.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se podařilo vysadit téměř dvě stovky alejí, jen letos jich přibývají desítky. „Tentokrát jsme ve výsadbě stromořadí podpořili obec Šťáhlavy, která si uvědomuje benefity zeleně v místě bydliště, a v rámci její revitalizace se snaží o okamžitou náhradu stromů, které je z důvodu jejich špatného zdravotního stavu nucena vykácet. Výsadbou dubů a javorů okolo zámku Kozel se dokázala postarat o udržování původního rázu zámecké krajiny i tradiční podoby a kouzla této významné kulturní památky,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Pozitivní vliv stromů nespočívá pouze v jejich estetické funkci. Šikovně umístěná zeleň snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu a tlumit výkyvy teploty. Funguje jako přirozená ochrana proti přírodním živlům a významný producent kyslíku, částečně vzduch zbavuje škodlivých plynů a pachů a slouží rovněž jako kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka