Díky žákům v kraji skončilo více než 3,8 tuny elektra na recyklaci

Žáci a studenti v Plzeňském kraji odevzdali během 3měsíční sběrové kampaně k recyklaci 3 818 kg vysloužilých drobných elektrospotřebičů.

Cílená propagace v Plzni

Kampaň se uskutečnila v rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět a v kraji se do ní zapojilo 46 mateřských, základních a středních škol.

„Z elektroodpadu jsme dnes prostřednictvím recyklace schopni získat až 80 % materiálů, které můžeme znovu využít. Díky dětem jsme tak ušetřili zhruba 3 054 kg surovin. Zároveň školáci a studenti přispěli k ochraně životního prostředí, zabránili úniku škodlivých látek, které tento odpad obsahuje,“ dodává Kristina Koucká, marketing manager z neziskové společnosti Asekol, která v České republice zajišťuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů.

Nejlepšího výsledku v kraji dosáhla ZŠ a MŠ Kozojedy, okres Plzeň-sever, kde v průměru na žáka odevzdali 3,79 kg vysloužilého elektra. Na druhém místě se umístila MŠ Svojšín s 2,89 kg v přepočtu na žáka. Samostatně byly ještě hodnoceny větší školy s více než 300 žáky – zde první místo patří Základní škole Rokycany, ulice Míru 64, kde v průměru na žáka vytřídili 0,96 kg elektra.

Sběrová kampaň probíhala ve všech krajích. Dohromady se v celé České republice zapojilo 809 škol a k recyklaci bylo odevzdáno 97,6 tun vysloužilých drobných elektrospotřebičů.
 
Motivace pro školy – za body odměny

Školy, které jsou v Recyklohraní zapojené, za sběr a aktivitu získávají odměny – nejčastěji v podobě knížek, školních a sportovních potřeb, her nebo si pro třídy mohou objednat vzdělávací program s ekologickou tematikou. Sběrová kampaň byla spojená se soutěží a nejlepší školy obdržely navíc extra prémii v podobě bonusových bodů. Konkrétně – za nejvíce vybraného elektra v přepočtu kg/na žáka bylo v absolutním pořadí za 1. místo přiděleno 2 000 bodů a za 2. místo 1 000 bodů. V druhé kategorii větších školy s více než 300 žáky získala nejlepší škola v kraji 2 000 bodů. Sběrová kampaň probíhala od srpna do listopadu 2019, následovaly svozy elektra ze škol a vyhodnocení výsledků.

Základem je praktické a hravé vzdělávání
Žáci a studenti se ve školách zapojených do Recyklohraní se věnují nejen sběru, ale zároveň se hravou a praktickou formou vzdělávají. „Ekologické vzdělávání je základem celého našeho programu,“ říká Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní o.p.s. a dodává: „Podporujeme učitele, aby s žáky diskutovali, proč je důležité třídit a recyklovat elektrospotřebiče a baterie, kde najdou sběrné nádoby a co do nich patří a nepatří. Věnují se také tématu předcházení vzniku odpadů a rozumné spotřebě.“

Školy mohou využít lektorské programy organizované Recyklohraním či se zapojit do plnění kreativních úkolů. V letošním školním letošním roce například žáci tvořili Recyklační zpravodaje, nebo spolu s pohádkovými postavami Dlouhý, Široký a Bystrozraký vyhledávali, měřili a posuzovali využití červených venkovních kontejnerů na sběr elektra a baterií.

Aktuálně je v České republice 3 763 červených venkovních kontejnerů na sběr vysloužilých drobných elektrospotřebičů. V Plzeňském kraji se jich nachází 166. Nejbližší najdete na www.cervenekontejnery.cz.

Pro ekologickou výchovu poskytuje Recyklohraní učitelům metodickou podporu pod názvem EKOABECEDA a možnost sdílení zkušeností z praxe. Oceňuje, též pedagogy, kteří umí pro ekologii nadchnout své žáky. I v letošním školním roce je pro 40 nejaktivnějších připraven certifikát EKOUČITEL ROKU.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka