Domažlický pivovar láká na historii piva

Pivo i pivovarnictví jsou v posledních letech velkým turistickým lákadlem.

Jarní servisní akce AUTO CB

Svůj pivovar mají i Domažlice. Kulturní centrum – Pivovar Domažlice nabízí prostřednictvím své expozice celou řadu zajímavostí a informací o pivovarnictví na Domažlicku. To vše navíc v netradičně řešených prostorách s prosklenými lávkami.

Kulturní centrum – Pivovar Domažlice vzniklo s přispěním Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad v části bývalé sušárny sladu historické budovy městského pivovaru. „Byly zde vytvořeny nové expozice o regionálním pivovarnictví a o městě a regionu,“ uvedla Michaela Šímová, ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

Domažlický pivovar byl postaven v poslední dekádě 19. století. Tehdejší pražská firma Novák a Jahn dokončila v roce 1892 varnu a o čtyři roky později i sladovnu. Díky dalšímu rozmachu pivovarnictví byly po přelomu století dostavěny ještě sklepy nebo kotelna. K útlumu potom došlo během 1. světové války, kdy byl pivovar v Domažlicích dokonce na několik měsíců uzavřen. V poválečných letech byl areál opraven a modernizován.

Po znárodnění spadal do podniku Západočeské pivovary a v 80. letech minulého století se stal součástí podniku Plzeňské pivovary, s. p. Právě z této doby pocházel také komín, který se stal jedním z posledních z cihel postavených továrních komínů na území republiky. Stavěn byl ve dnech 20. 8. – 2. 11. 1984. V roce 1994 přešel pivovar pod Plzeňský Prazdroj, a. s., v roce 1996 byl uzavřen. Zanikly tak originální značky, třeba Purkmistr, Prior nebo Radní.

V roce 2002 se chátrající objekt stal majetkem města a na jaře 2004 začal být demolován. Rozebrán byl i unikátní komín, který se tak nestihl „dožít“ ani svých dvacátých narozenin. Zůstala pouze původní sladovna, nová sladovna a hvozd.

„S přispěním Regionálního operačního programu Jihozápad byly v části historické budovy městského pivovaru, v bývalé sušárně sladu, vytvořeny nové expozice o regionálním pivovarnictví a o městě a regionu. Město Domažlice původní budovu zrekonstruovalo podle návrhu architektonického týmu MEPRO,“ řekl náměstek hejtmana Plzeňské kraje a předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Ivo Grüner.


The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 6 roky

    Hlavně ať tam zase nezačnou vařit. Když komouši rozhodli, že se bude vařit v Domažlicích a zrušili pivovar v Koutě na Šumavě, kde byla nejlepší voda, bylo hotovo. Domažlické se nedalo nikdy pít, stejně jako Staropramen, chutná až pátý žejdlík.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka