Do depa přijďte do soboty na pivo, preclík, bavorský folklor i moderní jazz

Ve dnech 13. – 15. 10. 2016 vyvěšuje DEPO2015 modro-bílé vlajky a bude zvát na Bavorsko-český kulturní festival, letos pořádaný pod novou značkou „TREFFPUNKT“. Jde o třetí ročník akce, jejíž základy položila přeshraniční spolupráce na projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nabídne průřez soudobou i tradiční kulturou a umění našich sousedů, přehlídku česko-bavorských přeshraničních kulturních aktivit i gastronomické zážitky. 

Program v areálu Kreativní zóny DEPO2015 zve na ochutnávku kuchyně našich sousedů, koncerty, promítání filmů, literární odpoledne, aktivity pro rodiny s dětmi, bavorský i český folklor. Vedle hudby, zpěvu a tance nabídne také workshopy nebo doprovodný program k Bavorsko-české zemské výstavě věnované Karlu IV. Na sobotním závěrečném koncertě vystoupí české i bavorské hudební formace. Chybět nesmí ani klasická bavorská pivní zahrada „Biergarten“ s bavorským pivem i lahůdkami, jako pečená kolena, bavorské klobásky či preclíky. Milovníci piva se mohou těšit na dva druhy piva Bischofshof i plzeňské zlato samozřejmě do skla.

 „Ekonomická spolupráce s Bavorskem je pro ČR klíčová. Treffpunkt je ale o kultuře, která spojuje, a hlavně o zábavě. Osobně zvu na pivo každého, kdo se odváže a dorazí v národním kroji, ať už bude bavorský či třeba chodský,“ slibuje Jiří Suchánek, ředitel Plzně 2015, která festival připravila spolu s partnerským městem Regensburg, historickým parkem Bärnau, Goethe-Institutem Prag a Zastoupením Svobodného státu Bavorsko v ČR. To přispělo k obohacení tohoto festivalu koncertem hornofalckého nositele kulturní ceny a jazzového hudebníka Andrease Domberta.

„Díky bavorsko-českému festivalu Treffpunkt v Plzni dosáhla již nyní úzká a plodná spolupráce mezi východním Bavorskem a západními Čechami dalšího vrcholu. Po úspěšné bavorské kooperaci na programu Evropského hlavního města kultury 2015 je festival pro Čechy a Bavory další pěknou příležitostí k setkání a dialogu,“ dodává bavorská ministryně pro evropské záležitosti a regionální vztahy, Dr. Beate Merk.

Plzeňské části festivalu předcházela třídenní prezentace české kultury v partnerském Regensburgu. V prostorách radnice, klubu pro mladé (W1) a klubu Degginger spojujícím kulturu a kreativní podnikání se ve spolupráci s Festivalem Finále představila soudobá česká kinematografie a pestrá skladba plzeňských hudebních skupin, ke slovu přišla i témata kreativních průmyslů a možností kulturní spolupráce.

Treffpunkt: bavorsko-český festival se koná pod záštitou Ministerstva kultury ČR a Bavorského státního ministerstva vzdělávání a kultury, vědy a umění. Akci spolufinancuje Statutární město Plzeň, Ministerstvo kultury ČR a Česko-německý fond budoucnosti.

PROGRAM V DEPO2015:

13.10. 2016

19:00   Slavnostní zahájení festivalu, vernisáž výstavy obrazů Stefana Birchenedera s hudebním doprovodem folklórní skupiny D’Aufdrahd’n

Stefan Bircheneder, původním povoláním restaurátor kostelních maleb, zaujal během posledních let německou veřejnost nezaměnitelným stylem fotorealistických olejomaleb. Již při prvním pohledu na jeho díla je patrná fascinace industriálním prostředím opuštěných továren, skladů a dílen, které přestaly sloužit svému původnímu účelu. Společným jmenovatelem jeho prací je až archeologicky přesné zobrazení rozpadajících se detailů svědčících o jejich nedávné minulosti.

D’Aufdrahd’n, rodinné folklórní trio hrající od roku 2007 tradiční alpskou lidovou hudbu vystoupí v rámci vernisáže v nástrojovém obsazení harmonika, citera/harfa a baskřídlovka. 


16:00 – 24:00  Biergarten

Stylová pivní zahrada - Biergarten umístěná do krytých prostor Autobusové haly bude po celou dobu festivalu nabízet pestrý hudební program, bavorské točené pivo a tradiční kuchyni.


20:30   D’Aufdrahd’n: Hudební vystoupení v Biergarten.

14.10. 2016

10:00  Projekce německých filmů pro školy


16:00 – 24:00 Biergarten: Pivní zahrada otevřena.


17:00  Prezentace knihy Plzeň – Regensburg. Svatojakubská cesta a evropská identita

Spoluautor knihy Pablo Chacón nás zavede na nepříliš frekventovanou část Svatojakubské cesty spojující dvě partnerská města na české a bavorské straně. Kniha o cestě mezinárodní skupiny poutníků zaznamenává prostřednictvím působivých fotografií a textů v němčině, češtině a španělštině význam Svatojakubské cesty při hledání společné evropské identity.


18:00  Internationale Kurzfilmwoche Regensburg – blok 1

Projekce vybraných německých krátkých filmů z řezenského mezinárodního filmového festivalu.


18:30  Junior orchestr 

Hudební vystoupení dechového orchestru při ZUŠ Bedřicha Smetany v Plzni.


19:00  Andreas Dombert Trio

Poprvé představuje jazzový kytarista Andreas Dombert svou hudbu v triu, nekompromisně a upřímně. Výsledkem je „35“ – nové album, na kterém Dombert obnažuje své hudební kořeny a nechává písně klidně plynout bez zbytečných ozdob a klišé. Pro koncertní turné tria si přizval dvě spřízněné duše, bubeníka Guido Maye a basistu Henninga Sievertse.


21:00  Internationale Kurzfilmwoche Regensburg – blok 2

Projekce vybraných zahraničních krátkých filmů z řezenského mezinárodního filmového festivalu.


15.10. 2016

10:00 – 24:00 Biergarten: Pivní zahrada otevřena


10:15  Císařské divadlo na Zlaté cestě uvádí divadelní představení Norimberk

První pouliční divadelní představení česko-německého ochotnického souboru. Karlův syn Václav IV. je zrovna na návštěvě ve svém rodném Norimberku. Měšťané však z Václavovy přítomnosti vůbec nemají radost. A tak je napadne se krále zbavit za pomoci slavného Norimberského trychtýře…


10:30  Internationale Kurzfilmwoche Regensburg – blok 3 projekce pro děti

Projekce vybraných krátkých filmů pro děti z řezenského mezinárodního filmového festivalu. 


11:30  Vystoupení pěveckého sboru Gymnázia Luďka Pika

Pěvecký sbor Gymnázia Luďka Pika byl založen v roce 1997 a stal se již trvalou součástí této školy. Od roku 2014 pracuje pod vedením Miriam Sudkové, klavírní doprovod zajišťuje Klára Gaierová. Sbor spolupracuje s partnerským gymnáziem v německém Chamu, pořádá pravidelné koncerty a příležitostná vystoupení.


12:30  Císařské divadlo na Zlaté cestě uvádí divadelní představení Hirschau

Druhé pouliční divadelní představení česko-německého ochotnického souboru.  Veselý příběh o návštěvě Karla IV. ve městě Hirschau, při níž má císař městu udělit několik městských práv. Z velké slávy se nakonec stane velká ostuda, která však jednomu člověku zachrání život.


13:00  Deuerlinger Blasmusik, koncert dechové hudby

Nadšení pro bavorskou a českou dechovou hudbu, spousta zábavy při společném muzicírování, desítky let zkušeností při koncertování na lidových slavnostech a repertoár sahající od tradiční bavorské až po českou a moravskou dechovku.


14:00  Císařské divadlo na Zlaté cestě uvádí divadelní představení Norimberk

Repríza představení.


14:30  Vystoupení pěveckého sboru Gymnázia Luďka Pika

Pěvecký sbor Gymnázia Luďka Pika byl založen v roce 1997 a stal se již trvalou součástí této školy. Od roku 2014 pracuje pod vedením Miriam Sudkové, klavírní doprovod zajišťuje Klára Gaierová. Sbor spolupracuje s partnerským gymnáziem v německém Chamu, pořádá pravidelné koncerty a příležitostná vystoupení.


15:15  VTV Almrausch Stamm Regensburg, taneční vystoupení

Spolek Almrausch Stamm z Řezna představí tradiční bavorské kroje, tanec a hudbu. Chybět nebude 

ani vystoupení skupiny Schuhplattler Gruppe s populárním lidovým tancem Schuhplatteln.


16:00  Deuerlinger Blasmusik, koncert dechové hudby


17:00  Císařské divadlo na Zlaté cestě uvádí divadelní představení Hirschau


17:30  VTV Almrausch Stamm Regensburg, taneční vystoupení


18:00  Vyhlášení vítězů taneční soutěže.


20:00  What's Your Favorite Number?, koncert plzeňské skupiny                                                

Skupina vznikla v roce 2010 jako čistě elektronický projekt, míchá old-schoolové 8-bitové zvuky, minimalistické videoprojekce, skočné rytmy, řezavou kytaru, křik a zpěv.


Blink & Remove a Cato Janko, koncert a videomapping

Jedním z hlavních taháků sobotního večera a vyvrcholením celého festivalu bude společný audio-vizuální projekt členů výtvarné skupiny  Blink & Remove a hudebního dua Cato Janko.


Doprovodný program

Po celou dobu festivalu bude do 20:00 zajištěno hlídání dětí v dětském koutku v prostorách foyer.


13.10. 2016

16:00- 20:00, DEPO2015 Foyer, Navrhni si vlastní design trika a hned si ho obleč!


14.10. 2016

12:00-18:00, DEPO2015 Foyer, Letecký modelář – stavba malého kluzáku

12:00-18:00, DEPO2015 Foyer, Létání na leteckém simulátoru

14:00-16:00, DEPO2015 Foyer, Pozdrav ze země – tvorba z recyklovaného materiálu

16:00-18:00, DEPO2015 Foyer, Vyšívání obrázků 

16:00-20:00, DEPO2015 Foyer, Navrhni si vlastní design trika a hned si ho obleč!


15.10. 2016

10:00-20:00, DEPO2015 Foyer, Navrhni si vlastní design trika a hned si ho obleč!

11:00 – 18:00, DEPO2015 nádvoří, Historický park Bärnau-Tachov, povoz z doby Karla IV.

Kulisou pro sobotní představení pouličního divadla bude replika dvouosého středověkého povozu v podobě, v jaké kdysi jezdil po Zlaté cestě. Povoz spolu s výběrem dobového zboží bude mezi jednotlivými představeními k dispozici divákům k prohlédnutí a jeho ozbrojený doprovod bude informovat o cestování a obchodě ve středověku.


12:00-18:00, DEPO2015 Foyer, Česko-německá školka Junikorn - dětské hrátky s němčinou

12:00-18:00, DEPO2015 Foyer, Letecký modelář – stavba malého kluzáku

12:00-18:00, DEPO2015 Foyer, Létání na leteckém simulátoru

14:00-16:00, DEPO2015 Foyer, Pozdrav ze země – tvorba z recyklovaného materiálu

16:00-18:00, DEPO2015 Foyer, Vyšívání obrázků 


Festivalové restaurace

Přijďte ve dnech 13. a 14. 10. ochutnat vybrané bavorské speciality zařazené do poledního menu našich partnerských/festivalových restaurací:

Švejk Restaurant Plzeň, Riegrova 12, 301 00 Plzeň, www.svejkplzen.cz

Restaurace Na Spilce, U Prazdroje 7, 304 97 Plzeň, www.naspilce.com

Pivovarský šenk Na Parkánu, Veleslavínova 4, 301 00 Plzeň, www.naparkanu.com

Restaurace U Salzmannů, Pražská 8, 301 00 Plzeň, www.usalzmannu.com

Restaurant 12, Kopeckého sady 8, 301 00 Plzeň, www.12-restaurant.com Restaurace Bohemia, Anglické nábřeží 1, 301 00 Plzeň, http://bohemia.janakbros.cz Restaurace Pi.Jez.Pi, Americká 38, 301 00 Plzeň, http://pijezpi.janakbros.cz Restaurace Potrefená Husa, Martinská 1, 301 00 Plzeň, http://husaplzen.janakbros.cz Kavárna & bistro PAPPA COFFEE, Veleslavínova 8, 301 00 Plzeň, www.pappacoffee.cz

Bistro Kantýna, Palackého 13, 301 00 Plzeň, www.bistrokantyna.cz

Restaurace U Mansfelda, Dřevěná 9, 301 00 Plzeň, www.umansfelda.cz Hotel Angelo, U Prazdroje 6, 301 00 Plzeň, www.angelo-pilsen.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 13.10.2016 17:03



5 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka