Čtveřice hrdinů zachránila životy, ocenil je hejtman

Zuzana Hovorková, Hedvika Maroušková, Blanka Nováková a Alois Stupka ve čtvrtek na Krajském úřadě Plzeňského kraje převzali od hejtmana Václava Šlajse Cenu hejtmana za záchranu života za rok 2015.

Cílená propagace v Plzni

Na základě došlých nominací, které mohli v průběhu ledna obyvatelé Plzeňského kraje posílat poštou nebo elektronicky, předal hejtman Václav Šlajs bronzovou pamětní medaili a šek v hodnotě 10 tisíc korun čtveřici lidí, kteří svým jednáním a pohotovostí pomohli lidem, kteří byli v ohrožení života. Jsou to Zuzana Hovorková a Hedvika Maroušková z Kokašic, Blanka Nováková z Holýšova a Alois Stupka z Cheznovic.

„Jsem rád, že v dnešním lhostejném světě jsou stále mezi námi lidé, kteří neváhají a i za cenu vlastního ohrožení se neváhají pomoci člověku, jehož život je v ohrožení,“ uvedl hejtman Václav Šlajs.

Zuzana Hovorková, Hedvika Maroušková

Soused, pan Bujňák, opravoval v obci Kokašice svůj automobil. Ten však nebyl řádně zajištěn proti pádu, a tak na pana Bujňáka nešťastnou náhodou spadl. Hedvika Maroušková a Zuzana Hovorková ho za pomoci občanů vyprostily a obnovily jeho životní funkce. Po zavolání záchranky ho vrtulník ve vážném stavu transportoval do nemocnice.

Blanka Nováková

Blanka Nováková neváhala ani chvíli, když jí její sousedka vloni v listopadu poprosila o pomoc s tím, že se dusí její jedenáctidenní vnouček. Blanka Nováková promodralému novorozenci poskytla nepřímou masáž srdce, kterou jako zdravotní sestra zvládala. U chlapečka začalo modrání ustupovat a začal pravidelně dýchat. Přivolaným záchranářům už paní Blanka Nováková předávala novorozence s pravidelným dýcháním a bez viditelných obtíží.

Alois Stupka

Při úklidu poražených stromů v sadu v Těnovicích jeho spolupracovník Milan Radoň při ořezávání větví zkolaboval a padl na hromadu zpracovaných větví. Přestal dýchat a neměl srdeční tep. Po přivolání záchranky kolegou začal Alois Stupka podle telefonických pokynů zdravotnické záchranné služby s oživováním masáží srdce. Zraněný byl poté transportován vrtulníkem do nemocnice.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka