Člověk v tísni v kraji zachraňuje zadluženým lidem miliony

Společnost Člověk v tísni dlouhodobě upozorňuje na šmejdské aktivity byznysu s dluhy a také na možnosti obrany. V nedávné době například jedna z poradkyň společnosti pomohla pánovi z Klatovska ve zdánlivě bezvýchodné situaci zachránit neoprávněně vymáhanou částku 2,5 milionu korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Organizace se snaží své poznatky šířit a připravila sérii kurzů se zaměřením na dluhové poradenství pro sociální pracovníky obcí, poskytovatelů sociálních služeb a dalších organizací, kteří se naučí, jak předluženým lidem efektivně pomáhat.

Uvedený případ poradkyně je mimořádný výší zachráněné částky, jinak jde ale o typický příklad pomoci dluhového poradce. „Kolegyni kontaktoval pán z Klatovska, kterému se půjčka vymkla z rukou. Smlouva byla zajištěna rozhodčí doložkou a neuvěřitelnou sankcí 0,25 procenta denně,“ popisuje rychlou cestu do exekuce Michala Baslová, vedoucí služeb organizace v Plzeňském kraji. Dluh narostl na dva a půl milionu korun. Mezitím Smart Hypo prodal dluh další společnosti.

Ta má sice sídlo v zahraničí, obě společnosti však zastupuje stejný advokát. Pán nezvládal splácet, neviděl žádné východisko, odhodlal se ale nakonec přeci jen k pokusu o řešení a kontaktoval poradkyni společnosti Člověk v tísni. „Naší kolegyni se podařilo celou věc díky chybám úvěrové společnosti poměrně rychle vyřešit, exekuci zastavit a aktuálně navíc usiluje o navrácení částky, kterou pán přeplatil přes původní dluh,“ vysvětluje postup záchrany dvou a půl milionu Michala Baslová.

Cílem organizace je předat pracovníkům dalších organizací a institucí znalosti, které jsou k podobné pomoci potřeba. „Za posledních pár let jsme proškolili desítky sociálních pracovníků obcí, poskytovatelů služeb a dalších subjektů. Lektory kurzů jsou naši zkušení pracovníci, například i klatovská kolegyně, která řešila uvedený případ,“ upřesňuje Michala Baslová. Ta dodává, že se kurzy zaměřují na problematiku smluvních vztahů, vymáhání dluhů, exekucí a tzv. oddlužení.

Kurzy jsou akreditované Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR. Další informace o kurzech najdou účastníci na webu organizace: www.clovekvtisni.cz/plzen, případně mohou organizátory přímo kontaktovat prostřednictvím mailu: dalibor.hapl@clovekvtisni.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka