Do Ligy mistrů půjdou viktoriáni s logem nadace na dresech

Potřetí v klubové historii si fotbalisté Viktorie Plzeň zahrají prestižní UEFA Champions League.

Cílená propagace v Plzni

Při této příležitosti se rozhodli, že potřetí podpoří Nadaci pro transplantace kostní dřeně (NTKD). Do registru dobrovolných dárců kostní dřeně vstoupí noví hráči, mládežnický tým U19 a k iniciativě přispěje i generální partner klubu, společnost Doosan Škoda Power. Viktoria se navíc stane prvním českým týmem v historii, jenž bude mít logo nadace přímo na dresech během zápasů Ligy mistrů.

Zahrát si UEFA Champions League je pro většinu hráčů jednou z nejvyšších met, které mohou ve své kariéře dosáhnout. Pořád však existují věci, které jsou mnohem důležitější než vyprodané stadiony, vstřelené branky a získané body. Plzeňská Viktoria proto již před sedmi lety poprvé podpořila Nadaci pro transplantace kostní dřeně. Do registru dárců tehdy vstoupil celý tým pod vedením kapitána Pavla Horvátha, trenér Pavel Vrba či generální manažer klubu Adolf Šádek.

O čtyři roky později se přidali další nováčci v týmu jako Jan Kovařík či Roman Hubník. Nyní čeká Viktorii slavná soutěž potřetí a opět chce pomoci a dát tím naději všem pacientům, kteří čekají na vhodného dárce vzácných krvetvorných buněk. „Liga mistrů je nádherná. Nicméně darovat někomu naději, případně rovnou zachránit lidský život, to je mnohem víc pro všechny z nás. Jsem velmi rád, že můžeme jako klub pomoci,“ říká prezident klubu Tomáš Paclík. „Naše partnerství s Nadací je dlouhodobé. Přemýšleli jsme, jak znovu upozornit na důležitost myšlenky dobrovolného dárcovství krvetvorných buněk a pomoci navýšit počet dárců v registru. Výsledkem je zcela unikátní věc a jsem velmi hrdý na to, že se logo NTKD objeví na našem dresu během všech zápasů v rámci Ligy mistrů,“ dodává.

„Budeme prvním českým klubem v historii, který na svém dresu ponese logo Nadace v rámci evropských pohárů. Jsme velmi rádi, že se nám vše podařilo dohodnout se zástupci UEFA a patří jim za to velké poděkování,“ vysvětluje Jaromír Hamouz, člen nejvyššího klubového managementu a zároveň garant celého projektu. Zároveň připomíná, že možnost nést na svém dresu logo neziskové organizace využívá z velkoklubů například FC Barcelona, na jejímž dresu je možné vidět logo UNICEF.

Až tedy viktoriáni přesně za týden vyběhnou na hřiště Doosan Areny k prvnímu utkání proti CSKA, bude již na dresu ihned pod číslem hráče svítit bílé logo NTKD. „Velmi si vážíme toho, že jsme před lety začali spolupracovat s Viktorkou. I naše organizace má kořeny v Plzni, a toto spojení je velmi pevné a funguje. Věříme, že se nám nyní opět společně podaří rozšířit cíle programu NTKD mezi fanoušky a současně mezi nimi získat další zájemce o vstup do registru dárců,“ věří Pavel Jindra, předseda správní rady NTKD. „Nadace je jednou z nejlepších svého druhu u nás, má skvělé výsledky a jsme rádi, že takto významné a úspěšné subjekty ve svých oborech spolupracují na dobré věci,“ doplnil Jaromír Hamouz.

Připojí se i hráči

„Myslím, že mohu za celou kabinu říct, že rádi pomůžeme. Je to pro nás naprostá samozřejmost. Pokud bychom pomohli někomu zachránit život, je to důležitější věc než fotbal. To vám potvrdí každý,“ říká kapitán týmu Roman Hubník, který je v registru vedený již tři roky. „Tehdy jsem musel ještě podstoupit odběr krve, dnes je to vše mnohem jednodušší,“ má jasno.

Ano. Ke vstupu do registru nyní již kromě potřebné administrativy postačí jednoduchý odběr slin vytřením dutiny ústní. Přímo na speciální tiskové konferenci jej podstoupil obránce Viktorie Luděk Pernica. Stal se tak dalším z potřebných členů registru dárců. „Když mi o tom kluci v kabině řekli, vůbec jsem neváhal. A vím, že nyní se přidají i další nováčci v týmu,“ dodává fotbalista.

Viktoria chystá ve spolupráci s NTKD během podzimu řadu dalších aktivit, jak podpořit a navýšit počet dárců. Kromě nových hráčů A týmu se připojí i členové mládežnického týmu U19, které čekají zápasy v rámci mládežnické UEFA Youth League, do iniciativy se hodlá zapojit i společnost Doosan Škoda Power, generální partner Viktorie. „Během podzimu chystáme řadu dalších aktivací, které nabídnou našim fanouškům možnost, jak se do celého projektu zapojit. Například se budeme snažit, aby mohli vstoupit do registru i přímo na stadionu během vybraných zápasů. O všech těchto aktivitách budeme dopředu informovat,“ dodává mluvčí klubu Václav Hanzlík.

„Našim hlavním cílem je osvěta, vysvětlit lidem, že čím více nás bude, tím více životů můžeme společně zachránit a vstup do registru je dnes velmi jednoduchý,“ říká Pavel Jindra, předseda správní rady NTKD. V současné době je v České republice zaregistrováno 1 % z celé populace.

Výzva kapitána

„Chtěl bych vyzvat všechny naše fanoušky ve věku 18–35 let, aby se k nám přidali. Viktoriánské srdce vždy pomáhá a nyní dává naději,“ vyzývá kapitán Roman Hubník.

Pokud se rozhodnete kapitánovu výzvu přijmout, další kroky jsou velmi jednoduché. „Stačí se jednoduše registrovat na internetu a poté navštívit jedno z dárcovských center, která jsou prakticky v každé krajské nemocnici. Veškeré potřebné informace najdou případní zájemci na www.kostnidren.cz,“ říká Pavel Jindra.

Pro fanoušky Viktorie je tak ideální příležitostí právě FN Plzeň. „Jsme připraveni se každému zájemci věnovat a podat mu veškeré informace. Transplantaci kostní dřeně absolvuje v České republice ročně mnoho pacientů, proto je zapotřebí počet dárců v registru neustále zvyšovat. Pokud splňujete věkový limit a jste zdraví, přijďte se do FN Plzeň zaregistrovat, můžete tím zachránit lidský život. Dárcovství kostní dřeně nebolí,“ říká ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Viktoriánské srdce dává naději. Přidejte se!

Kdo může vstoupit?
 Předpokladem vstupu je samozřejmě ochota darovat krvetvorné buňky člověku, který je potřebuje a upřímný úmysl v registru podle svých možností setrvat. Základní kritéria pro vstup nových dobrovolníků do ČNRDD jsou:
věk 18–35 let
dobrý zdravotní stav, žádné závažné onemocnění v minulosti
ochota překonat určité nepohodlí a ztrátu času, spojené s jednou či několika návštěvami zdravotnického zařízení, případně s odběrem krvetvorných buněk v zájmu záchrany života druhého člověka

Jak se registrovat?
Přihlásit se můžete vyplněním přihlašovacího formuláře „PŘIHLÁŠKA DO REGISTRU“ umístěném v na adrese http://www.kostnidren.cz/formulare/prihlaska případně písemně či telefonicky kontaktovat libovolně zvolené dárcovské či náběrové centrum ČNRDD (viz http://www.kostnidren.cz/kontakty/darcovska-centra... a domluvit si zde osobní schůzku.

Kde najít potřebné informace?
 Vše potřebné naleznete zde: http://www.kostnidren.cz/registr/

Co je NTKD?
Zkratka Nadace pro transplantace kostní dřeně, která pomáhá již od roku 1992 po celé České republice nemocným s onkologickým onemocněním krve, zejména s leukémiemi a lymfomy, ale i s dalšími život ohrožujícími krevními chorobami. Hlavní oblastí naší podpory jsou dárcovství a transplantace krvetvorných buněk. Podporujeme také zlepšování vybavení hemato-onkologických center a laboratoří, přispíváme na vzdělávání, rozvoj vědy a výzkumu v oblasti hemato-onkologie a transplantační medicíny. Podporujeme pacienty, kteří se díky své nemoci dostali do tíživé životní situace.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka