Dvouapůltunovou barokomoru stěhují z nemocnice v Plzni do muzea

Unikátní přesun více než 30leté zdravotnické techniky z FN Plzeň do prostor Národně technického muzea v Praze se odehraje ve středu.

Cílená propagace v Plzni

Ve středu 29. března 2017  bude v 10:00 hodin provedeno vyjmutí  barokomory (hyperbarické komory), vážící cca 2,5 tuny, z objektu 1.Interní kliniky FN Plzeň – Lochotín. K tomuto přesunu bylo zapotřebí provedení demontáže oken, včetně části venkovního zdiva, samotné vyjmutí bude provedeno autojeřábem s vysokou nosností. Součástí stěhování barokomory jsou výsuvné lůžko, kolejnice, ovládací pult a příslušné  telekomunikační zařízení.

Střední barokomora s předkomorou sloužila k provádění hyperbaroxie na 1. Interní klinice FN  Plzeň v letech 1986-2015. (Hyperbaroxie - podávání nadbytku kyslíku- je doporučováno ve všech případech, kdy jde o podkysličení (hypoxii) celého organismu, tj. například při otravách oxidem uhelnatým anebo v případě jakéhokoliv typu šokového stavu.)

Tato unikátní technologie bude přepravena do Národního  technického muzea v Praze, kde bude představovat jeden ze zásadních exponátů výstavy  Člověk v náhradách, aneb technika slouží medicíně. Výstava bude otevřena pro veřejnost ve dnech 9.5.2017-28.2.2018.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 27.03.2017 17:07



3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka