Divadelní léto skončilo, za rok se vrátí s Cyranem Michalem Dlouhým

Více než 8 500 tisíc diváků navštívilo letos na scéně U Zvonu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Jubilejní 10. ročník přinesl v průběhu července rekordních 19 představení a vůbec poprvé uvedl tři tituly místo dvou.

Cílená propagace v Plzni

Letošní premiérou byla tragikomedie Davida Drábka Akvabely, festival zopakoval loňskou inscenaci Don Quijote a jako třetí titul se na jeviště vrátila detektivní komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes!, která měla premiéru v roce 2015. Na scéně U Zvonu se už v červnu odehrálo taneční představení Ghana zrána, které bylo součástí doprovodného programu, stejně jako večer Slam Open Air, který dnes večer festival zakončí. Deset předchozích let připomněla v červnu výstava ve Smetanových sadech a v zimě a na jaře také série setkání s herci a tvůrci s promítáním záznamů původních inscenací. V rámci festivalu se uskutečnil příměstský divadelní tábor.

Divadelní léto letos poprvé vsadilo na současnou dramatiku a uvedlo pod otevřeným nebem hru Akvabely. Pro festival to byl tak trochu návrat ke kořenům, nastudování kultovní tragikomedie Davida Drábka se v roce 2006 se stalo inspirací k jeho založení. Představitelé hlavních hrdinů Bronislav Kotiš, Zdeněk Rohlíček a Michal Štěrba, kteří jsou od založení kmenovými herci festivalu, si letos otevřenou divadelní scénu užili naplno. Po Akvabelách je všechny tři čekalo účinkování v Donu Quijotovi. Michal Štěrba a Zdeněk Rohlíček nechyběli ani v Prokletí rodu Baskervillů. „Kluci letos makali nejvíc, jak je znám, a to je znám dlouho. Byli opravdu profi a přestože nejsou seriálové celebrity, stali se regulérními hvězdami festivalu,“ říká Vilém Dubnička, režisér Akvabel a Dona Quijota a umělecký ředitel Divadelního léta. Diváci si užili i skvělé výkony Kamila Halbicha jako Dona Quijota a Pavla Baťka jako Sherlocka Holmese, z dalších herců to byli Marek Adamczyk, Zdeněk Velen, Diana Toniková, Jana Kubátová, Klára Krejsová, Jana Zenáhlíková, Marta Dancingerová, Andrej Polák, Zdeněk Mucha, Jan Teplý, Antonín Procházka ml., David Kubát a David Hradil, v dětské roli v Akvabelách se střídali Helena Hadrbolcová a Dominik Uriča.

Současná hra Akvabely diváky zaujala a většina představení byla beznadějně vyprodaná, přesto se festival v následujícím roce vrátí ke klasice. „Dříve jsme titul pro příští rok vybírali na podzim, termíny herců je ale třeba blokovat s větším předstihem, proto jsme letos začali s tvůrci jednat už v průběhu jara. Velmi nás těší, že jednání byla úspěšná a že titul na rok 2018 můžeme prozradit již nyní. Cyrana z Bergeracu si v režii plzeňského rodáka Ivana Řezáče zahraje Michal Dlouhý,“ říká ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

Divadelní léto je největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji, v posledních letech se jeho návštěvnost ustálila na 8 000 diváků. Festival každoročně zasazuje do kulis historického centra Plzně vlastní originální inscenaci.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka