Divadlo Alfa hraje premiéru Gazdiny roby

Divadlo Alfa ve své třetí premiéře sezóny (pro školy premiéra 20. února, slavnostní večerní v pátek 24. února) znovu dokazuje, že klasická literární díla nestárnou. Novinka „Gazdina roba“ přináší současný pohled na tvorbu královny českého realismu spisovatelky Gabriely Preissové.

Jarní servisní akce AUTO CB

Osvědčený tvůrčí tým Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček, který opět vsadil na vlastní dramatizaci, se v Alfě už potřetí zaměřuje na mladé publikum. Společně s dramaturgy divadla sledují linii dospívajících hrdinů v klasických dílech českých i světových. První byl Hamlet v inscenaci „Hamleteen“ (2012), následoval Miloš Hrma v „Ostře sledovaných vlacích“ (2014). Nyní je to první dívka-žena, Eva krajčířka, která v „Gazdině robě“ vsází svůj život na velkou lásku.

Přední česká vlastenka Gabriela Preissová, jedna z prvních žen, kterým se podařilo uplatnit svůj talent v uměleckém prostředí, vydala Gazdinu robu v roce 1889 nejprve jako povídku a na radu svého přítele F. A. Šuberta ji vzápětí zdramatizovala pro Národní divadlo. „Kritika ‚Gazdinu robu‘ většinou cupovala, ale publikum ji přijalo – zůstala osm let v repertoáru. A zapsala se trvale do přízně dramaturgů divadel pražských i oblastních. V Plzni se poprvé hrála už v roce 1890, v divadle, které stávalo v dnešních sadech Pětatřicátníků. Od té doby ji místní diváci viděli čtyřikrát jako činohru a čtyřikrát jako operu J. B. Foerstera pod názvem ‚Eva‘,“ říká dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová.

V roli Evy krajčířky se představí Andrea Ballayová, slovenská herečka, která do Alfy přišla vloni v září z Nitry. Na jevišti se sejde se svými spolužáky z DAMU - Petrem Vydareným (Mánek) a Josefem Jelínkem (Samko). Roli Mánkovy matky, Mešjanovky, hraje Blanka Josephová-Luňáková, držitelka Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla. Dále hrají Marie Mrázková, Lenka Válková Lupínková, Martina J. Hartmannová, Petr Borovský, Martin Bartůšek, Bob Holý, Tomáš Jereš, Robert Kroupar, Matěj Siegl a Daniel Čámský.

Inscenace je určena žákům 8. a 9. tříd ZŠ, studentům SŠ a dospělým divákům.

Gabriela Preissová, Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček:  Gazdina roba

„Já sem ťa měla ráda, protože sem si myslela, že si chlap. Ale ty si enom srab!“

režie: Jakub Vašíček j.h.

výprava: Tereza Venclová j.h.

hudba: Daniel Čámský j.h.

dramaturgie: Tomáš Jarkovský, Petra Kosová

česká premiéra v pondělí 20. února v 9:00

slavnostní večerní premiéra v pátek 24. února v 18:00

Divadlo ALFA, Rokycanská 7, Plzeň

Premiéry sezóny 2016/17

Na sezónu 2016/17 připravilo Divadlo ALFA celkem čtyři premiéry. První byla v říjnu Cesta do středu Země (sopouchem Milešovky), ve které ožívá svět Julese Verna i Karla Zemana. 

V prosinci se na jevišti představili Kosprd a Telecí, dva malí hrdinové oblíbené knihy spisovatelky Evy Papouškové. Po Gazdině robě Gabriely Preissové bude poslední premiérou sezóny v červnu pohádka O třech silácích.


Vstupenky je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně Divadla ALFA, otevírací doba: PO - PÁ 8.00 - 15:30 hod. 

Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka