Člověk v tísni pomáhá rodičům zlobivých dětí

Děti z chudých rodin plzeňská pobočka Člověka v tísni doučuje, pomáhá řešit jejich výchovné problémy a zajišťuje pro ně různé volnočasové aktivity. Jak tato služba probíhá, je asi snadné si představit.

Jarní servisní akce AUTO CB

Co se ale skrývá pod tajemným názvem naší další služby „sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi“? Zkusíme to vysvětlit na příběhu jedné rodiny, ve které s úspěchem pomohla jedna z pracovnic organizace.

„Maminka Martina a Petry nás oslovila před rokem a čtvrt na základě doporučení sociálních pracovnic městského úřadu poté, co se Martin dopustil trestného činu,“ začíná vyprávět Tereza Králová, pracovnice, která s rodinou pracuje. Martin chodí do páté třídy, Petra je na učilišti. Rodina se přestěhovala a s tím přišla změna školy. Martin nikdy nebyl vzorným žákem, ale po přechodu na jinou školu se vše stupňovalo. V páté třídě tak propadl. Kromě prospěchu měl problémy s chováním.

„Nejprve jsme Martinovi pomáhali s přípravou do školy. Maminka si však nestěžovala jen na jeho známky a chování ve škole. Postupně začala upozorňovat i na fungování obou dětí v rámci domácnosti. Maminka se cítila špatně, že je na vše sama, nikdo jí doma nepomáhá,“ vysvětluje Tereza Králová. Doplňuje, že se tedy začaly s matkou soustředit na nastavení chodu domácnosti a rozdělení domácích prací. Společně našly jednoduchý systém rozpisu péče o domácnost.

Případ rodiny potvrzuje, že spolupráce v rámci služby Člověka v tísni bývá většinou dlouhodobější. Nějakou dobu vždy trvá, než se v rodinách podaří nastavit změny. Maminka si zprvu stěžovala, že jí syn dělá naschvály, že se nesnaží a ona neví, co s ním. „Řešili jsme spolu důslednost, kontrolu hranic a plnění nastavené domluvy,“ vysvětluje Tereza Králová, v čem potřebovala žena pomoci.

Změn se podařilo docílit i v této rodině. Problémy ve fungování rodiny a soužití domácnosti se podařilo napravit. Matka rodiny se podle svých slov cítí mnohem lépe. Uvědomila si, že musí být mnohem důslednější a nedělat vše raději sama jen proto, aby se vyhnula konfrontaci s dětmi nebo proto, že to děti neudělají pořádně podle jejích představ. Sama začala zmiňovat, že odpovědnost za tyto věci je především na její straně a že jí chyběla důslednost a nastavení hranic. Martin se zlepšil také ve škole, a to jak v prospěchu, tak i v chování. „Přinesl dokonce pochvalu za aktivitu v hodině,“ doplňuje další pracovnice organizace Eliška Ferková. Pozitivní posun vnímá i sociální pracovnice města, která již nevidí u rodiny žádné problémy. S Martinem i jeho matkou se tak již může Člověk v tísni soustředit výhradně na podporu vzdělávání a v rodině i nadále zajišťujeme doučování.

Uvedený příklad dokládá, že problémy dětí často souvisí s problematickými vztahy v rodině a s chybným nastavením jejího fungování. Důslednost ve výchově a udržení hranic je jedním s častých problémů, se kterým Člověk v tísni pomá. I když změna v uvedeném případu vypadá drobně a „obyčejně“, posun byl pro fungování celé rodiny zásadní. Situace se nezhoršovala a nepřicházely další a třeba i závaznější problémy. „Atmosféra i vztahy v rodině jsou nyní mnohem vyrovnanější. Je to dobrý odrazový můstek pro další rozvoj dětí. Věřím, že se teď podaří ještě mnohem víc pohnout i s Martinovými školními výsledky,“ uzavírá Tereza Králová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 29.06.2017 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka