Dožínky Plzeňského kraje oživily v sobotu Tachov

Letos již poosmé uspořádalo hejtmanství tradiční oslavy ukončení sklizně a poděkování za úrodu, a to tentokrát v Tachově.

Cílená propagace v Plzni

Spojeny byly s dožínkovým trhem, který nabídl ochutnávku oceněných Regionálních potravin Plzeňského kraje a nechyběl dožínkový průvod spojený s předáním dožínkového věnce a kytice hejtmanovi Plzeňského kraje a starostovi města. Tradiční akce za slunného počasí přilákala velké množství lidí.

Tachovské náměstí Republiky ožilo už dopoledne hudbou kapely Amátovka, poté vystoupením folklórního souboru Kaštánek při DD Tachov a Tachovského dětského sboru. Ocenění zemědělců Plzeňského kraje, které doporučila Krajská agrární komora Plzeň a Asociace soukromého zemědělství ČR, proběhlo bezprostředně po slavnostním zahájení akce před polednem. Stánky během celého dne nabízely ochutnávky regionálních produktů.

Tradiční dožínkový průvod

Součástí dožínek i tentokrát byl dožínkový průvod s koňskými povozy, krojovanými zpěváky a muzikanty. Návštěvníci si mohli prohlédnout ukázky zdobení vozů, koní a vazeb dožínkových věnců společně s ochutnávkami regionálních potravin přímo v zahradě Muzea Českého lesa.

Právě ze zahrady muzea před polednem vyšel za doprovodu Dechového orchestru mladých Tachov dožínkový průvod. Přesunul se na náměstí Republiky, kde chasa předala hejtmanovi Plzeňského kraje Josefu Bernardovi dožínkový věnec a starostovi Tachova Jiřímu Stručkovi dožínkovou kytici, jak tomu je každou dožínkovou slavnost. Nechybělo ani tradiční žehnání úrody páterem a hejtman společně se starostou pak čepovali návštěvníkům pivo.

„Je mi ctí převzít tradiční dožínkový věnec a narazit první sud piva. Je to součástí tradice dožínek a právě tradice je to, co současná společnost potřebuje. Tradice jsou tím, co lidi ve společnosti spojuje,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

Na pódiu se po skončení oficiální části slavností vystřídal Folklórní soubor Úsměv Horní Bříza a po něm pak kapela NO NAME.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 16.09.2018 08:10



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka