Cyklistická sezona startuje, o víkendu vyrážejí z Plzně cyklobusy

Servisy v Plzeňském kraji mají plno. I letos vyjedou z Plzně oblíbené cyklobusy.

Cílená propagace v Plzni

Cykloservisy na Plzeňsku mají v těchto dnech plno práce se seřizováním kol po zimě. Cena je různá podle stáří a opotřebení kola, běžný základní servis stojí podle Plzeňského deníku kolem 700 korun. Zatímco půjčovny kol na nádražích Českých drah už fungují, oblíbené cyklobusy z Plzně vyjedou poprvé příští víkend.

Nejvyužívanější Brdský cyklobus bude jezdit s vlekem pro třicítku kol od příští soboty do konce září. Ve stejnou dobu mohou zájemci využít i cyklobus do Českého lesa s cílovou zastávkou na Přimdě.

Brdský cyklobus

Brdy, pohoří přezdívané vnitrozemská Šumava, leží na rozhraní Plzeňského a Středočeského kraje. Od ledna 2016 se z velké části původně nepřístupného Vojenského výcvikového prostoru Brdy stala nově vyhlášená Chráněná krajinná oblast Brdy, která nabízí cykloturistům a pěším jedinečné možnosti vyžití. V zimním období pak jistě naláká i řadu rekreačních běžkařů. K dopravě do oblasti lze celoročně využít spoje veřejné dopravy.

Dvanáctým rokem vyrazí od jara do podzimu na lince z Plzeň do Příbrami autobusy doplněné vlekem pro jízdní kola. Projekt naší společnosti ČSAD autobusy Plzeň a.s. si pod názvem Brdský cyklobus získal mezi cestujícími a turisty značnou oblibu.
V letošním roce pojedou autobusy s cyklovlekem od soboty 27. dubna, závěrečná jízda pak bude v neděli 29. září 2019.
Rezervace míst pro osoby je opět možno provádět z různých nástupních míst a pohodlně také přes Internet.
Jízdenky lze samozřejmě nadále zakoupit rovněž přímo u řidiče autobusu ve Vaší nástupní zastávce. Dovozné za jízdní kolo se platí pouze přímo u řidiče autobusu při nástupu, předprodej není možný.

Klasický cyklobus jede každou sobotu, neděli a svátek a je zajištěna přeprava minimálně 27 ks jízdních kol.
Z Plzně vyjíždí v 7:45 hodin a jede přes Brdy až do Příbrami. Z Příbrami jede spoj v 10:30 hodin s konečnou zastávkou Míšov.
Z Míšova nazpět do Příbrami jede ve 13:15 hodin. Z Příbrami jede přes Brdy nazpět do Plzně v 15:30 hodin.

I letos bude nabízena rozšířené přepravy jízdních kol také u spojů v pracovní dny, a to v červenci a srpnu. Bicykly budou přepravovány ve skříňovém vleku s kapacitou až 10 kol.
Takto bude možné vyvézt jízdní kola nejen do vrcholových partií Brd na spojích v 6:15 z Rožmitálu p. Tř. směr Plzeň, v 7:45 z Plzně do Rožmitálu, v 15:05 z Rožmitálu na Plzeň a v 17:25 z Plzně do Rožmitálu pod Třemšínem.

Pro cykloturisty je zajímavá především hustě zalesněná a silničkami protkaná část pohoří pod legendárním Třemšínem, což s pěknými táhlými sjezdy kolem turistických cílů směrem na Plzeň či na Rožmitál činí z Brd atraktivní turistickou destinaci. Rodiny s dětmi se v regionu mohou zdržet celý den, pro vyspělejší cyklisty bude vítaným závěrem výletu dlouhý sjezd do podhůří k zastávkám cyklobusu nebo železnici. Zdatnější turisté mohou dojet až do Plzně.
Oblíbená je atraktivní cyklotrasa Věšín - Padrťské rybníky - Trokavec, která zavádí cykloturisty do nitra vojenského prostoru do těsné blízkosti nádherných Padrťských rybníků. Postupně budou zpřístuňováná nové území a vyznačovná ze strany Klubu českých turistu (KČT) nové pěší i cyklistické trasy.

Na území CHKO Brdy bylo zřízeno Posádkové cvičiště Jince (podél komunikace Obecnice – Valdek směrem k Jincům). Toto území vč. dalších uzavřených vojenských areálů je označeno informační cedulí s upozorněním na trvalý zákaz vstupu. Území, kde doposud není provedena pyrotechnická očista nebo bude uzavřeno z jiného důvodu, je označeno cedulí se zákazem vstupu. Území je současně objektem důležitým pro obranu státu a chráněnou oblastí přirozené akumulace vod. Režim na vodních nádržích a dalších vodních zdrojích zůstává nezměněn, platí tedy zákaz vstupu do 1. stupně ochranného pásma vodních zdrojů.

Pro cestující s malými dětmi nabízíme bezplatné dovozné pro dětské složitelné kočárky, skládací dětský přívěsný vozík za jízdní kolo a jízdní kola pro děti do 6 let.

Cyklobus Český les

Oblíbený Cyklobus Český les vyjíždí již po jedenácté. Všichni milovníci krásné přírody spojené s pěší nebo cykloturistikou se mohou těšit na zachovaný výsoký standard nabízených služeb a systém rezervací včetně možnosti předprodeje.

Zůstává zachována prodloužená trasa cyklobusu. Z Plzně se tak dostane naším autobusem přímo do nitra Českého lesa s cílovou zastávkou v Přimdě.

Autobus vyjede z Centrálního autobusového nádraží v Plzni vždy v 8:00 hodin, do Přimdy v nadmořské výšce 700 metrů dorazí v 10 hodin a 15 minut.

Nazpět do západočeské metropole pojede znovu již z Přimdy, a to v 16:50 s příjezdem do Plzně okolo 19 hodiny.

Pro cestující s malými dětmi nabízíme bezplatné dovozné pro dětské složitelné kočárky, skládací dětský přívěsný vozík za jízdní kolo a jízdní kola pro děti do 6 let.

Autobus s vlekem pro jízdní kola tzv. Cyklobus Český les jezdí až po 100 kilometrů dlouhé trase do oblasti Bělé nad Radbuzou a Přimdy, a to v období od 27. dubna do 29. září 2019.
Pravidelná linka z Plzně přes Nýřany, Zbůch, Stod, Horšovský Týn, Poběžovice a Hostouň do Bělá nad Radbuzou, Železné a Přimdy bude v provozu každou sobotu, neděli a státní svátek. Optimální turistické spojení západočeské metropole s Horním Chodskem a CHKO Český les.
Cestujícím s jízdními koly bude k dispozici vlek pro minimálně 24 kol. V klimatizovaném autobuse ovšem naleznou dostatek místa i pěší turisté či běžní cestující mezi jednotlivými zastávkami na trase linky.
Po trase cyklobusu se nachází mnoho zajímavých turistických míst. Koncový úsek pak přímo projíždí středem Chráněné krajinné oblasti Český les s velmi zachovalým přírodním prostředím.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka