Dobrovolníci z celého světa přijedou upravovat Městskou plovárnu a okolní břehy řeky

Od 16. do 30. července na obnovenou Městskou plovárnu v Plzni opět zavítá skupina zahraničních dobrovolníků. Pod vedením spolku Pěstuj prostor navážou na práci svých předchůdců a dva týdny budou pokračovat v úpravách samotné plovárny i jejího okolí. Volnočasový program jim 20. a 21. července zpestří Plovárenské dny – tradiční akce určená pro širokou veřejnost.

Cílená propagace v Plzni

Městská plovárna byla obnovena na podnět iniciativy Maják Plzně během mezinárodního dobrovolnického workcampu v roce 2014. Od té doby ji, včetně okolních břehů řeky a přístupové trasy od centra města, postupně vylepšujeme. Neocenitelnou pomocí nám jsou místní i zahraniční dobrovolníci. Tento rok kromě údržby vegetace a dříve vytvořeného mobiliáře vyrobíme několik nových mol. Montovat se bude i výstavní pavilon „2x10 a zdar” od architektonického studia H3T, který Plovárna získala díky Landscape festivalu Plzeň,” říká Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor. „Dobrovolníci se také budou podílet na přípravě programu Plovárenských dní, které každoročně nabízí Plzeňanům pestrý program pro děti i dospělé,” dodává.

Původně měli workcampeři pomoci i se zpřístupněním dnes uzavřené části Papírenského parku veřejnosti. Projekt však musel být zejména kvůli časově velmi náročným právním záležitostem a dalším komplikacím odložen. „Papírenský park zůstává naší srdeční záležitostí. Nabídli jsme městu, obvodu i vlastníkovi pozemku spolupráci na organizaci zapojení dobrovolníků do projektu, což by úpravy nezbytné pro otevření parku lidem výrazně zlevnilo. Věříme, že bude zájem projekt v budoucnu uskutečnit.,” říká Marek Sivák, předseda spolku Pěstuj prostor.

Složení účastníků letošního workcampu, pořádaného ve spolupráci s organizací INEX-SDA, je obzvlášť pestré – dva týdny v Plzni stráví mladí lidé z Turecka, Číny, USA, Indie, Srbska, Slovinska a Španělska. Kromě záslužné práce je čeká i zajímavý volnočasový program. „Plánujeme například návštěvu Plzeňského Prazdroje nebo výstavy Nomádi v DEPO2015,” uvádí Tereza Vránková, jedna z vedoucích skupiny dobrovolníků za INEX-SDA.

Organizátoři tradičně k účastní na workcampu zvou i místní obyvatele: „Budeme rádi, když se k zahraničním dobrovolníkům připojí i nadšenci a pomocníci z řad plzeňské veřejnosti. Vítáme každého bez rozdílu věku. Lidé se mohou hlásit na e-mailu info@pestujprostor.cz,” říká Silvie Hašlová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka