Díky Nadaci ČEZ vyrostlo další stromořadí - tentokrát v Nezvěsticích

Obec Nezvěstice v Plzeňském kraji představila nově vysazené stromořadí. V průběhu letošního podzimu se pracovníci obce společně s žáky místní základní školy postarali o výsadbu několika desítek dřevin, keřů a travin u víceúčelového sportovního a rekreačního areálu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vznik nové aleje podpořila Nadace ČEZ, která na její výsadbu věnovala Nezvěsticím částku 80 000 korun.  

Nová zeleň vyrostla na prostranství mezi zástavbou rodinných domů a místním víceúčelovým areálem. Stromy a keře vytvořily přírodní bariéru proti větru a prachu, čímž přispěly k příjemnějšímu bydlení v obci i zlepšení povětrnostních podmínek sportoviště, které hojně využívají i žáci místní základní školy. Oni sami také s vysazováním nových dřevin pomáhali. „Žáci naší základní školy pomáhali pracovníkům obce a zahradnici s výsadbou stromů v rámci environmentální výchovy. Děti ze 4. až 6. tříd se do práce vrhly s velkým nadšením a udělaly obrovský kus práce,“ pochvaloval si starosta Nezvěstic Lukáš Karkoš.

V letech 2011 a 2013 města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovily či nově vysadily téměř dvě stovky stromořadí. Letošní výsadba na nadační podporu z minulých let navázala, díky čemuž v roce 2014 vyrostlo v České republice již více než pět desítek dalších alejí. „Města a obce mají i letos o podporu výsadby stromořadí veliký zájem. Ten často pochází z iniciativy samotných občanů, kteří při vysazování stromků navíc neváhají přiložit ruku k dílu,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ. 

Nadace ČEZ podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Úbytku stromořadí se snaží zabránit i Ministerstvo životního prostředí ČR, které minulý rok zpřísnilo podmínky pro jejich kácení. „Pozitivní vliv stromů na okolí nespočívá pouze v jejich estetické funkci a ochraně blízkého prostředí proti přírodním živlům. Nesmíme zapomínat ani na to, že zachycují mnoho škodlivých látek z ovzduší, produkují kyslík, jsou domovem či zdrojem potravy pro některá zvířata a fungují jako významná klimatizační jednotka,“ uvedl botanik Václav Větvička.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka