Dobrovolníci Tady a Teď pomáhají školákům v Plzni. Připojte se k nim

Školní látku nezvládal, paní učitelka si byla v pololetí téměř jistá, že bude muset opakovat hned první třídu. Ve druhém pololetí ale nastal obrat. Pětky a poznámky vystřídaly jedničky, dvojky a také pochvaly od učitelky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Takovou změnu v minulém školním roce zařídil hrdina - jeden z dobrovolníků plzeňské Společnosti Tady a Teď. Organizace aktuálně hledá dobrovolníky nové. Stačí mít pár hodin týdně čas a hrdiny se můžete stát také. 

„Je důležité si uvědomit, že ne všechny děti mají svůj vlastní pokojík a psací stůl pro přípravu domácích úkolů, ani rodiče, kteří by jim mohli s učením pomáhat. Bydlí totiž třeba na ubytovně v jedné místnosti s celou rodinou, jiné žijí jen s matkou, která tak tak zvládá zajištění základní péče o děti, když musí chodit do dvou mizerně placených zaměstnání naráz. Právě takovým dětem pomáháme společně s dobrovolníky s učením,“ vysvětluje Miroslav Gažák, ředitel Společnosti Tady a Teď.

Složité situace, ve kterých se děti mohou vyskytnout, přibližuje na příběhu desetiletého klučiny. Jeho rodina se loni přistěhovala ze zahraničí. „Byl přeřazen o dvě třídy níže a z českého jazyka byl klasifikován až v srpnu a to nedostatečnou,“ přibližuje ředitel společnosti. S dobrovolnicí se pak učil třikrát týdně. „Nerozuměl vůbec tomu, proč by měl chodit o dva roky níže. Reparát se mu povedl. Po stěhování rodiny následoval i přestup na jinou školu, kde již nedostal z českého jazyka horší známku než chvalitebnou,“ vypráví Miroslav Gažák. Hoch se doučuje s dobrovolnicí i nadále.

Dobrovolníci pomáhají organizaci zpravidla jednou týdně a doučují dítě přímo u něj doma. „Konkrétní dítě vybíráme společně s dobrovolníkem tak, aby dobrovolníkovi vyhovoval věk dítěte i doučované předměty. Jsme si vědomi, že si dobrovolníci v některých situacích nemusí vědět rady a součástí spolupráce je tak i vzdělávání a pravidelná podpora ze strany našich pracovníků,“ vysvětluje Miroslav Gažák. Zájemcům, zejména studentům, pak organizace nabízí i potvrzení o praxi, které jim může v budoucnu pomoci při shánění zaměstnání.

Potenciální zájemci o dobrovolnickou spolupráci najdou více informací na webu: www.tadyated.org/dobrovolnictvi.   


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 25.11.2017 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka