Den Architektury je letos ve znamení svobody; pestrý program nabídne i v Plzni

V pořadí 9. ročník festivalu DEN ARCHITEKTURY zve na začátku října na prohlídky jindy nepřístupných staveb.

Cílená propagace v Plzni

Nabídne i urbanistické i historické procházky po známých i neznámých místech s poutavým výkladem odborníků, workshopy, představení, přednášky či filmové projekce. Festival se uskuteční v termínu od 1. do 7. října ve více jak osmdesáti městech a obcích po celé České republice a šestnácti místech na Slovensku.  Hlavní tematickou linií letošního ročníku je tzv. Svobodná architektura – stavby vzniklé u nás po roce 1989. V programu se odráží ale i další významná výročí letošního roku a významné milníky domácí i evropské historie. „Chceme ukázat, jak porevoluční vývoj ovlivnil naše prostředí a to jak v pozitivním i negativním smyslu. Svoboda po roce 1989 umožnila například pořádat architektonické soutěže o kvalitu, ne všechny obce a města ovšem využily tohoto nástroje k získání kvalitní současné architektury. I takové příklady chceme představit,“ popisuje zakladatelka a ředitelka Dne Architektury, renomovaná architektka Marcela Steinbachová. Druhá tematická linie letošního ročníku oslaví stoleté výročí od založení vlivné výmarské školy Bauhaus, která určila směr tehdejší architektury a umění a má dodnes velký vliv i na architekturu současnou.

Už nyní se můžeme těšit na mimořádně pestrou paletu akcí, jako jsou prohlídky jindy nepřístupných staveb v rámci Hurá dovnitř!, urbanistické i historické procházky, workshopy, představení a samozřejmě na odborné přednášky či filmové projekce. Samostatnou kapitolou bude již tradičně festival Film a Architektura.

Plzeň se ke Dni Architektury přidá intenzivním dvoudenním programem s názvem Plzeň po sametu, který se bude tematicky vázat k 30. výročí událostí roku 1989. Komentovanými prohlídkami jednotlivých budov i procházkou po sídlišti Vinice se pokusí spolek Pěstuj prostor představit architekturu exponovaného období závěru 80. a počátku 90. let 20. století a nově objevit urbanistické i architektonické kvality vybraných staveb i nahlédnout důsledky společenských změn v prostředí města.

Podrobný program mezinárodního festivalu Den architektury 2019 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku je k dispozici na www.denarchitektury.cz.




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka