Dubnová Beseda nabízí Ondřeje Havelku, bratry Ebeny i Troškovy úsměvy

V polovině dubna (16. 4. od 20:30 hod.) se v Besedě bude číst Nejlepší kniha o Fake News! Další díl oblíbeného LiStOVáNí.cz představí knihu věnovanou fake news.

Cílená propagace v Plzni

Média, politici, sociální sítě – ze všech těchto zdrojů se na nás neustále valí dohady o tom, kdo, jak a proč se nás snaží dezinformovat. Co ale často opakovaná spojení fake news, dezinformace a alternativní fakta zahrnují? Jedná se o fenomén posledních let, nebo jsou tu s námi, šikovně skryté, už dlouhá staletí? Jak je možné, že fungují? Kdo a proč je vypouští? A co je hlavní, jak se proti nim můžeme bránit?  LiStOVáNí.cz tak navazuje na úspěšnou adaptaci Ekonomie dobra a zla a přináší na jeviště opět další vysoce aktuální vědecko-naučný text, vtipnou, neotřelou scénickou formou.

Kino Beseda v dubnu láká hlavně na letošní oscarové snímky  Tři billboardy kousek za Ebbingem (4. 4.), Čtverec (9. 4.), Nejtemnější hodina (13. 4.) Dej mi své jméno (16. 4.) a Nit z přízraků (18. 4.).

Z novinek se můžete těšit na poslední film Jiřího Vejdělka  Tátova volha (6. 4., 12. 4.), komedii Souboj pohlaví (27. 4.) s Emmou Stone jako silnou ženou a feministkou a Stevem Carellem coby sexistickým šovinistou. Poslední dubnový den vás v sále Kina Beseda čeká Noční hra, v níž pravidelné společenské herní večery několika párů naberou obrátky ve chvíli, jeden z párů zorganizuje párty se záhadnou vraždou… Životopisné drama Máří Magdaléna (11. 4.) nabídne příběh jedné z nejtajemnějších ženských postav naší civilizace a do Kina Beseda znovu nakoukne i Prezident Blaník (5. 4.).

V dubnu si na své přijdou hlavně hudební fanoušci. Snímek Manic Street Preachers: No Manifesto (8. 4.) mapuje kariéru velšské rockové kapely. Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen (12. 4.) vás zavede na koncert do kodaňské Royal Areny, Kde Nick Cave vystoupil v rámci koncertní šnůry v roce 2017. Scream for me Sarajevo (25. 4.) nabízí úžasný příběh o neuvěřitelném rockovém koncertu, který odehrál frontman kapely Iron Maiden Bruce Dickinson v roce 1994 uprostřed obléhání Sarajeva.

HUDBA


http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2

4.4. 20:00 Po siréně swing

Tradičnítančírny "Po siréně swing!" se od jara stěhují do Měšťanské besedy. Pořádající Pilsner Jazz Bands repertoárem slavných swingových skladeb z per Duke Ellingtona,Counta Basieho nebo i Glenna Millera k sobě zve každou prvnístředu v měsíci další české kapely. V dubnu přijedousympatičtí HotWings s celou řadou našlapaných skladeb hudby let třicátých ažpadesátých.
Samotné tančírně přechází od 18:30 i lekce swingového tančení s Lenkou Sekaninovou- pro majitele vstupenek na tančírnu účast zdarma.

Pořadatel Pilsner Jazz Band

8.4.19:00 Bratři Ebenové

Bratři Ebenové jsou asi nejzvláštnější skupinou v historii české populární hudby. Kryštof, Marek a David, synové skladatele PetraEbena a synovci Ilji Hurníka, vlastně do žádného hudebního proudu nepatří. Spojení Markovy kytary, Kryštofova klavíru či flétny, Davidova klarinetu a sopránsaxofonu vytváří ojedinělý ebenovský sound, obohacený dalšími nástroji. Již koncem sedmdesátých let, kdy Ebeni vstupovali na scénu, se v jejich hudbě proplétaly vlivy klasiky, folku, rocku či jazzu a prvky vytříbeného hudebního humoru.

9.4.19:00 Zpívám, tedy jsem

Při hudebních večerech tradičního cyklu, který uvádí Jiří Untermüller, uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru DJKT, mezi nimiž budou Venuše Dvořáková, Roman Krebs, Hana Spinethová a další.

Klavírní doprovod: Táňa Vaněčková / Ivana Janečková

9.4.19:00 Daniel Landa - Autorské čtení nové knihy s kytarou

Speciálnívystoupení jednoho z nejpopulárnějších českých umělců.

Autorské čtení Daniela Landy z nové knihy "Obvšeník" a známé písně za doprovodu akustické kytary.

Pořadatel3K Production s.r.o.

15.4.19:00 Ondřej Havelka & Melody Makers: Rhapsodie v modrém pokoji

Dva muži mezi nebem a jazzem

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers dali dohromady zbrusu nový program a v polovině dubna se s ním pochlubí v Měšťanské besedě. Program nese název Rhapsodie v modrém pokoji a celý večer se ponese v duchu porovnání hudebního talentu dvou velikánů – Jaroslava Ježka a George Gershwina.

Přijďte si užít večer plný skladeb těchto autorů a jejich vrstevníků.

22.4.19:00 Pražský filmový orchestr: Koncert filmové hudby

Dirigent :Jiří Korynta

StarWars, Harry Potter, Indiana Jones či Saving Private Ryan, filmy a ságy, které kromě celosvětové publicity pojí také jméno skladatele Johna Williamse, který letos v únoru oslavil své 86 .narozeniny.

Výše jmenované tituly společně s mnoha dalšími jako Alenka v Říši divů, Piráti z Karibiku, Contact či Inception tvoří náplň programu koncertu Pražského filmového orchestru. Ten již pátýmrokem přiváží pro plzeňské a západočeské publikum vystoupení plné premiér. Premiér nejen v podobě titulů, ale také v tom, ž ePražský filmový orchestr poprvé vystoupí v Plzni i v doprovodu sborů Cantidi Praga pod vedením Jana Svejkovského a Pražského filmového sboru se sbormistryní Kamilou Tůmovou.

Koncert v prostorách velké haly DEPA2015, industriálního prostoru, k moderní filmové hudbě přímo vybízí.

Přijďte si užít výběr té nejpoutavější hudby stříbrného plátna vpodání symfonického orchestru a sborů!

25.4.19:30 Čechomor hraje pro Pomocné tlapky

Nechte se pozvat na koncert skupiny Čechomor pro dobrou věc!

Pražská hudební skupina hrající české, moravské a slovenské lidové písně. Za dobu svého působení procestovala celou Evropu, Severní Ameriku a Rusko, spolupracovala s divadlem Na Palmovce, bratry Formany, divadlem Continuo a dalšími významnými umělci.

Složení kapely: František Černý, Karel Holas, Radek Pobořil, Michal Pavlík, Taras Voloshchuk, Michael Vašíček, Patrik Sas

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3

9.4.19:00 Daniel Landa - Autorské čtení nové knihy s kytarou

Speciální vystoupení jednoho z nejpopulárnějších českých umělců.

Autorské čtení Daniela Landy z nové knihy "Obvšeník" a známé písně za doprovodu akustické kytary.

Pořadatel3K Production s.r.o.

11.4.19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívatna slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou,o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

16.4.20:30 LiStOVáNí.cz: Nejlepší kniha o Fake News!!!

Miloše Zemana můžete přijít volit až v druhém kole! Ta zpráva byla, jak jistě víte, falešná, asi jako ta raketa mířící na Hawaii.

Média, politici, sociální sítě – ze všech těchto zdrojů se na nás neustále valí dohady o tom, kdo, jak a proč se nás snaží dezinformovat. Co ale často opakovaná spojení fake news, dezinformace a alternativní fakta zahrnují? Jedná se o fenomén posledních let, nebo jsou tu s námi, šikovně skryté, už dlouhá staletí? Jak je možné, že fungují? Kdo a proč je vypouští? A co je hlavní, jak se proti nim můžeme bránit?   

LiStOVáNí tak navazuje na úspěšnou adaptaci Ekonomie dobra a zla a přinášína jeviště opět další vysoce aktuální vědecko-naučný text ,vtipnou, neotřelou scénickou formou.

Účinkují: Alan Novotný (alternuje Jan Brožek) a Jiří Ressler (alternujePetra Bučková)

26.4.19:00 Úsměvy Zdeňka Trošky s písničkami Simony Klímové

Známý český režisér Zdeněk Troška vypráví nejen o filmech, které všichni známe, ale i o jídle, dietách a dobrotách ve všech podobách. Samozřejmě uslyšíte i veselé zážitky z natáčenía z bujarého mládí. Večer doprovodí písničkami Simona Klímová.

Pořad je koncipován do dvou bloků s přestávkou, během které návštěvníci můžou napsat na lístečky své dotazy na oba aktéry. Stejně tak si mohou zakoupit dva díly kuchařky Zdeňka Trošky s názvem Nebe v hubě nebo CD Simony Klímové.

OSTATNÍ ŽÁNRY

6.4. 2018 20:00 Poslední v Aleppu

V rámci festivalu Arabfest

DivadélkoJoNáš

Originálnínázev: Last Men in Allepo
Režisér: Feras Fayyad
Země: Dánsko, Sýrie, Německo | 2017

Žánr: dokument

Stopáž:104 minut

Strhující dokument Poslední v Aleppu bezprostředně zachycuje každodenní boj dobrovolníků z tzv. Bílých přileb. Za neustálého bombardování a ostřelování riskují své životy, aby poskytli první pomoc zraněným v troskách válkou zmítaného města. Jak dlouho lze čelit všudypřítomné hrozbě smrti a utrpení?Utečou jako tisíce dalších nebo budou bojovat za svoji zemi dál?

Dokument syrského režiséra Ferase Fayyada vyhrál v roce 2017 na Sundance festivalu prestižní ocenění „World Documentary Grand Jury Prize“ a je nominován na letošního Oscara.

13.4.18:00 Taneční večer

Cyklus tanečních večerů pro seniory v režii Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. K tanci a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

VSTUPZDARMA

CESTOVÁNÍS BESEDOU

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?genre=96&theme=13

10.4. 19:00 SríLanka

Přednáší: Miloslav Martan

Srí Lanka neboli Cejlon je jeden z nejkrásnějších ostrovů světa. Historická královská města ukrytá hluboko v pralesích, buddhistické i hinduistické památky, jeskyní a skalní chrámy, koloniální města, národní parky s volně žijícími slony, krásné pláže a hlavně hory s úchvatnými čajovými plantážemi. Několik památek UNESCO, skvělé jídlo a hlavně úžasní lidé.Taková je Srí Lanka. Prostě ráj na zemi, který musíte vidět!

Miloslav Martan

Milovník přírody, cestovatel, fotograf a spolumajitel cestovní kanceláře. Rodák ze Šumavy, který nalezl svůj druhý domov na americkém západě. Místní parky navštívil již na dvaceti cestách a do Yellowstonu jezdí nepřetržitě každý rok již 7 let. Autor několika fotografických výstav, turistických průvodců a knih o Šumavě.

26.4.19:00 Švýcarsko - velká cesta srdcem Alp

cestovatelská diashow Martina Loewa

To nejlepší ze země, kde jsou hory doma a vlaky jezdí na minutu přesně.

Alpské štíty, ledovce i rozkvetlé louky s dřevěnými salašemi. Výtečné sýry, neodolatelná čokoláda a lahodné víno, ale také mohutné hrady, průzračná jezera či malebná města.

Web Martina Loewa: www.promitani.cz

AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5

8.4. 14:30; 16:00 O námořníku Čepičkovi (Basta-Fidli loutkovédivadlo)

Hledá se princezna Alénka! Jen odvážný námořníček Čepička beze strachu vyráží na dobrodružnou plavbu za princeznou! Hrooozný pirát Sakradrát, zlatovlasá mořská panna a obří had! To všechno uvidíte na vlastní vykulené oči.

Vhodnépro děti 3+

14.4. 14:30 Hravá sobota plná kouzel

Čáry-máry-fuk! Holka nebo kluk? Neseď doma na peci. Vyčarujeme legraci!

No vážně - tuhle sobotu budeme čarovat. Nevěříte? Tak se přijďte přesvědčit. Těšíme se na malé čarodějky i malé kouzelníky.

Vhodnépro děti 3+

15.4. 14:30; 16:00 Zlatovláska (Divadlo Dráček)

Klasická loutková pohádky podle předlohy Karla Jaromíra Erbena. Spolu s loutkami mohou diváci prožít strastiplnou cestu Jiříka za zlatovlasou pannou.

Vhodnépro děti 3+

29.4.14:30; 16:00 Pepo tak už dost (Divadelní společnost M+M)

Zbrusu nová pohádka oblíbeného divadla z Hranic u Aše.

Vhodnépro děti 3+

KINOBESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

4.4. 2018 19:15 Tři billboardy kousek za Ebbingem
ZEMĚ/ ROK: USA / 2017
REŽIE: Martin McDonagh
HRAJÍ: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornishad.
ZNĚNÍ: anglicky s českými titulky
DOBA TRVÁNÍ:115 min

2 Oscary, 4 Zlaté glóby (včetně toho pro nejlepší film), 9 nominací BAFTA

Tři billboardy kousek za Ebbingem je temné komediální drama držitele ceny Akademie Martina McDonagha (V Bruggách). Když ani po několikaměsících není vypátrán pachatel vraždy její dcery, udělá Mildred Hayesová (Oscarem oceněná Frances McDormand) odvážný krok a pronajme si tři billboardy, které vedou směrem k jejímu městu a které obsahují kontroverzní zprávu určenou Williamu Willoughbymu (na cenu Akademie nominovaný Woody Harrelson), váženému policejnímu šéfovi. Když se do věci vloží jeho zástupce Dixon (Sam Rockwell), nevyzrálý maminčin chlapeček se zálibou v násilí, bitva mezi Mildred a ebbingskou rukou zákona se rozhoř ínaplno.

5.4. 2018 17:00 Prezident Blaník
ZEMĚ/ ROK: CZ / 2018
REŽIE: Marek Najbrt
HRAJÍ: Marek Daniel, Michal Dalecký, Halka Třešňáková a další
ZNĚNÍ: česky
DOBA TRVÁNÍ: 90 minut

Tonda Blaník ohlásil prezidentskou kandidaturu. V kampani slíbil máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny a sehnal i 100 000 podpisů. Žížala to ale zvrtal a nedoručil včas podpisové archy na Ministerstvo vnitra. Tonda Blaník se ale nevzdává a pokračuje ve snaze zachránit českou zemi.

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

5.4. 2018  9:15 Terra Masonica

Unikátní celovečerní dokumentární snímek belgického režiséra Tristana Bourlarda vznikl při příležitosti letošního výročí 300 let od zrodu svobodného zednářství. Moderním a vizuálně atraktivním způsobem dává nahlédnout pootevřenými dveřmi do skrytého světa svobodných zednářů.

Autoři snímku navštívili osmdesát lóží svobodných zednářů v celém světě – na starém kontinentě, ve Spojených státech, Latinské Americe, ale i v Indii, afrických zemích, severských státech Evropy, v bývalém východním bloku a v řadě dalších známých i exotických míst naší planety. Film je uváděn v původním znění s českými titulky.

6.4. 2018 20:00 Poslední v Aleppu

V rámci festivalu Arabfest

Divadélko JoNáš

Originální název: Last Men in Allepo
Režisér :Feras Fayyad
Země: Dánsko, Sýrie, Německo | 2017

Žánr: dokument

Stopáž:104 minut

Strhující dokument Poslední v Aleppu bezprostředně zachycuje každodenní boj dobrovolníků z  tzv. Bílých přileb. Za neustálého bombardování a ostřelování riskují své životy, aby poskytli první pomoc zraněným v troskách válkou zmítaného města. Jak dlouho lze čelit všudypřítomné hrozbě smrti a utrpení? Utečou jako tisíce dalších nebo budou bojovat za svoji zemi dál?

Dokument syrského režiséra Ferase Fayyada vyhrál v roce 2017 na Sundance festivalu prestižní ocenění „World Documentary Grand Jury Prize“ a je nominován na letošního Oscara.

6.4. 2018 18:00 Tátova volha

12.4. 2018 18:00
ZEMĚ/ ROK: ČR / 2018
REŽIE: Jiří Vejdělek
HRAJÍ: Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová, Martin Myšička, Boleslav Polívka, Emilia Vášaryová ad.

ZNĚNÍ:česky

Eva (Eliška Balzerová) je kostýmní výtvarnice, bonvivánka a manželka šarmantního Ludvíka, který však velmi nečekaně a bez rozloučení umře. Tak nečekaně, že jí nestačí říct, že kromě jejich společné dcery Terezy (Tatiana Vilhelmová) měl ještě stejně starého nemanželského syna. To alespoň naznačuje pečlivě ukrytá dětská kresba, kterou Tereza náhodou objeví. Eva je rozhodnutá nečekané odhalení velkoryse ignorovat. S Ludvíkem si vždycky všechno říkali, o svých milencích a milenkách měli vzájemně přehled, a kdyby nějaký nemanželský syn existoval, určitě by o něm věděla jako první. Tereza, které se vlastní život sype pod rukama, se k přízraku tajemného nevlastního bratra upne. Přemluví svoji matku, aby se společně vydaly po stopách Ludvíkových milenek (Vilma Cibulková, EvaHolubová, Hana Maciuchová) a zjistily o jeho tajemství víc. Na cestu vyrážejí Ludvíkovým veteránem Volha GAZ 21.

8.4. 2018 15:45 Plameny Paříže

Cyklus :Bolšojbalet 2017/2018

Hudba: Boris Asafiev

Choreografie: Alexei Ratmansky

Délka představení: 2h 15min

Plameny Paříže jsou dramatickým baletem o dvou dějstvích s historickým námětem z Velké francouzské revoluce na hudbu ruského skladatele Borise Asafjeva.

Plameny Paříže měly premiéru v Mariínském divadle v tehdejším Leningradě (1932), v choreografii Vasilije Vajnonena, kdy v hlavních rolích vystoupili Natalia Dudinská, Konstantin Sergejev a Vachtang Čabukiani. Hned v následujícím roce se dočkal premiéry i v moskevském Bolšoji (1933) s hvězdným obsazením: Alexejem Jermolajevem a Marinou Semenovou.

8.4. 2018 19:00 No Manifesto: film o Manic Street Preachers

ZEMĚ/ ROK: Velká Británie/ 2015

HRAJÍ: Manic Street Preachers

DOBATRVÁNÍ: 116 min

Vroce 1991 se na britské hudební scéně objevila kapela s podivnýmjménem MANIC STREET PREACHERS. Prohlásili, že vydají jednu desku, prodají 16 milionů kusů a pak se rozpadnou.

O čtvrtstoletí, mnoho desek plných hitů a jednoho záhadně zmizelého člena kapely později, jsou stále tady.

Film NO MANIFESTO vypráví jejich příběh. Sleduje jejich turné, kombinuje záběry natočené doma i na cestách s cennými archivními záznamy a podává ucelený pohled na jednu z nejlepších rockových kapel na světě.

9.4. 2018 19:15 Čtverec

Cyklus: Best of 2017

ZEMĚ/ ROK: SWE, DEN, GER, FRA / 2017

REŽIE: Ruben Östlund

HRAJÍ: Elisabeth Moss, Dominic West, Claes Bang, Christopher Lasso, JohnNordling

ZNĚNÍ: s českými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 142 min

CSFD: 80 %

1 nominace na Oscara, 1 nominace na Zlatý glóbus, 6 Evropských filmových cen (včetně té pro nejlepší film)

Christian je kurátorem švédského muzea moderního umění. Úspěšný otec dvou dcer naplňuje ideál vzdělaného městského liberála, který se snaží citlivě vnímat aktuální společenské problémy. S nimi souzní i chystaná výstava konceptuálního umění, kterévé vodí instalace ve veřejném prostoru; čtverce, v němž platí pravidla absolutní rovnosti a tolerance. Jak ale takovou myšlenku prodat v mediálně přehlceném prostředí, které žije především virálními událostmi? Ruben Östlund ve své „konceptuální tragikomedii“ zkoumá jeden egoistický charakter i povýšené pokrytectví současných západních společností.

11.4. 201819:15 Máří Magdalena

ZEMĚ/ ROK: VB, USA, AUS / 2018

REŽIE:Garth Davis

HRAJÍ Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Tahar Rahim, Tawfeek Barhom ad.

ZNĚNÍ: s českými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 130 min

CSFD:80 %

Máří Magdaléna patří k nejzáhadnějším biblickým postavám. Je opředena mnoha mýty, z nichž ten nejčastější z ní dělá bývalou prostitutku, kterou napravilo setkání s JežíšemKristem, a ten nejodvážnější jí přisuzuje úlohu jeho manželky. Garth Davis, režisér na Oscara nominovaného dramatu Lion, se z ní rozhodl tuhle mýtickou slupku sejmout a natočil dojemný a působivý příběh ženy, jež se provinila tím, že se narodila do špatné doby. V hlavních rolích historického dramatu hrají na Oscara nominovaní Rooney Mara (Máří Magdaléna), Joaquin Phoenix (Ježíš Kristus) a Chiwetel Ejiofor (apoštol Petr).

Mářině citlivé a přemýšlivé povaze se příčila představa, že skončí v domluveném sňatku s mužem, kterého jí vybral její otec. Neviděla však pro sebe jinou perspektivu, dokud se v její vesnici neobjevila skupina poutníků, kterou vedl charismatický Ježíš. Máří, okouzlená jeho povahou a názory, rázně zpřetrhala všechna pouta, která ji vázala k domovu, a stala se členkou Ježíšova průvodu směřujícího do Jeruzaléma. Jako jediná žena v jeho bezprostřední blízkosti od začátku pociťuje nevraživost ze strany Ježíšových učedníků. Ta narůstá úměrně tomu, kolik času s ní Ježíš tráví, a jak moc si začínají rozumět. Na obzoru se však již objevují hradby Jeruzaléma a s nimi i nevyhnutelná vidina mučednické Ježíšovy smrti na kříži. Na to však není Máří připravená…

12.4. 2018 20:00 Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live inCopenhagen

Režie: DavidBarnard
Účinkující: NickCave & The Bad Seeds
Země produkce :VelkáBritánie, 2017
Originální znění: EN (není nutnost CZ titulků, koncert obsahuje celkem cca 10 min mluveného slova od Nicka směrem k divákům)
Délka: 135 min

Po 3leté odmlce zažehlo celosvětové turné Nicka Cavea s kapelou The Bad Seeds extatické reakce u fanoušků i kritiků. Film Distan tSky vznikl během show v kodaňské Royal Arena, jedné ze zastávek koncertní šnůry v roce 2017. Zaznělo na něm do nebe vynášené poslední album Skeleton Tree, ale i klasické skladby z dřívějšího repertoáru. Od Austrálie, přes USA až po Evropu – kapele charismatického australského kovboje se na koncertech dařilo vytvářet intimní atmosféru a hluboký vztah s publikem, zatímco novináři je oslavovali jedněmi z nejnadšenějších reakcí, jakých se jim za jejich úctyhodnou kariéru dostalo. Koncertní snímek zrežíroval oceňovanýfilmař David Barnard.

?????„Výjimečnáodpověď na nepředstavitelné“ The Telegraph

?????„Zábavnéa nečekaně triumfální“ The Guardian

?????„Napjatéa bouřlivé, i něžné a katarzní. Mistrovské.“ The Independent

13.4. 2018 18:00 Nejtemnější hodina
ZEMĚ/ ROK: USA / 2017
REŽIE: Joe Wright
HRAJÍ: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane,Ronald Pickup, Ben Mendelsohn
ZNĚNÍ: anglicky s českýmititulky
DOBA TRVÁNÍ: 114 min

2 Oscary, 1 Zlatý glób, 9 nominací BAFTA

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin.

Gary Oldman získal za roli W. Churchilla Oscara za nejlepší mužský výkon v hlavní roli.

16.4. 2018 17:00 Hora

ZEMĚ/ ROK: Austrálie 2017
REŽIE: Jennifer Peedomová
HRAJÍ: WillemDafoe (vypravěč)
ZNĚNÍ: anglicky s českými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 74 min

Nikdy víc necítíte, že žijete, než když víte, že každou chvíli můžete zemřít. Vydejte se s námi k nejvyšším vrcholům světa ve snímku, který sleduje vztah člověka a hor. Australský komorní orchestr a režisérka filmu Šerpa uvádějí jedinečnou filmovou a hudební odyseu, ve které slovem provází W. Dafoe.

16.4. 2018 19:15 Dej mi své jméno

Cyklus:Best of 2017

ZEMĚ/ ROK: USA, ITA, FRA/ 2017

REŽIE: Luca Guadagnino

HRAJÍ: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar ,Esther Garrel ad.

ZNĚNÍ: s českými titulky

DOBATRVÁNÍ: 132 min

CSFD:80 %

1 Oscar, 3 nominace na Zlaté glóby, 4 nominace BAFTA

1983, Italská riviéra. K rodičům sedmnáctiletého Elieho (Timothée Chalamet), do velké vily ze 17. století, přichází prázdninový host, 24letý, pohledný a bohémský Oliver (Armie Hammer), student z Ameriky, který spolupracuje s Elieho otcem na projektu o řecko-římském umění. Oliver je fascinovaný krásou umění a dosyta si užívá svobody a italského naturelu. A Elie je fascinovaný Oliverem...

18.4. 2018 17:00 S láskou Vincent
ZEMĚ/ ROK: VB, Polsko / 2017
REŽIE: Dorota Kobiela & HughWelchman
HRAJÍ: Douglas Booth, Robert Gulaczyk, Eleanor Tomlinson, Jerome Flynn, Saoirse Ronan ad.

ZNĚNÍ: s českými titulky
DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (LovingVincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že “může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by “rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan”. Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory.

Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovanýchpředevším jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

Projek tneskrývá velké ambice, koneckonců producenti filmu z Breakthru Film získali v roce 2008 prestižního Oscara za Krátký animovaný film Peter & the Wolf (Péťa a vlk) věnovaný hudbě Sergeje Prokofjeva.

Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let 69 Kč.

18.4. 2018 19:15 Nit z přízraků
ZEMĚ/ ROK: USA / 2017
REŽIE: Paul Thomas Anderson
HRAJÍ:: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville
ZNĚNÍ: anglicky s českými titulky
DOBA TRVÁNÍ: 130 min

1 Oscar, 2 nominace na Zlaté glóby, 4 nominace BAFTA

Drama ze světa módy zasazené do Londýna 50. let minulého století s etočí kolem Charlese Jamese, podivínského návrháře, jenž navrhuje oblečení pro celebrity i královskou rodinu a pohybuje se v těch nejvyšších kruzích. Do života mu ale vstoupila láska, která ho málem zničila. Režisér snímků Magnólie a Až na krev spojil síly s jedním z nejlepších herců Danielem Day-Lewisem, který má doma už tři Oscary.

25.4. 2018 19:15 Scream for me Sarajevo

Sarajevo v roce 1994 bylo obléhané město. Střely a granáty pršely dolů a zabíjely každý den. Bylo by možné přesvědčit slavnou rockovou hvězdu přijet do takového šílenství a vystoupit pro domácí fanoušky?  “Ty kulky byly skutečné, nebyli jsme nijak chráněni, neexistoval žádný plán, ale řekli jsme si “ SEREME NA TO A JEDEME TAM ”

“Ten koncert byl obrovský, intenzivní a pravděpodobně v tu chvíli největší na světě - pro diváky, i pro nás. To, že svět o tom nevěděl, nebylo důležité. Změnilo to můj pohled na život, na smrt a na ostatní lidské bytosti”, popisuje Bruce DICKINSON tehdejší událost.

SCREAM FOR ME SARAJEVO je úžasný příběh o neuvěřitelném rockovém koncertu, který odehrál frontman kapely IRON MAIDEN BRUCE DICKINSON v roce 1994 uprostřed obléhání Sarajeva.

Záběry z unikátního vystoupení, setkání s těmi kteří se na koncert dostali a díky kterým se uskutečnil, odhodláni žít si svůj život bez ohledu na zvěrstvo které se dělo kolem nich. Rozhovory s kapelou, se štábem i s ochrankou nás vracejí do kruté a nebezpečné reality.

Filmo mimořádných lidech prožívajících hrůzy války a o muzikantech, kteří riskovali své životy aby pro ně zahráli.

Film je uváděn spolu s exkluzivním rozhovorem Bruce DICKINSONA s diváky natočeném na londýnské premiéře pouhých pár dnů před tuzemským uvedením.

26.4. 2018 19:15 Caravagio: Perfektní výstava

Cyklus: Italské umění na plátně Kina Beseda

Za využití nejmodernějších technologií se diváci přenesou do jiného světa, záhadného Caravaggiova světa. Nahlédneme do různých kapitol umělcova komplikovaného života. Nemalá pozornost pak bude samozřejmě věnová jeho fenomenální umělecké tvorbě. Přelomový a syrový realismus byl šokujícím odklonem od kultivovaného manýrismu. Prostřednictvím dokumentu se diváci podívají na místa, kam Caravaggio cestoval a kde žil a tam, kde jsou jeho slavná díla k vidění dnes. Historici umění a další odborníci poskytnou stejně poučný jako poutavý výklad k různým obdobím Caravaggiovy tvorby. Od jeho začátků v Miláně a Benátkách, přes jeho náhlý úspěch v Římě až k vraždě, která ho donutila přesouvat se na Maltu a Sicílii, kde se jeho práce stávala temější a temější a kde se až obsesivně věnoval tématu smrti, viny, trestu a vykoupení.

27.4. 2018 18:00 Souboj pohlaví

ZEMĚ/ ROK: USA, VB/ 2017

REŽIE: Jonathan Dayton, Valerie Faris

HRAJÍ: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Natalie Morales, Sarah Silverman ad.

ZNĚNÍ: s českými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 121 min

Věčný souboj mužů a žen svedou v nové komedii „Souboj pohlaví“  E. Stone jako silná žena a feministka a S. Carell coby sexistický šovinista. Bitevním polem je tady kromě samotného života  itenisový kurt, kde proběhne válka o všechno. Film vznikl na motivy skutečného tenisového zápasu, z roku 1973.

Režiséři skvělé komedie Malá Miss Sunshine a scenárista oscarového Milionáře z chatrče dali v Souboji pohlaví dohromady vtipné hlášky, absurdní situace a fantastické retro 70. let plné zářivých barev, tupírovaných účesů, pánských kotlet a minišatů.

30.4. 2018 19:15 Noční hra

ZEMĚ/ ROK: USA/ 2018

REŽIE: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein

HRAJÍ: Rachel McAdams, Jason Bateman, Kyle Chandler, Sharon Horgan, Billy Magnussen

ZNĚNÍ: s českými titulky

DOBATRVÁNÍ: 100 min

Jason Bateman a Rachel McAdams ve filmu ztvárnili Maxa a Annie, jejichž pravidelné společenské herní večery s dalšími páry naberou obrátky ve chvíli, kdy Maxův charizmatický bratr Brooksz organizuje párty se záhadnou vraždou, včetně falešných lupičů a federálních agentů. Takže když je Brooks unesen, je to pořád ještě součást hry... nebo není?

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka