Podzimní Den architektury zavede na netradiční místa také v Plzni

Přelom září a října bude patřit DNU ARCHITEKTURY, který zavede návštěvníky do netradičních míst, unikátních budov i na vodní hladinu

Cílená propagace v Plzni

Oživování prostoru podél břehů českých řek, význam vody jako nenahraditelného zdroje i nebezpečného živlu ve městech, prolínání kulturní a přírodní krajiny i možnost dostat se do jindy nepřístupných tajuplných staveb nabídne první říjnový víkend festival DEN ARCHITEKTURY. Pořádající spolek KRUH kladoucí důraz na kvalitní současnou architekturu si jako inspiraci pro letošní sedmý ročník, který proběhne ve dnech 30. 9. – 1. 10., zvolil právě téma vody a města.

Jak se lépe a jinak dívat kolem sebe naučí návštěvníky ve více než šedesáti městech samotní architekti, urbanisté, historici i další odborníci, kteří pro širokou veřejnost připravili lákavý program plný plaveb, procházek, cyklojízd, koupacích happeningů, besed a rodinných workshopů povětšinou zdarma. Festival představí nejen stavby přímo spojené s vodou, ale i současnou architekturu, industriální stavby a historicky cenné objekty. Součástí je také mezinárodní filmový festival FILM A ARCHITEKTURA ve dnech 30. 9. - 5. 10.  s dramaturgickým dohledem Adama Gebriana, který se letos poprvé rozšiřuje mimo Prahu i do Brna a dalších měst.

 „Den architektury byl inspirací vzniku mnohých spolků a iniciativ, které festival tvoří a dávají významu spolutvorby veřejného prostoru reálný smysl,“ říká k festivalu jeho zakladatelka a držitelka titulu Architektka roku 2016 Marcela Steinbachová a dodává: „V současnosti probíhá diskuse o využívání břehů řek a vodních ploch jako veřejného prostoru ve městě a právě téma vody, jak s pohledu tvorby měst, tak z pohledu aktuálních problémů se zdroji, je velice aktuální.“

Podrobný program celostátního festivalu Den architektury 2017 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku bude včetně otevřených budov v rámci Hurá dovnitř! k dispozici v průběhu července na www.denarchitektury.cz.

PROGRAM V PLZNI

PLZEŇ – MŮJ DŮM, MŮJ (PROJEKCE)
Projekce Slightly Modified Housing. Režie: G. Megneuix, Francie, 2013, 77 min., francouzsky / anglické titulky. Dokument sleduje fantastickou rekonstrukční proměnu obytného věžáku přezdívaného Alcatraz na okraji Paříže. The Imaginaries Transformations. Režie: K. Dana, Francie, 2015, 21 min., francouzsky / anglické titulky. Krátký snímek o renovaci obytného domu, který byl původně odsouzen k demolici. Oba projekty realizovali architekti Vassal, Lacaton a Druot.
Sraz: so 30. 9., 18.00, DEPO2015, vstupné 50 CZK


PLZEŇ – TUTA PLZEŇ

Díky projektu Otevřená výzva Pěstuj prostor se podařilo proměnit několik míst v Plzni – např. městskou plovárnu. Tyto aktivity v roce 2017 rozšiřuje festival změn ve veřejném prostoru Tuto město. Na představení a další oživení pěti lokalit z obou projektů se zaměří program s cyklovyjížďkou, prohlídkami či workshopem. Více informací na webu spolku.
Sraz: ne 1. 10., 10.00, Městská plovárna, Doudlevecká 1235/71

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 27.08.2017 14:10



4 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka