Dům dějin Holýšovska křtí v pátek knihu o historii regionu

Dům dějin Holýšovska zve veřejnost na křest knihy „Sudetská župa do kapsy – Holýšov v zajetí velkých dějin 1938-1945“ za přítomnosti autora Doc. Mgr. Martina Veselého, PhD.

Jarní servisní akce AUTO CB

Uskuteční se v pátek 19. ledna od 18h.

Kniha, k jejímuž vzniku bylo zapotřebí více než pět let přípravy a rok intenzivního psaní, přibližuje v kontextu vývoje Říšské župy Sudety příběh hraniční obce Holýšov, kde v roce 1939 vznikla jedna z největších zbrojovek na území odtrženého pohraničí. Založení muniční továrny Metallwerke Holleischen ovlivnilo veškeré dění v obci, která se z ospalé bezvýznamnosti probudila do nových časů.

„Na počátku byl nález podrobných auditorských zpráv říšské letecké banky, která úvěrovala zbrojní závod MWH Holleischen, v Bundesarchivu v Berlíně. Protože k muniční továrně mnoho literatury neexistovalo, měl jsem v úmyslu o ní napsat kratší studii. Ve Státním okresním archivu Domažlice se sídlem v Horšovském Týně jsem však zjistil, že archiv obce k válečnému období je značně rozsáhlý a tehdy mne poprvé napadlo, že by z toho mohlo být něco víc. Že by mohlo být zajímavé sledovat, jak vznik tak důležité zbrojovky ovlivnil chod a vývoj celé obce,“ přibližuje motivaci a důvody, které vedly ke vzniku knihy, její autor Martin Veselý.

Kniha je určená nejen odborníkům a amatérským historikům, má co říci i široké veřejnosti, zejména obyvatelům Holýšova a okolí. Dějiny Holýšova totiž do značné míry odrážejí vývoj celé sudetské župy - odtud název ,Sudetská župa do kapsy´. „Překvapil mne Holýšov jako takový. Jsem rodák z Ústí nad Labem, a ačkoliv jsem byl v naší republice leckde, Holýšov jsem poprvé navštívil až v roce 2015. Zaujalo mne, jak zde zůstal zřetelný otisk těch válečných let, která Holýšov značně ovlivnila i v poválečném vývoji. A doslova mne nadchlo zdejší sídliště - přes různé změny je ve své hmotě intaktní a především živé. Zvláštní kapitolu proto v knize zpracovala má žena, která je památkářka, a věnovala se pohledu na sídliště z hlediska urbanistického, architektonického a památkové ochrany. Pokud tato kniha přispěje k lepšímu povědomí místních obyvatel o výjimečnosti sídliště a jeho uchování, budeme velmi rádi,“ uzavírá Veselý.

Kniha vznikala od roku 2012. V následujících letech autor provedl rozsáhlý archivní výzkum v českých a zahraničních archivech, zejména německých, jehož výsledkem bylo zhruba 20 000 stran archivních dokumentů. Souběžně probíhalo studium dostupné literatury. Kniha, kterou vydala Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně společně s Nakladatelstvím Českého Lesa, má 296 stran, formát A4 na šířku a bude k dostání v Domě dějin Holýšovska, v knihkupectvích a přes eshop kosmas.cz.

Křest knihy Sudetská župa do kapsy – Holýšov v zajetí velkých dějin 1938-1945
Dům dějin Holýšovska, nám. 5. května 18, Holýšov
19. 1. 2018 od 18h

Anotace knihy Sudetská župa do kapsy – Holýšov v zajetí velkých dějin 1938-1945

Monografie přibližuje v kontextu vývoje Říšské župy Sudety příběh hraniční obce Holýšov, kde v roce 1939 vznikla jedna z největších zbrojovek na území odtrženého pohraničí. Založení muniční továrny Metallwerke Holleischen ovlivnilo veškeré dění v obci, která se z ospalé bezvýznamnosti probudila do nových časů. Počet jejích obyvatel vzrostl v průběhu šesti let čtyřnásobně, muniční továrna stahovala pracovní síly z celé Evropy, v obci se objevily tábory pro válečné zajatce a totálně nasazené a v posledním roce války i pobočka koncentračního tábora Flossenbürg. Kvůli nutnosti zajistit bydlení pro další zaměstnance MWH vyrostlo v Holýšově druhé největší sídliště v sudetské župě, které je dodnes pozoruhodným dědictvím válečných let. Mimo těchto záležitostí autor sleduje všední život obyvatel obce, jejich náladu, zásobovací situaci, ale třeba i protileteckou ochranu, neboť Holýšov se na konci války stal cílem leteckých útoků. Dochází k závěru, že vývoj Holýšova na malém prostoru až překvapivě odráží vývoj celé sudetské župy.
Kniha obsahuje více než tři stovky fotografií, faksimilií dokumentů, vyobrazení a map.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka