Do Techmanie se od pondělka vrací expozice Pod hladinou

Od 19. února mohou zájemci odhalit sílu moří a oceánů, která vládne světu Pod hladinou. Instalace čtrnácti interaktivních exponátů umístěných v osmi velkých přepravních kontejnerech se do Techmanie v Plzni vrací po více než roce.

Cílená propagace v Plzni

Každý může vidět a sám experimentovat s tím, jaké síly na moři působí. Vyzkoušet si, jak vznikají vlny, vodní víry či dokonce tsunami. „Na celé Zemi je těžko představitelných téměř 1,5 miliardy kilometrů krychlových vody. Její velká část se - v podobě vodních ploch, jako jsou například moře a oceány - nachází na zemském povrchu, kde zabírá asi 70 procent,“ přibližuje inspiraci interaktivní expozice Pod hladinou její garantka Karolína Zábranská.

Člověk se v průběhu dlouhých let naučil moře a oceány využívat ve svůj prospěch jako zdroj surovin pro výrobu či obživu. Později začal zkoumat příčiny různých jevů ovlivňujících lidské životy jako je vznik vodních vírů nebo přílivových vln. „Zkoumání moří a oceánů je nikdy nekončící proces, který nám pomáhá v dlouhodobě udržitelném rozvoji využívání přírodních zdrojů a jejich ochrany,“ dodává garantka expozice.

Věda je ale v Techmanii hlavně zábava, a zájemci tak můžou na vlastní kůži zažít únik z potápějícího se parníku anebo se naučit správně uvázat loď ke břehu tak, aby neuplavala.

Součástí interaktivních exponátů jsou také ilustrační videa a řada atraktivních odborných informací. Každý si tak přijde na své. Stejně jako Techmania Science Center je i sama expozice Pod Hladinou určena celá rodině.

Autorem interaktivní expozice Pod hladinou je estonské science center AHHAA ve spolupráci s námořním muzeem. Expozici Pod hladinou bude možné v plzeňské Techmanii navštívit do konce roku.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 18.02.2018 10:30



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka