Čtvrteční Jeden svět: Turecká starostka i kyberdžihád

Ve čtvrtek na vás na festivalu čekají další tři mimořádné dokumenty na Moving Station a jeden v Knihovně města Plzně. Diváckých debat se opět zúčastní zajímaví hosté.

Cílená propagace v Plzni

V 18.00 hodin začíná promítání prvního filmu, který uvedeme v knihovně. Bude jím dokument Dil Lejlá – příběh Lejlá Imret, která se ve dvaceti šesti letech stala nejmladší starostkou v Turecku. Ve svém rodném městě Cizre je postavena před úkol řešit problémy a útlak kurdské menšiny. Snímek uvádíme se speciálními titulky vhodnými pro neslyšící osoby. Hostem debaty bude Kristýna Tamchynová ze Střediska mezinárodních studií Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze, která se věnuje mimo jiné Turecku a aktuálně probíhajícím politickým změnám. Strávila semestr na studijním pobytu v Istanbulu, a to na jaře 2013, kdy se konaly protesty v parku Gezi a do Turecka se pravidelně vrací.

Další dokumenty budou uvedeny na Moving Station.

V 18.00 hodin začíná projekce dokumentu Děti online. Film se zaměřuje na problémy dospívání a výchovy mladých lidí v době, kdy se většina hrozeb i zábavy přesunula do kyberprostoru. Režisérka snímku, Kateřina Hager, v debatách přiznává určité rozpaky, kdy chtěla při natáčení snímku pochopit svět mladší generace, která jí opakovaně upozorňuje, že sama součástí tohoto světa není. Snímek uvádíme se speciálními titulky vhodnými pro neslyšící osoby. Režisérka filmu ve čtvrtek přijede do Plzně a bude hostem divácké debaty.

Projekce dalších dvou dokumentů začíná ve 20.30 hodin. První z nich sleduje také kyberprostor, i když v jiných souvislostech. Keberdžihád vypovídá o podobě kybernetické války a náboru teroristických bojovníků ve virtuálním světě. Hostem divácké debaty bude Daniel Křížek z katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty ZČU. Jeho specializací je islámská mystika a islám obecně, středověké muslimské Španělsko a architektura islámských kulturních oblastí.

Posledním snímkem, který bude uveden během čtvrtého dne festivalu, bude dokument Future baby. Ten se zaměřuje na etické a právní otázky spojené s umělým oplodněním.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 06.04.2017 07:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka