Člověk v tísni pomohl seniorce z Plzně s neoprávněnou exekucí

Kolotoč dopisů s těžko srozumitelným obsahem plným paragrafů, úmorná nekončící komunikace a postupná slábnoucí ochota cokoli dalšího řešit.

Cílená propagace v Plzni

To rozhodně není neobvyklý obrázek provázející příběhy lidí, kteří se obrátí na služby organizace Člověk v tísni, která působí i v Plzeňském kraji. Bezradná byla i paní Anna, které je přes sedmdesát let a žije v Plzni. Dostala se do finančních potíží, kdy jí byla část důchodu exekučně srážena. Důvodem exekuce byly dluhy manžela, které jsou spojeny s jeho dřívější podnikatelskou činností.

„Exekuce je však v podobných případech neoprávněná. V minulosti sice bylo možné provádět srážky z příjmu manželovi dlužníka, od července roku 2015 však byla tato možnost zrušena,“ upozorňuje Andrea Vernerová, poradkyně společnosti, která s paní Annou spolupracovala. Ta doplňuje, že byl hlavní problém u exekucí, které byly nařízeny v době, kdy srážky manželovi povinného zákon umožňoval (pozn. od ledna 2013 do července 2015). Exekutoři podle ní své jednání obhajovali s tím, že postupují podle pravidel, která byla v daném okamžiku platná.

„Dluhů má manžel paní Anny více, společně jsme tak podaly návrh na částečné zastavení exekuce celkem k pěti exekutorům. Tři z nich to udělali, zbývající dva nikoli, protože s takovým postupem nesouhlasil věřitel a věc postoupili soudu,“ vysvětluje Andrea Vernerová. Soud uznal argumentaci paní Anny, konstatoval, že došlo k bezdůvodnému obohacení a navíc uložil vrácení peněz, které byly paní Anně strženy z důchodu po změně zákonných pravidel, tedy po červenci 2015.

Už tak trval celý proces deset měsíců. Ukázalo se však, že jde o běh na ještě delší trati. „Ani po rozhodnutí soudu paní Anna nedostala celý důchod. Důvodem byl omyl jednoho z exekutorů, který chybně zastavil exekuci na manžela paní Anny, místo na ní samotnou. Exekutor chybu uznal a tento měsíc, po více než roce, snad již paní dostane celý důchod,“ doufá Andrea Vernerová.

Ta upozorňuje, že paní Anna nebyla schopná celou věc sama dotáhnout do konce. Komunikace, která byla s případem spojena, podle ní navíc nebyla jednoduchá. Jednoho z věřitelů například zastupovala advokátka, která nereagovala na písemnou výzvu o vrácení peněz, opakovaně nezvedala telefony.. „Kdyby měla paní Anna situaci řešit sama, tak by se jí pravděpodobně nepodařilo dobrat konce. Celé situaci a dopisům nerozuměla, nevěděla ani na koho se má přesně obrátit. Vzhledem k tomu, jakou dobu vyřizování trvalo, neměla by zkrátka na dotažení sílu. Jak mi sama řekla, celou věc by bez naší podpory vzdala,“ uzavírá Andrea Vernerová.

ilustrační foto: www.clovekvtisni.cz 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka