Cestu ke kapli sv. Barbory u Seče lemuje nově vysazená dubová alej

Kdysi zaniklé stromořadí na výletní stezce mezi Sečí a Chocenickým Újezdem se podařilo obnovit s finanční pomocí Nadace ČEZ.

Cílená propagace v Plzni

Na pořízení sazenic dubu letního přispěla obci Seč u Blovic Nadace ČEZ v rámci grantového programu Stromy částkou 138 895 Kč.

Slunečné počasí přálo v sobotu 21. dubna slavnostní výsadbě 37 stromů odrůdy dub letní kolem bývalé silnice III. třídy spojující Seč a Chocenický Újezd na Plzeňsku. Nová dubová alej nahradí již dříve zaniklé stromořadí a stane se významným okrasným prvkem.  Projíždějícím cyklistům či výletníkům směřujícím ke kapli a studánce pramenu svaté Barbory navíc v létě poskytne příjemný stín. Dosud cestu lemovaly jen náletové křoviny, přestárlé dřeviny a plevelné rostliny.

„Jsem ráda, že se i přes horké počasí sešlo na pomoc při sázení tolik rodin spolu s dobrovolnými hasiči. Jednotlivé duby označíme jmenovkami zúčastněných dětí, aby svůj vysazený strom v budoucnosti poznaly, mohly o něj spolu s rodiči pečovat a těšit se z jeho růstu,“ řekla starostka obce Helena Chytrá. Odborný dohled nad alejí a péči zajistí zaměstnanci obce Seč.

„Nadace ČEZ podporuje vznik nových stromořadí i obnovu historických alejí, které buď zcela zanikly, nebo už byly přestárlé, od roku 2011. Krajině dávají okrasný prvek, jsou cenným útočištěm ptactva a obecně přispívají k lepšímu životnímu prostředí,“ doplňuje ředitelka nadace Michaela Ziková.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 23.04.2018 15:35



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka