Domácnosti v kraji: Elektřina na ohřev vody, plyn na topení

Ve spotřebě energie, paliv, jejich druhové preferenci a následném využití se odráží nejen ekonomická, ale i sociálně-environmentální situace ve světě. Z důvodu trvale udržitelného rozvoje převládají současné trendy v úspoře energie.

Cílená propagace v Plzni

Až 85 % domácností v Plzeňském kraji využívá některý ze způsobu zateplení domů, nejčastěji formou tepelně-izolačních oken. Naopak stále dochází k prohlubování závislosti na elektřině. Televizi vlastní téměř všechny domácnosti, které u ní tráví v průměru 27 hodin týdně.

„Z výsledků šetření Energo 2015 vyplývá, že 85 % obydlených bytů v Plzeňském kraji disponuje alespoň jedním způsobem zateplení domů. Na ekonomické úspoře domácností se v 80 % podílí tepelně-izolační okna, ve 41 % zateplení stěn a ve 34 % zateplení střechy. Jen 15 % domácností v kraji nevyužívá žádnou formu zateplení,“ popsal současný stav objektů ředitel Krajské správy ČSÚ v Plzni Miloslav Chlad.

Pro české domácnosti je elektřina samozřejmostí, nejvíce ji v kraji využívají na vaření (81,7 % domácností), dále pak na ohřev vody (46,7 %) a jen 7,4 % domácností elektřinou topí. Na elektřině je v domácnosti závislá většina spotřebičů. Spotřebu nejvíce ovlivňují televizory, chladničky kombinované s mrazáky a automatické pračky. V Plzeňském kraji mělo televizi 98 % domácností, z toho 28 % vlastnilo doma více než jednu. „Lidé tráví čas nejen u televize, ale i u počítače. Ten vlastní 68 % domácností v kraji a využívají ho v průměru 23 hodin týdně,“ doplnila Lenka Křížová, vedoucí oddělení informačních služeb. Každá domácnost průměrně zaplatí za spotřebu elektřiny 14 tisíc korun ročně.

Kromě elektřiny lidé nejčastěji využívají jako zdroj energie zemní plyn, a to především na vaření a k vytápění. Zde je patrná diferenciace mezi rodinnými a bytovými domy. Na území republiky se častěji topí a ohřívá voda plynem v rodinných domech než v domech bytových. Zde lidé využívají spíše nakupované teplo. Na plynu zase častěji vaří domácnosti v bytových domech.

V Plzeňském kraji využívá auto 68,7 % domácností a 17,3 % z nich používá dokonce dvě nebo více vozidel. Lidé nejčastěji jezdí s auty na benzin s obsahem do 1,6 l. Domácnosti v průměru ročně ujedou 8 366 km v ČR a 960 km v zahraničí. Průměrná spotřeba činila 6,7 l na 100 km.

Výběrové šetření o energetické spotřebě v domácnostech Energo 2015 proběhlo v období od července 2015 do ledna 2016 v přibližně 20 000 domácnostech na celém území České republiky. Další informace naleznete zde: https://www.czso.cz/csu/czso/pres-polovinu-energie-protopime nebo v publikaci Spotřeba paliv a energií v domácnostech: https://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-paliv-a-energii-v-domacnostech.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 27.02.2017 10:12



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka