Do oprav školních budov dává letos Plzeň přes 40 milionů korun

Více než 40 milionů korun dává letos město Plzeň na rekonstrukce svých základních škol.

Jarní servisní akce AUTO CB

Maximum prací se snaží zajistit nyní o letních prázdninách. Aktuálně tak například vzniká půdní vestavba na objektu 17. základní školy, řemeslníci přestavují školní družinu s jídelnou v Újezdě, budují jazykové učebny v městském areálu v Sokolovské ulici, v němž sídlí Gymnázium Františka Křižíka a další. Kromě velkých projektů město zajištuje na školách i menší úpravy, tedy výměny oken, rekonstrukce sociálních zařízení a podobně.

„Veškeré investice do našich školních budov se snažíme naplánovat tak, aby nezasahovaly do výuky. Obtížné je to ale u těch největších projektů, proto letos například žákům 17. základní školy začaly prázdniny o týden dříve než ostatním,“ přiblížil primátor města Martin Zrzavecký. Město Plzeň zřizuje 26 základních škol, které navštěvuje kolem 14 tisíc dětí.

Na 17. základní škole v Malické ulici ve čtvrti Roudná buduje specializovaná firma půdní vestavbu, jde o akci za 7,724 milionu korun bez DPH. Z toho důvodu dostaly děti o týden dříve vysvědčení a o týden později je čeká nástup do školy. Vestavba má být hotova do konce září.  „V podkroví objektu vzniknou nové specializované učebny pro přírodní vědy a práci s digitálními technologiemi. Součástí je také vybavení prostor novým nábytkem a moderními učebními pomůckami. Nezbytným předpokladem je zajištění bezbariérového přístupu odborných učeben pro žáky se zdravotním postižením. Zároveň bude investováno do zajištění vnitřní konektivity stávající budovy, tedy do rekonstrukce LAN,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Nové zázemí pro žáky vzniká také v městském školním areálu v Sokolovské ulici, v níž od roku 2006 sídlí i Gymnázium Františka Křižíka. Nový pavilon s pěti odbornými jazykovými učebnami a moderním vybavením bude mít kapacitu 87 žáků. Hlavním cílem projektu je zkvalitnit vzdělávání v komunikaci v cizích jazycích, k tomu žáci i učitelé využijí nejmodernější metody výuky, tedy iPady, elektronické učebnice, aplikace a programy. Do výuky se také zapojí odborníci ze spolupracujících vysokých škol a rodilí mluvčí. Celkové náklady projektu jsou 11,9 milionu korun, evropská dotace činí 10,7 milionů korun.
 
Plzeň investuje i do sportovišť při školách, ještě před prázdninami tak dokončila například za více než dva miliony korun bez DPH nové víceúčelové hřiště pro míčové hry při 26. Základní škole v Liticích. Hřiště má moderní povrch, je odvodněno, má i malou tribunu. Za 7,8 milionu se aktuálně pracuje na hřišti u 14. základní školy v Zábělské ulici. Základní škola Újezd za 14 milionů korun přistavuje školní družinu s jídelnou, 15. základní škola za 4,2 milionu bez daně rekonstruuje dvě tělocvičny, kdy se v nich mění palubovka a topení.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 30.07.2018 10:30



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka