Chrápání – pouhá nepříjemnost, nebo vážné nebezpečí?

Je otázkou, koho z rodiny obtěžuje chrápání více – chrápajícího, který si často ani není svého chrápání vědom, nebo zbylé členy rodiny? Ale co když je chrápání příznakem mnohem závažnějšího problému?

Cílená propagace v Plzni

Spánková apnoe, život ohrožující stav

Syndrom spánkové apnoe patří mezi časté poruchy spánku. Postižený člověk trpí chrápáním doprovázeným zástavami dechu, které snižují zásobování těla kyslíkem. Při nejzávažnějších formách spánkové apnoe se dokonce dostavují zástavy dechu delší než 10 vteřin několikrát za hodinu.

Kromě nočního chrápání patří mezi příznaky spánkové apnoe bolesti hlavy a nadměrné noční pocení. Postižený člověk také bývá bez energie, unavený a ospalý. Nedostatek kyslíku bohužel navíc zvyšuje krevní tlak a srdeční tep. Důsledkem je poškozování srdce a cév, což může vést k hypertenzi či infarktu. Jediným východiskem je léčba spánkové apnoe.

Základní pravidla prevence

Při podezření na spánkovou apnoi je potřeba co nejdříve vyhledat lékaře, který stanoví správnou léčbu, případně doporučí návštěvu specializované spánkové laboratoře. Zdravému spánku však lze rychle napomoci dodržováním několika užitečných rad:

  • dbát na pravidelný spánek

  • poslední jídlo sníst několik hodin před usnutím

  • vynechat či výrazně omezit alkohol

  • žádné cigarety

  • zhubnout v případě nadváhy

  • zkontrolovat účinky léků, které člověk před spánkem užívá

Účinnou součástí léčby může být i spánková terapie, při které se i v domácím prostředí využívá obličejová maska proti chrápání. Speciální lékařské zařízení napojené na přetlakový přístroj vhání do masky pod tlakem vzduch. Eliminuje tak pokles hladiny kyslíku a výskyt zástav dechu. Moderní přístroje jsou vybaveny technologií, která automaticky reguluje všechna potřebná nastavení podle aktuálních potřeb spícího člověka.

Na chrápajícího se nelze jen zlobit, je potřeba mu pomoci. V případě spánkové apnoe platí toto dvojnásob.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka