Díky lepšímu příjmu podpoří Plzeň řadu projektů, mj. opravy na školách

Zastupitelé schválili rozpočtové opatření související s použitím zlepšených příjmů z prodeje pozemků a daně z hazardních her.

Cílená propagace v Plzni

Peníze ve výši zhruba 116 milionů korun jsou určeny na řadu projektů a akcí, například na prázdninové opravy a rekonstrukce na několika základních školách, na objekty v Krašovské ulici, v nichž vzniká volnočasové centrum pro širokou veřejnost, na pořízení nového hydraulického výtahu pro organizaci Domovinka a další. Část z finančních prostředků také půjde na zvýšení platů, které nařídila vláda svým rozhodnutím.

„Rozpočtovým opatřením musíme zareagovat na nařízení vlády o platech číslo 570/2017, které navyšuje platy příspěvkovým organizacím. Týká se to tedy všech našich příspěvkových organizací, přičemž pomoci tento krok může například našemu městskému ústavu sociálních služeb, kde se potýkáme s nedostatkem zdravotnického i dalšího personálu. Na navýšení platů je konkrétně určena částka zhruba 25 milionů korun,“ přiblížil ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Dalších 75 ze 116 milionů korun je v rozpočtovém opatření určeno na výkupy pozemků a daně související právě s pozemky.

Na rekonstrukce a opravy havarijních stavů základních škol, které je nutné provést během prázdnin, je vyčleněna částka 3,74 milionu korun. Prostředky budou použity například na první etapu rekonstrukce elektroinstalace 31. základní školy (2,535 milionu korun), na nový umělý povrch pro tělesně postižené při 20. základní škole (900 tisíc korun), bezbariérové úpravy 4. základní školy (2,22 milionu korun), obnovu hřiště s umělým trávníkem včetně mantinelů při 11. základní škole (461 tisíc korun).

Mezi nově zařazené projekty patří také výstavba objektu s učebnou pro environmentální výchovu – Luftova zahrada. „V roce 2016 došlo při revitalizaci rybníka na pozemku Luftovy zahrady k poškození zahradního domku. Poškození bylo takové, že byla nutná demolice. Firma, jež poškození způsobila, vybuduje v rámci náhrady stavby novou jednopodlažní stavbu shodného půdorysu v hodnotě 1,042 milionu korun. Nová stavba bude mí oproti původnímu, tedy zhruba 150 let starému objektu, určitá technologická vylepšení, jejichž hodnota odpovídá částce 396 tisíc korun a bude hrazena z rozpočtu města. Vzniklý objekt bude sloužit jako zázemí při kulturních a společenských akcích, jejichž počet se neustále navyšuje. Zároveň v něm bude zřízena učebna environmentální výchovy,“ doplnil Pavel Kotas.

Mezi další projekty a akce, které budou podpořeny, patří například program organizace SIRIRI, která ve Středoafrické republice realizuje projekt Škola hrou (175 tisíc korun). Město již v minulosti přispělo této organizaci na nákup speciálních slabikářů pro tamní děti.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka