Den Architektury otevře o víkendu unikátní budovy po celé republice, v Depu se bude promítat

Historické paláce a vily, chátrající i opečovávané památky, mimořádné počiny moderní architektury, nepřístupné industriální objekty – již tento víkend 30. září a 1. října otevřou své brány desítky budov a staveb po celém Česku.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníci Dne Architektury budou mít jedinečnou příležitost prozkoumat místa, která běžně zůstávají veřejnosti zapovězena. Kroky Dne Architektury povedou například do brněnského Místodržitelského paláce, pivovaru ve Cvikově, děčínské Vily Waldstein, ústředí banky ČSOB od Josefa Pleskota, Centrální hasičské stanice v Praze či do bývalého obilního skladiště v Jihlavě. Zkušení architekti a odborníci provedou zájemce po královéhradeckých kašnách a fontánách, povypráví jim o unikátním libereckém zahradním městě Kristiánov, vydají se s nimi po stopách funkcionalismu v Nové Pace nebo se s nimi poplaví za architekturou parníkem po Vltavě.

Plzeň – Můj dům, můj (Projekce)

Projekce Slightly Modified Housing. Režie: G. Megneuix, Francie, 2013, 77 min., francouzsky / anglické titulky. Dokument sleduje fantastickou rekonstrukční proměnu obytného věžáku přezdívaného Alcatraz na okraji Paříže. The Imaginaries Transformations. Režie: K. Dana, Francie, 2015, 21 min., francouzsky / anglické titulky. Krátký snímek o renovaci obytného domu, který byl původně odsouzen k demolici. Oba projekty realizovali architekti Vassal, Lacaton a Druot.

Sraz: so 30. 9., 18.00, DEPO2015, vstupné 50 CZK

Plzeň – TUTA PLZEŇ

Díky projektu Otevřená výzva Pěstuj prostor se podařilo proměnit několik míst v Plzni – např. městskou plovárnu. Tyto aktivity v roce 2017 rozšiřuje festival změn ve veřejném prostoru Tuto město. Na představení a další oživení pěti lokalit z obou projektů se zaměří program s cyklovyjížďkou, prohlídkami či workshopem. Více informací na webu spolku.

Sraz: ne 1. 10., 10.00, Městská plovárna, Doudlevecká 1235/71

Oblíbená akce, která každoročně přiláká tisíce návštěvníků, letos opět nabízí zdarma přes 200 akcí: komentované procházky po unikátních místech, exkurze, přednášky a prezentace, workshopy pro rodiny s dětmi, plavby, lety i cyklojízdy. V Praze, Brně, Zlíně, Nymburce a Plzni doplní festival přehlídka filmů o architektuře a urbanismu Film a architektura.

Festival pořádá spolek Kruh v úzké spolupráci s místními experty a iniciativami. Podrobné informace k programu jsou k dispozici na www.denarchitektury.cz. Pokud není uvedeno jinak, všechny akce jsou zdarma a bez rezervace. Případné registrace a vstupenky na placené prohlídky na https://goout.net/cs/umelci/den-architektury/toqvf/ nebo kontaktech uvedených v programu.

Přehled míst konání: 68 měst v ČR, 2 města na Slovensku:
Benešov, Bílovec, Bohuslavice u Zlína, Brno, Bystřice pod Hostýnem, Bratislava, Čejkovice, Černošice, Červený Kostelec, Cvikov, Český Dub, České Budějovice, Český Krumlov, Cheb, Dub, Děčín, Havířov, Hodonín, Holešov, Hulice, Hradec Králové, Cheb, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Javorník, Jičín, Jihlava, Kamenický Šenov, Kolín, Kutná Hora, Liberec, Lidice, Lomnice nad Popelkou, Lysá nad Labem, Mělník, Mnichovo Hradiště, Most, Náchod, Nová Paka, Nový Jičín, Nymburk, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Piešťany, Písek, Plzeň, Praha, Prachatice, Prostějov, Přerov, Rožnov pod Radhoštěm, Roudnice nad Labem, Řevnice, Sazovice, Satalice, Slavonice, Smržovka, Strakonice, Šumperk, Tábor, Třebíč, Turnov, Týn nad Vltavou, Valašské Meziříčí, Veselí nad Lužnicí, Vimperk, Volyně, Vrané nad Vltavou, Vratislavice nad Nisou, Vysoké Mýto, Žďár nad Sázavou, Zlín.

Voda, lidé, města

Den Architektury si jako inspiraci pro letošní sedmý ročník zvolil téma vody, lidí a města. „V současnosti probíhá diskuse o využívání břehů řek a vodních ploch jako veřejného prostoru ve městě a právě téma vody, jak s pohledu tvorby měst, tak z pohledu aktuálních problémů se zdroji, je velice aktuální.“

Bohatý program nabídne možnost prozkoumat známou Engelovu vodárnu v Podolí, procházky po Libeňském ostrově či Karlíně. Stejně tak budou pro mnohé překvapivé informace o zaniklých pražských lázních. Jedinečný zážitek nabídnou hned dvě plavby parníkem za architekturou v Praze, jichž se jako průvodci ujmou novinářka Karolína Vranková a historik architektury Richard Biegl. Další unikátní plavbu připravili architekti Martin Krupauer a Pavel Kvintus z Atelieru 8000, kteří se vydají lodí po Vltavské vodní cestě u Českých Budějovic.

Ve Vimperku se seznámí s pozoruhodnou historií zámeckých vodních a kanalizačních systémů. Netradiční cesty vody z nádrže Jordán do města, včetně exkurze k její spodní výpusti i atraktivní přívozy a průchod potrubím, nabídnou organizátoři v Táboře. Vzpomeneme na Děčín před mohutnými sanacemi 60. let, v Brně pozveme na procházku s příznačným názvem Vodama industriálníma Brnama. Zaujmou také protipovodňová opatření v Olomouci, pro festival speciálně vytvořená „mapa vody“ v Pardubicích, čistírna odpadních vod v Písku, plavecký bazén v Prachaticích i fenomén Jizery v Turnově. Kolem Chvojkových říčních lázní v Černošicích se projedou zájemci na loďkách, bohatý program v Děčíně bude zahrnovat i projížďku historickým motorovým vlakem.

Hurá dovnitř!
Se Dnem architektury se lidé opět podívají do míst, která zůstávají v průběhu let lidem spíše nepřístupná. Oblíbený program Hurá dovnitř! otevře dveře kubistických vil na Rašínově nábřeží v Praze, Hradčanské paláce, kulturní centra Jatka78 či Meetfactory. Mezi další lákadla bude jistě patřit palác Langhans, klášter svaté Anežky České nebo vzducholoď Gulliver nad Centrem DOX. Holešov otevře dveře administrativní budovy Rapos, Hulice zpřístupní unikátní Vodní dům, který je mimo jiné nominován na Českou cenu za architekturu, v Kutné hoře navštívíme Zelenkovu vilu a prohlídneme si litoměřické muzeu od šatlavy až po půdu.

Lidé si budou moci prohlédnout mimořádné interiéry vil v Liberci, Kutné Hoře i Brně, továrnu Mastných v Lomnici nad Popelkou, Papírny ve Vraném nad Vltavou nebo zauhlovací a vodárenskou věž ve Vratislavicích nad Nisou.

Mezinárodní festival FILM A ARCHITEKTURA
Již tradiční součástí je mezinárodní festival filmů o architektuře a urbanismu FILMA A ARCHITEKTURA, který letos nabídne filmy o významných architektech i aktuální témata problematiky měst nejen v Praze, ale v Brně a dalších městech. Vybrané snímky osobně uvede neúnavný propagátor architektury Adam Gebrian.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka