Dramatický osud Jakuba Jana Ryby uvede ve světové premiéře plzeňské divadlo

Divadlo Josefa Kajetána Tyla uvede v sobotu 14. října ve světové premiéře operu Jakub Jan Ryba. Režie dramatického osudu tohoto skladatele se ujal Tomáš Pilař, hudebního nastudování Jiří Štrunc.

Jarní servisní akce AUTO CB

Inscenace připomene život a dílo autora České mše vánoční, jehož život byl spjat se západočeským regionem. Narodil se v Přešticích a za svůj opus Stabat Mater byl jmenován čestným občanem města Plzně.

Jakub Jan Ryba (1756-1815) byl autorem slavné České mše vánoční, také uváděné Hej, mistře, ale vytvořil rozsáhlé a žánrově rozmanité dílo. Byl hudebním teoretikem a osvícenským pedagogem. Od roku 1788 působil jako kantor v Rožmitále pod Třemšínem, kde dobrovolně odešel z tohoto světa. Působení na rožmitálské škole bylo poznamenáno častými spory se zdejším farářem a rodiči, kterým připadala škola zbytečná a své děti využívali jako pracovní sílu.

Tímto osudem se nechal inspirovat renomovaný současný skladatel Miroslav Kubička, jenž na opeře pracoval více než deset let. Domnívá se, že Jakub Jan Ryba se při skládání hudby nechal inspirovat zvukem pastýřské trouby, kterou denně slýchával. V opeře je použit motiv konkrétního pastýřského vytrubování z Rožmitálska pro navození správné atmosféry. Pastýřskou troubu získalo divadlo od výrobce ze Slovenska.

Autorem libreta je dramatik, libretista a režisér Jaroslav Gillar, někdejší umělecký šéf Divadla Na Zábradlí, který v emigraci tvořil na mnoha scénách ve Švýcarsku. Kostýmy jsou navrženy podle dobových střihů, šity jsou ale z úpletu, aby evokovaly zimní období, kdy se děj odehrává.

V titulní roli Jakuba Jana Ryby alternují Tomáš Kořínek s Jaroslavem Březinou, jeho ženu Annu ztvární Ivana Veberová nebo Petra Alvarez Šimková.

foto: djkt.eu

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
13.10.2017 16:00



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka