Děti žijí uměním – happening základních uměleckých škol ZUŠ Open ovládne i kraj

Hudba, tanec, divadlo, výstavy v podání malých umělců v malých i velkých městech po celé České republice. Den oslav, sdílené radosti a prostor pro setkávání všech, kteří mají zájem o umění a kultivaci nejmladší generace.

Jarní servisní akce AUTO CB

To je ZUŠ Open, celostátní happening základních uměleckých škol ve veřejném prostoru, který se uskuteční v úterý 30. 5. 2017. První ročník happeningu láká předposlední májový den na žánrově pestrý program plný společných koncertů několika škol pod širým nebem, vystoupení dětí s profesionálními umělci či ve spolupráci se zavedenými festivaly i zkušenými filharmoniky, výtvarné street art projekty a performance. Vstup na akce 355 základních uměleckých škol je zdarma a nabízí mimořádnou příležitost zažít umění s dětmi v ulicích často na atraktivních místech, jako jsou zámky, kostely, nádraží či zoologická zahrada. Na své si přijdou i malé děti, pro které školy chystají tvůrčí dílny přímo ve svých školních budovách či zahradách. Patronka projektu mezzosopranistka Magdalena Kožená osobně navštíví několik akcí na své rodné Jižní Moravě. Vrcholem dne v Brně bude její účast na Moravském náměstí, kde brněnské základní umělecké školy připravují společný mimořádně atraktivní program. Garanti projektu Alice Nelis, Maxim Velčovský a bratři Bubeníčkové se rozjedou po republice, aby se následně sešli na vyvrcholení dne v Praze na náměstí Republiky, na náměstí Jiřího z Poděbrad a v kostele Nejsvětějšího srdce Páně. Akce si získává čím dál větší pozornost dalších podporovatelů z řad umělců, kteří s láskou vzpomínají na své začátky v základních uměleckých školách.

Detailní program ZUŠ Open 2017 v úterý 30. května 2017 a mapa jednotlivých míst konání je k dispozici na www.zusopen.cz. Celostátní happening pro širokou veřejnost inicioval Nadační fond Magdaleny Kožené s cílem otevřít ve společnosti debatu o důležitosti a pozitivní roli, kterou hraje umělecké vzdělávání v rozvoji dětské osobnosti.

„Díky velké profesionalitě základních uměleckých škol se mohou lidé těšit na opravdu krásnou a velkolepou oslavu umění s dětmi. Umělecké vnímání, kreativita a tvorba je pro malé děti stejně důležitá a přirozená jako pohyb a sport,“ dodává k prvnímu ročníku ZUŠ Open jeho patronka Magdalena Kožená.  

Program prvního ročníku celostátního happeningu ZUŠ Open je díky obrovskému zájmu o akci ze strany škol mimořádný. Děti pod vedením svých pedagogů a mnohdy i za účasti významných profesionálních umělců předvedou to nejlepší na atraktivních místech pod širým nebem, v parcích, na náměstích i lázeňských kolonádách, v zámcích i kostelech, nemocnicích i domech s pečovatelskou službou či v zoologické zahradě.

ZUŠ Open 2017 – Plzeňský kraj
www.zusopen.cz

Holýšov:

Pořádající škola: ZUŠ Holýšov

Dobrý den se ZUŠ

Hudební koncert spojený s výstavou výtvarných prací.

Úterý 30.5.2017, od 17. do 19. hod., Městské kulturní středisko Holýšov, Americká 516

---

Horšovský Týn:

Pořádající škola: ZUŠ Horšovský Týn

Zahradní slavnost

Zatím neupřesněno...

Úterý 30.5.2017, od 9. do 19. hod., Sady Petra Bezruče 101, Horšovský Týn

---

Kašperské Hory:

Pořádající škola: ZUŠ Kašperské Hory

V rytmu hudby a barev

Koncert na náměstí před kostelem sv. Markéty. Zazní hudba všech směrů a stylů. Koncert doprovodí výtvarná dílna pro malé i velké s názvem: Hrajeme si na „sprejery“.

Úterý 30.5.2017, od 16. do 18. hod., Náměstí Přemysla Otakara, Kašperské Hory

---

Klatovy:

Pořádající škola: ZUŠ Josefa Kličky

ZUŠkaFEST na ZUŠ Open

Dnes již tradiční festival pořádaný Základní umělecké školou Josefa Kličky, který se pravidelně koná na klatovském náměstí. Bohatá dramaturgie, dílny, představení, koncerty…

Úterý 30.5.2017, od 13. do 21. hod., kolonáda, Mercandiho sady - městský park, náměstí

---

Nýřany:

Pořádající škola: ZUŠ Nýřany

Napříč Evropou

Tematický projekt založený na mezioborovém propojení hudebního a výtvarného oboru základní umělecké školy.

Úterý 30.5.2017, od 17. do 18:30 hod., Společenské a kulturní centrum, Revoluční 1071, Nýřany

---

Plzeň:

Plzeňské lavičky

V odpoledních hodinách v parku ve Smetanových sadech v centru města v Plzni se bude konat hudebně tanečně dramatická performance, která bude součástí zahájení výstavy Plzeňské lavičky. Jedná se o charitativní projekt, kdy žáci výtvarného oboru výtvarně zpracují lavičky do veřejného prostoru, kde budou nainstalované až do podzimu. Každá lavička už má svého majitele, který uhradil její výrobu. Noví majitelé si lavičky na podzim odvezou k vlastnímu využití. Výtěžek z prodeje laviček bude věnován handicapovaným dětem. Na realizaci laviček se podílejí žáci ze ZUŠ B. Smetany v Plzni, ZUŠ T. Brzkové v Plzni a ZUŠ Jagellonská v Plzni.

Úterý, 30.5.2017 odpolední hodiny - čas bude upřesněn

-----

Soukromá ZUŠ Zámeček na Hlavním nádraží

Škola připravuje výtvarný happening - plánuje vytvořit v prostoru haly Hlavního nádraží jakýsi tunel s výtvarnými podněty pro okolí. Veřejnost bude mít možnost zapojit se a dotvořit stávající "stavbu", vlastní přínos, nápady lidí, reakce na viděné, zapojení všech smyslů...

Úterý, 30.5. 2017 od 10. do 17. hod., Nádražní, Plzeň

Pořádající škola: Soukromá ZUŠ Trnka o.p.s.

Trnková zahrada

Tradiční výroční výstava výtvarných prací žáků ZUŠ Trnka se bude konat v městských sadech již po osmé. V parku u Západočeského muzea bude instalováno na 400 výtvarných prací plošných v rámech - kresby, malby, grafiky, kombinované techniky, dále keramické práce větších rozměrů, které budou rozmístěny v celém prostoru obou parků. V den vernisáže 28.5. se v parku budou konat výtvarné dílny a hry s materiálem, nebo s artefakty vyrobenými dětmi. Zahrají žáci literárně-dramatického oboru a žáci hudebního oboru družebních ZUŠ. 30.5. v den ZUŠ OPEN bude v prostoru parků probíhat veřejná výuka. Žáci školy budou kreslit a malovat náměty ze života ZUŠek. 31.5. se vybrané práce z výstavy přestěhují do prostor plzeňské radnice pod názvem Trnka v ZUŠ OPEN. Vernisáž na radnici se bude konat 5.6. 2017. Výstava potrvá do 30.6.2017.

Úterý 30.5.2017, odpoledne, Křižíkovy a Šafaříkovy sady u Západočeského muzea, Plzeň

---

Staňkov:

Pořádající škola: ZUŠ Staňkov

Výchovný koncert

Dopoledne se uskuteční výchovný koncert pro žáky MŠ a ZŠ, na který budou navazovat tvůrčí dílny.

Úterý 30.5.2017, od 10. do 11. hod., budova školy, Komenského 196, Staňkov

Workshop na zahradě ZUŠ

Odpoledne budou probíhat tvůrčí dílny na zahradě školy.

Úterý 30.5.2017, od 17. do 19. hod., zahrada školy, Komenského 196, Staňkov

---

Zbiroh:

Pořádající škola: ZUŠ Václava Vačkáře Zbiroh

ZUŠ OPEN ZBIROH 30. 5. 2017

Odpolední program prezentující všechny vyučované obory: hudební, literárně-dramatický, taneční a výtvarný. Program zahájí vystoupení nejmladších uměleckých nadějí školy. V 16:30 hod. Odstartuje muzikál Čertovská pohádka, ve kterém v rámci vystoupení přes 80 žáků školy propojuje všechny čtyři vyučované obory. Odpoledne bude zakončeno společným programem žáků a učitelů školy.

Úterý 30.5.2017, od 15. do 18:30 hod., sál kina Zbiroh, Masarykovo nám. 41


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 08.04.2017 17:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka